hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2006. 10. 27. (X/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Közelgő közel-keleti háború

Az izraeli média véleménye szerint a térségben előbb vagy utóbb – akár heteken vagy hónapokon belül – elkerülhetetlen egy nagyobb szabású konfrontáció. A zsidó államot egyszerre több oldalról fenyegeti a veszély: északról a Bejrúttól egészen Damaszkuszig terjedő terület, keletről Teherán, délről pedig Gáza. A jelekből úgy tűnik, hogy a Hezbollah, a Hamasz és Irán erőfeszítései nem véletlen egybeesések, hanem verbálisan és a gyakorlatban is harcra készülnek.

Kendőzetlen nyíltság

Verbális támadást intézett a hét elején az iráni elnök Európa ellen. Nem sokkal az után, hogy Oroszország bejelentette: nem hagyja, hogy az ENSZ Iránt Észak-Korea ürügyén „megbüntesse” atomprogramja miatt, az évente megrendezésre kerülő „Jeruzsálem nap” nevű Izrael-ellenes tüntetésen Ahmadinezsád kihasználta a helyzetet, hogy üzenjen.

Szudáni idozített bomba

A szudáni kormány hétfőn kiutasította Jan Pronk ENSZ-küldöttet (kis képünkön) az országból, ami jelentősen visszavetheti a háborúk sújtotta afrikai országban a békefolyamat sikerét. Három hónapon belül ez a második pofon, amit az ENSZ Szudán részéről elszenved – augusztusban ugyanis az afrikai ország elutasította, hogy a gyengén felszerelt és kis létszámú afrikai szövetségi haderőt egy nagyobb létszámú ENSZ-békefenntartó egységgel cseréljék ki.

Hány szavazatot hoz bin Laden?

Az Egyesült Államokban javában folyik a felkészülés a november 7-én tartandó kongresszusi választásokra. Mindkét nagy politikai párt, a republikánusok és demokraták számára komoly jelentoséggel bír az esemény, hiszen a Kongresszus egy részének újraválasztása történik, amelyet sokan a 2008 novemberében megrendezett elnökválasztás fopróbájának tartanak.

Belpolitikai csatározás

A szlovák ügyészség megszüntette a Duray Miklós ellen indított eljárást, amelyet a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezett a Budapesten tett Felvidékkel kapcsolatos megjegyzése miatt. Erre reakcióképpen a Magyar Koalíciós Párt (MKP) hétfon feljelentette a Szlovák Nemzeti Párt elnökét, Ján Slotát, kisebbség- és magyarellenes kirohanásai miatt, amelyek a választási kampány elott és után hangzottak el a szlovák televíziós csatornákon, rádiómusorokban, illetve megjelentek a bel- és külföldi újságokban.

Menni vagy nem menni?

Három évvel az iraki invázió után továbbra is száznegyvenezer fos amerikai kontingens állomásozik a közel-keleti országban. Miközben a szunni nem akaró eroszak közepette az eddigi stratégia kivitelezhetetlennek bizonyul, egy washingtoni kétpárti bizottság azon dolgozik, hogy a novemberi választások után a Fehér Ház elé terjessze Irakkal kapcsolatos észrevételeit és javaslatait.

Muszlimpárti BBC

A Brit Televíziós Társaság, a BBC több vezeto tisztviseloje és operatore elismerte, hogy a társaság Amerika- és keresztényellenes értelemben elfogult. A London Evening Standard címu lap jelentése e részrehajlásról számol be. A jelentésben a BBC vezetoi elmondják, hogy a társaság vezetoségében többségben vannak a homoszexuálisok, a musoraik Amerika-ellenesek, és a muzulmán érzelmeket a kereszténnyel szemben elotérbe helyezik. A jelentés többek között arról is beszámol, hogy a szerkesztok engedik bemutatni, ahogy a Bibliát egy televíziós komédiashow-ban a kukába dobják, míg a Koránt nem. Az egyik vezeto szerkeszto szerint a társaságon belül széles körben elismerik, hogy túlságosan is messze mentek a „politikai korrektség” tekintetében.

