hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 01. 19. (XI/3) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vörös félhold

A jó barátok félszavakból is megértik egymást. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök latin-amerikai körútján hű szövetségese, a januárban újraválasztott Hugo Chávez mellett két további ország vezetőjét is felkereste. A négynapos elnöki vizit új állomása Nicaragua és Ecuador volt, ahol a nemrég hatalomra került baloldali elnökök arról is biztosították vendégüket, hogy „Irán a harcában nincsen egyedül”. A „vörös” dél-amerikai kontinens önjelölt vezetője, Hugo Chávez fél éven belül másodszor fogadhatta Ahmadinezsád elnököt, akivel az elvtársi barátság mellé újabb „alternatív” gazdasági terveket szőttek.

A szír rejtély

Szíria a szó szoros értelmében békeoffenzívát indított Izraellel szemben. Az elmúlt két-három hónapban nincs olyan magas rangú vendég – az ENSZ-főtitkártól kezdve az Európai Unió képviselőin keresztül republikánus amerikai szenátorokig –, aki Damaszkuszból Jeruzsálembe érkezve ne azt a benyomását tolmácsolta volna az izraeli politikusoknak, hogy Basar Asszad elnök valóban békére törekszik Izraellel, és őszintén kívánja a 2000-ben megszakadt béketárgyalások megújítását.

Nincs tűzszünet

Az elmúlt hetekben két „hazai” terrorista szervezet követett el újabb merényletet: Madridban az ETA robbantott a Barajas nemzetközi repülőtér parkolójában (képünkön), Athénben pedig a November 17. utódszervezete intézett rakétatámadást az Egyesült Államok nagykövetsége ellen. A merényletek azért keltettek feltűnést, mert a második vonalbeli terrorszervezetek az elmúlt években kikerültek a figyelem fókuszából – részben az iszlám terrorizmus globális térhódítása, részben az olyan nagynevű terrorszervezetek átmeneti passzivitása miatt, mint az IRA vagy az ETA.

Fából vaskarika

Szélsőjobboldali frakció jött létre hivatalosan az Európai Parlamentben, miután a csoportosulás eleget tett a formális elismeréshez szükséges feltételeknek. A megalakulásban szerepet játszott a január 1-jei román és bolgár csatlakozás, mivel öt román és egy bolgár képviselő növelte a szélsőjobboldaliak létszámát. Josep Borrell elnök szerint a frakció „kissé meg fogja változtatni a parlament politikai földrajzát”.

Bush győzelmet ígér

Az Egyesült Államok 2007-ben jobban odafigyel a Közel-Keletre, legalábbis ez olvasható ki Washington januári diplomáciai offenzívájából. Bush elnök az új Irak-stratégiától várja a stabilitást, ám úgy tűnik, hogy az amerikai kormányzat csak a végrehajtás terén kíván változtatni a stratégiájával kapcsolatban, a célok továbbra is azonosak. 2006-ban az ENSZ emberi jogi jelentése szerint több mint 34 ezer civil vesztette életét Irakban.

A hét eseményei

EU-alkotmány 2009? Angela Merkel német kancellár hivatalosan is előterjesztette országának európai uniós elnökségi programját, mely során egy EU-alkotmány elfogadását tűzte ki célul 2009-re. Merkel azt szeretné elérni, hogy júniusig döntés szülessen arra vonatkozóan, hogy mi legyen az alkotmány sorsa, melyet tizennyolc tagállam ratifikált, két országban azonban a lakosság elutasította. A kancellár mind a huszonhét tagországgal egyeztetni fog, hogy a korábbi tervezet mely részeit foglalhatnák bele az új dokumentumba.

Belföld

Békecsapda

Nagy várakozásokkal tekintenek szocialista és liberális körökben a jövő héten sorra kerülő vatikáni-magyar vegyes bizottság alakuló ülésére, melynek működése eldöntheti, hogy a kabinet kitart-e eddigi elvi, köztársaságpárti egyházpolitikája mellett, vagy visszatér a Horn Gyula nevéhez köthető „engedményekért békét” politikájához.

