hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Külföldi lapvélemények az 56-os jubileumról

2006. 11. 01.
Lidové NovinyMi, csehek irigyelhetjük a magyarokat az ő posztkommunistáikért. Bár a magyar forradalmárok a kommunistákat és az ÁVH-sokat lámpaoszlopokra akasztották, Gyurcsány nem habozott, hogy az 1956-os forradalmat a „szabadságért vívott forradalomnak” minősítse.

Mladá Fronta Dnes
A világ méltóságteljes megemlékezést várt, de újabb kormányellenes lázadást kapott. A helyzet kissé történelmi paradoxon, mert a magyarok most egy olyan haladó kormány ellen tiltakoztak, amelyik országukat bevezette Európába, és takarékossági reformokat kíván keresztülvinni. (…) A tüntetők között többségben vannak az olyan emberek, akik szinte mindennel elégedetlenek, és egy Orbán Viktor nevu ember vezeti oket, akinek Európában eléggé kétes hírneve van.

Le Figaro
A jobboldali ellenzék azokkal a szocialistákkal vitázik, akiket 50 évvel a forradalom leverése után még mindig a kommunisták hatalomban maradt utódainak tart. A Fidesz, Orbán Viktor jobboldali populista pártja a kereszténydemokrata kispárttal, a KDNP-vel együtt saját gyulést szervezett, amit ok több mint százezer fosre taksáltak.

La Nouvelle République
A megemlékezés napján történt összecsapások azt bizonyítják, hogy Magyarország még mindig nem rendezte számláját sem a régi ultranacionalista szellemekkel, amelyek újjáélednek, utcára visznek manipulált fiatalokat, sem a kommunista múlttal. A kommunizmus mártírvárosának emlékével kettévágott Budapest nem tudja, merre táncoljon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!