Elengedték a fotóst

Szabadon engedték az AP hírügynökség egyik fotósát, akit egy nappal korábban palesztin fegyveresek ejtettek foglyul Gázában. Emilio Morenattit az AP egyig gázai épülete elol rabolták el a reggeli órákban palesztin terroristák. A férfi nem sérült meg, és elmondása szerint a terroristák álcaként noi ruhákban szállították egyik helyrol a másikra. Egyelore nem tisztázott, hogy mely szervezet rabolta el, a Fatah tagjai szerint bunözok ejthették foglyul.

Halottgyalázó katonák

Kompromittáló fotók jelentek meg Németország egyik legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild szerdai számában Afganisztánban szolgáló német katonákról, amint emberi koponyával pózoltak a fényképezogép elott. A Bild szerint a képek Kabul mellett készültek 2003 elején. A német védelmi miniszter bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak, és az érintett katonák ellen eljárás indul. Franz Josef Jung elmondta, hogy „a német katonák körében a hasonló viselkedés nem tolerálható”, valamint hogy az érintettek „fegyelmi, de akár bunügyi felelosségre vonásnak” néznek elébe.

Belföld

Molotov és fekália

Az ‘56-os megemlékezések másnapján a fováros egyes részeit átható könnygázszag uralta, több helyen vérfoltok, gumilövedék-maradványok, felszedett utcakövek, valamint betört kirakatok jelezték a rendorök és a randalírozók összecsapását. Az országban több pártiroda kapott „molotov–koktélos” repülo csomagot, és volt, ahol fekáliával kenték be a bejárati ajtót.

Egy ünnep költségei

„Zavargásokkal együtt” majdnem négymilliárd forintba kerültek a Magyar Államnak az idei ’56-os megemlékezések, de ha hozzávesszük az elmaradó befektetéseket, lemondott turistautakat, a helyzet még drámaibb.

Kilenc dühös ember

Úgy tunik, Sólyom László hagyományt teremtett, amikor idén március 15-én egy állami kitüntetés átnyújtásakor látványosan elkerülte a kézfogást Fekete János bankárral. Most vasárnap a Magyar Köztársaság Érdemrendjét adományozták hetven arra érdemesült hazánkfiának, kilencen azonban nem fogadták el mind a három, az eseményen jelenlevo közjogi méltóság kinyújtott kezét.

Jönnek a gazdák

Az eddigi tüntetoket hamarosan a gazdák válthatják fel a Kossuth téren – feltéve, ha a budapesti rendorfokapitány feloldja a tér muveleti terület jellegét. A MAGOSZ lapzártánk idején a rendorséggel egyeztetett az általuk bejelentett, csaknem háromhetes novemberi demonstráció technikai részleteirol.

Egyetlen hibás ember

Az ellenzék vezére egyre nagyobb erofeszítéseket tesz, hogy az uniós elitet is bevonja a hazai belpolitikai események alakításába. Fáradozása azonban a visszájára sülhet el, szaporodnak ugyanis a Magyarországot leminosíto külföldi megnyilvánulások.

Külföldi lapvélemények az 56-os jubileumról

Lidové NovinyMi, csehek irigyelhetjük a magyarokat az ő posztkommunistáikért. Bár a magyar forradalmárok a kommunistákat és az ÁVH-sokat lámpaoszlopokra akasztották, Gyurcsány nem habozott, hogy az 1956-os forradalmat a „szabadságért vívott forradalomnak” minősítse.

Egészpályás feltámadás?

Mindenki nyugodt, sima kongresszust várt, amely egyelore mellozi a személyi kérdéseket. A miniszterelnök ezért némi meglepetést okozott, amikor határozottan jelezte: februárban át akarja venni a párt irányítását is. A tagság helyett a szavazókhoz kell igazítani a pártot, jelentette ki Gyurcsány, amit az egybegyultek egy része örömmel, míg a másik fele riadtan vett tudomásul.

Jó, hogy oszlattak

Helyesen járt el a rendorség az október 23-ai zavargásokkal kapcsolatban – derül ki a Medián felmérésébol. Az emberek 56 százaléka szerint a rendorség helyesen tette, hogy hajnalban feloszlatta a Kossuth téri tüntetést, és 60 százalékuk szerint a be nem jelentett budapesti tüntetésekkel szemben is ez volt a helyes eljárás.