Fantompárt

A politikai közéletet hétfő óta egy Orbán Viktor megdöntését felvázoló jobboldali összeesküvés-elmélet tartja lázban. A Magyar Nemzetben megjelent konspirációban meggyanúsított főszereplők ugyan már cáfolták a cikk állításait, ennek ellenére mind bal-, mind jobboldalon egyre többen gondolják úgy, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél…

Szópárbaj

Újabb kommunikációs csatát indított a kormány ellen a Fidesz. A párt legújabb kezdeményezése a miniszterelnök és az MSZP választási ígéreteinek meg nem valósulását taglalja. Az ellenoldal véleménye szerint Orbánék ismét csak azt bizonyítják, hogy nem tudnak érdemi javaslatot tenni az ország érdekében.

Arckeresés

Két erős jelölt, éles viták, erősebb SZDSZ – erre számítanak a Szabad Demokraták Szövetsége küszöbön álló elnökválasztási kampányának kapcsán a párton belül. Lapzártánkig még sem Fodor Gábor, sem Kóka János nem jelentette be hivatalosan indulását, amit amúgy mindenki készpénznek vesz. Előbbi vélhetően a társadalmi, utóbbi a gazdasági liberalizmus felé mozdítaná el a pártot, amelynek megújítása mindkettőjük számára kemény dió lehet.

Adatüzlet

A magunkról közzétett adatok mennyiségével arányosan növekszik annak a veszélye, hogy olyan személyiségprofil készüljön rólunk, amely az ember lényegéről leszakadva „önálló életet” kezd el élni. Az adataink védelmére megalkotott törvény közel egy évtizede létezik, mégis sokszor csak a „becsületszó” az egyetlen garanciája annak, hogy nem élnek vissza a rólunk megszerzett információkkal.

Diplomát vegyenek

„Ha nincs elég időm vagy eszem diplomát szerezni, majd veszek magamnak.” Ma már egyre többen gondolkodnak így Magyarországon a diploma, az érettségi, vagy akár a jogosítvány megszerzéséről is. Az illegális bizonyítványok forgalma évről évre növekszik, a lebukott gyártók helyét mégis újabb hamisítók veszik át. Az üzlet virágzik.

Gáz van, apjuk

A bánya kapitánysága szerint körülbelül 6000 méter mélységig kellett lefúrni a Makó térségében talált irdatlan gázmennyiség felszínre hozatala érdekében, és alighanem robbantással válik csak hozzáférhetővé. A térség kistelepülései közben abban reménykednek: a gáz talán az ő sorsukat is megváltoztatja. Tömörkényben és Pusztaszeren jártunk.

A hét eseményei

Gyógyszerkampány Huszonötmillió forintos kampányt indít az Egészségügyi Minisztérium, hogy megváltozzanak a gyógyszerfogyasztási szokások. Magyarország az európai országok között a harmadik az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásban. A tárca plakátokat juttat el a rendelőkbe, honlapot működtet, ahol gyógyszerár-kalkulátor is üzemel, ami megmutatja, hogy milyen olcsóbb készítménnyel váltható ki az adott gyógyszer.

Hit és értékek

Vallási baloldal Amerikában

A Time magazin nemrégiben a „világ egyik legbefolyásosabb” emberének nevezte, a New Statesman című brit lap szerint pedig egyike annak a tíz embernek, aki „megváltoztathatja a világot”. Barack Obamáról három évvel ezelőtt még az Egyesült Államokban sem sokan tudtak, ma azonban a több évtizedes politikai karriert maga mögött tudó ex-first lady, Hillary Clinton legnagyobb vetélytársának számít a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. Obama szinte mindenben mást képvisel, mint a Clinton fémjelezte liberális baloldal. A republikánusok számára a legnagyobb fejtörést a nyíltan vállalt evangéliumi keresztény meggyőződése jelentheti, amely vonzó politikai alternatívát kínálhat a hívő szavazók számára a vallási jobboldallal szemben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!