Tagad a gyermekorvos

Teljes a megdöbbenés, az értetlenkedés a Komárom-Esztergom Megyei Szent Borbála Kórház gyermekosztályát vezeto – az elsofokú ítélet szerint bizonyítottan –, vérfertozést elkövetett ötgyerekes családapa esete körül. A kollégák attól félnek, hogy az ügy bizalmi válságot okozhat az orvostársadalomban. Az elsofokú bíróság nem tiltotta el a férfit szakmájának gyakorlásától, mert nem foglalkozása körében követte el a buncselekményt.

Hit és értékek

Szétfoszló amerikai álom

Az egykor zsidó-keresztény értékekre felépült amerikai társadalmi berendezkedés alapjaiban látszik megrendülni napjainkban. Úgy tunik, hogy – valamilyen oknál fogva – bizonyos köröknek kifejezetten érdekük, hogy a konzervatív erkölcsi értékek nyílt támadásával a társadalom minden szintjén elfogadottá tegyék a „másként”, gyakran igen szélsoséges módon gondolkodók nézeteit. Az elmúlt hónapokban több neves amerikai közéleti személyiség is beállt a liberalizáció felgyorsításáért küzdok táborába.

Szétfoszló amerikai álom

Az egykor zsidó-keresztény értékekre felépült amerikai társadalmi berendezkedés alapjaiban látszik megrendülni napjainkban. Úgy tunik, hogy – valamilyen oknál fogva – bizonyos köröknek kifejezetten érdekük, hogy a konzervatív erkölcsi értékek nyílt támadásával a társadalom minden szintjén elfogadottá tegyék a „másként”, gyakran igen szélsoséges módon gondolkodók nézeteit. Az elmúlt hónapokban több neves amerikai közéleti személyiség is beállt a liberalizáció felgyorsításáért küzdok táborába.

HÁTTÉR

Csodára van szükség

Magyarországon egyfajta csodára van szükség ahhoz, hogy az elmúlt hónapokeseményei ne torkolljanak minden eddiginél súlyosabb válságba. Az ország – nem csak a külföldi megfigyelők szemében – egyre gyorsabban halad a balkanizálódás felé, az egykori Jugoszlávia útján. Az október 23-ai zavargásokra adott jobboldali reakciók azt mutatják, hogy a konfliktus tovább fog mélyülni, a helyzet normalizálódásának esélye a fejlemények fényében nem nő, hanem csökken.

Puszták népe

– Tessék csak béjjebb jönni. Ez a tanyám közepe. Igen nagy terület, ahogy lassan öregszem, nem tudok úgy rendet csinálni, ahogy köll, de én kezelek még mindent. Mióta laknak itt?– Ötven éve. Most leszünk a feleségemmel ötvenéves házasok. Már erre a földre is együtt jöttünk.

Elsöprő Hullám

Annak ellenére, hogy a szovjet diplomaták és titkosszolgálatok már 1956 nyarán a magyar lakosság lehetséges lázadásáról jelentettek, az október 23-án kitört felkelés mind a magyar, mind a szovjet vezetőket meglepte. Már aznap este világossá vált a magyar kormány számára, hogy saját maga nem tudja megoldani a kialakult helyzetet, hatalma megtartásához segítséget kell kérni a Szovjetuniótól.

Szakszerű vagy brutális rendőrök?

A tömegoszlatás technikájáról, a szabályszerűen alkalmazott erőszakról és a túlkapásokról, valamint a hétfői eseményekről kérdeztük a szakma harminchárom éves múlttal rendelkező, neve elhallgatását kérő szakértőjét, egy korábbi rohamcsoport-parancsnokot.

Mit üzennek az Árpádsávok?

A napjainkban is zajló, elsosorban a jobboldalhoz kötheto demonstrációkon és zavargásokon egyaránt láthatunk a magyar nemzeti lobogó mellett, helyett négy piros és négy fehér csíkos zászlót lobogtatókat. A felhevült kodobálás során esetleg póló helyett is hordott jelkép eredetével azonban használóik sincsenek teljesen tisztában.

A megyés püspök 56-ja

Tisztelt Hetek Szerkesztosége! 2006. október 12-én, Kaposvár megyei jogú város ünnepi alakuló közgyulésén Balás Béla katolikus megyés püspök a következoket mondta:

Nyílt levél a miniszterelnökhöz

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Cím nélkül

Cikkeinkkel kapcsolatos véleményüket várjuk a[email protected] e-mail címre.

KÁVÉSZÜNET

Sting, egy élő rocklegenda

Most jelent meg Sting új albuma, a Songs form the Labirynt, amely középkori lantművek feldolgozására épül. Testre szabott a választás, mivel jóllehet a „nagy generáció” egyik legendás alakjaként Sting zenei kísérletezéseiben mindig is eredményes, sőt újító művész volt, a szomorkás hangvétel mindmáig dalai jellegzetes vonzereje maradt.

Tisztázatlan veszély

Naponta szembesülünk a környezetünkbe vagy szervezetünkbe kerülo vegyi anyagokról szóló hírekkel és álhírekkel, és az áldatlan állapot enyhülését várjuk az uniós szintu szabályozás mihamarabbi elfogadásától. Kérdés, hogy valóban nagy veszélyben vagyunk-e, és a jogi szabályozás megoldást jelenthet-e a problémára.

Ki a tökéletes férfi?

A „tökéletes férfit” szimbolizáló, Rambo típusú kigyúrt betonkolosszusokat egy ideje sápadt arcú, kórosan sovány fiúk váltják fel, akiket nagyanyáink annak idején „kehesnek” tituláltak volna. Az új férfiszépség-ideálok – angol nevükön a „manorexiások” – egy új trendet képviselnek a társadalomban és a divat palettáján.

Alonso másodszor

Az idei Formula-1-es szezon legnagyobb csatájában Fernando Alonso felülmúlta legnagyobb ellenfelét, Michael Schumachert. A spanyol így huszonöt éves kora ellenére két világbajnoki címmel büszkélkedhet, míg a harminchét éves német hétszeres világelso a Formula-1 eddigi történetének legsikeresebb versenyzojeként vonulhat vissza.

Mi lett veled, Ronaldinho?

Ronaldinho profi pályafutásának mélypontjára jutott. A rajongók a világbajnokság kezdete óta nem élvezhetik elképeszto cseleit, bombagóljait, és a védjeggyé vált mosolyt is már csak kínjában villantja meg.

Eredmények, tabellák

34. BRAZIL NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE:

Katarzis nélkül

Sajnos most sem sikerült. Pedig szerettük volna nagyon. Mert járna nekünk is egy látványos, erős alakításokkal zsúfolt, szívet melengető történelmi film jeles pillanatainkról. Ám a Szabadság, Szerelem láttán megmarad bennünk a hiány. Pedig technikában (lángtengerek és tankok számát tekintve) élvonalbeliek a csatajelenetek, és akadnak valóságos színészek is, akik a kifestőkönyvszerű karaktereket precízen hozzák (Haumann Péter, Fenyő Iván, Csányi Sándor és a filmre lefogyott Gesztesi Károly). De a halovány párbeszédek és az időrendet futtában végiglapozó szerkezet miatt az egész film nem vált ki maradandó hatást. A nagy nemzeti tablóknak pedig van helyük a film- és tudatiparban.

Önéletrajzás

1988. július 25-én születtem Gyapjasröfögén. Édesapám, Kalim Antal helyi kultuszminiszter és édesanyám, Kalim Antalné háztartásbeli kötéltáncosno egyetlen gyermeke vagyok. Hatéves koromig az erdoben nevelkedtem, és a farkasok tápláltak, míg egy bizonyos Maugli nevezetu lefizetett szájhos érkezése, és a Gyapjasröfögén található egyetlen erdo kiirtása a nagyvárosba költözésre késztetett.

Duma Pláza

Megjelent a legújabb német nyelvkönyv, címe: Deutsch für Tamás
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!