hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 02. 02. (XI/5) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az elfeledett háború

Öt év telt el azóta, hogy az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harc első lépéseként Afganisztánban megdöntötte a tálibok uralmát, és felszámolta az al-Kaida főhadiszállását. Mivel a figyelem azóta nagyrészt az iraki válságra terelődött, sokan az afganisztáni inváziót csak az „elfelejtett háborúként” emlegetik. Az utóbbi napokban újra a figyelem középponjába került a magyarok afganisztáni szerepvállalása is. Ennek kapcsán többek között arról kérdeztük az Afganisztánt már többször is megjárt Dr. Vekszler Péter orvos őrnagyot, hogy vajon milyen presztízzsel bírnak a magyarok a NATO-n belül, és milyen feladatokkal kell megbirkózniuk küldetésük során.

Én is ezt tenném

Az olasz katolikus papok személyes tanácsadásaik során nem követik XVI. Benedek pápa útmutatásait, mikor híveik morális kérdésekre keresik náluk a választ – derül ki a L’espresso című olasz hetilap riportjából. A lap újságírói több olasz nagyváros katedrálisaiban jelentkeztek gyónásra, többek között eutanázia, pedofília és homoszexualitás problémájával. A cikk megjelenése nagy botrányt kavart a Vatikánban, ahol a gyónási titok megsértésével vádolják az újságírókat.

Zaklatók pellengéren

Hetek-összeállítás

Pokoli hadsereg

Egymillió zarándok meggyilkolását tervezte egy síita muzulmán önjelölt messiás és hatszáz fős terrorcsoportja az iraki Nedzsefben. A BBC beszámolója szerint a „Menny Katonái” nevű szervezet több száz felfegyverzett, álruhás tagja már körülvette a várost, ahol az asúra ünnepre gyülekeztek a síita zarándokok. A magát iszlám megváltónak, „mahdi”-nak nevező Abdul Zahra hétfő reggel hat órakor akarta megindítani a támadást. Amikor az iraki biztonsági erők feltartóztatták őket, súlyos ütközet alakult ki, amelyben – amerikai segítséggel - néhány óra alatt 263 lázadó fegyverest, valamint a velük érkezett családtagokat – nőket és gyermekeket – öltek meg. A tervezett óriásmerénylet szálai a síita iszlám hazájába, Iránba vezethetnek.

A hét eseményei

Sikkasztás az ENSZ-ben A Meteorológiai Világszervezet korábbi vezetői fölött gyülekeznek a felhők, mivel állítólag több millió dollárral kenték meg a tagországok képviselőit, hogy ezért cserében a szervezet tisztviselőinek útmutatásai szerint voksoljanak.

Belföld

Képviselői zsebpénzek

Az összeférhetetlenségi szabályok drasztikus szigorításával kizárólagos főállássá tenné a parlamenti képviselőséget Gusztos Péter (kis képünkön). A rendszerváltás óta valamennyi képviselő „cinkosságával” zajló fizetésnövelő trükköknek talán most vége szakadhat.

Munkamámor

„Pista, menj inkább haza, és gyere vissza két nap múlva, mert még tönkreteszel valamit!” – idézi István főnökeit, akik éveken keresztül alkalmazták nyilvánvaló alkoholizmusa ellenére. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium idén induló alkohol- és drogprevenciós programja a népbetegségnek számító munkahelyi „kábulatnak” üzent hadat.

Föl a mélyből

Társadalmi igazságosságról vitázott szombaton a Fidesz és a KDNP a két párt idei első rendezvényén, amely a szocialistákból kiábrándult mérsékelt szavazóknak szólt.

Orbán hite

„Vannak-e garanciák arra nézve, hogy az egyházak nem avatkoznak be közvetlenül a politikai életbe?” – tette fel a kérdést 1991-ben az Országgyűlésben Orbán Viktor, amikor az egyházak költségvetési támogatása ellen érvelt, ám két ciklussal később már az általa épített „Isten országáról” beszélt adventi hallgatóságának. A jobboldal első emberének magánéletében beállt fordulatot nincs jogunk megkérdőjelezni, nagy kérdés ugyanakkor, hogy – az egyik lehetséges forgatókönyv szerint – a pártjában kialakult feszültség elől esetleg a KDNP-be menekülő Orbán retorikájában milyen szerepet játszik a politikai kereszténység.

A hét eseményei

Hasít a Fidesz Míg a szocialista szavazók elkedvtelenedtek, és számuk is jelentősen csökkent, addig a Fidesz egy hónap alatt több mint félmillió új szimpatizánst talált – áll a Szonda Ipsos januári felmérésében. Nyakó István, az MSZP szóvivője átmenetinek értékelte a népszerűségvesztést.

Hit és értékek

Mitológiai Jurassic Park

Január végén egy jelenleg még kicsiny, ámde annál lelkesebb hellén társaság (képünkön) Athénban bejelentette: életre akarja kelteni az antik görög istenségek kultuszát. A „mitológiai Jurassic Park” létrehozásán fáradozó társaság máris hatalmas publicitást élvez, és követőinek száma rohamosan gyarapszik.

Közéleti látnokság

Januárban a jeruzsálemi Héber Egyetemen konferenciát tartottak a modern kori mágia és a politika kapcsolatáról. Mose Idel, az egyetem professzora a Jerusalem Post tudósítójának elmondta: a világon „több száz politikus, köztük számos miniszterelnök rendszeresen igénybe veszi asztrológusok szolgálatait” a döntéshozatal során. A La Repubblica című olasz lap szerint az ezredforduló után fordulat állt be: míg a látnokok iránti kereslet korábban az alacsonyabb társadalmi rétegeket jellemezte, mára vezető politikusok is érdeklődnek az „irracionális szféra” iránt.

Jelcin pszichotestőrei

Borisz Jelcin egyik fogadásán, 1999-ben megkérdezte Eduárd Krugljakov akadémikust: „Mondja, tud ön olcsó energiát nyerni terméskőből?” Krugljakov, aki már néhány éve az áltudomány elleni harcot vezette, elképedten hátrahőkölt, majd megpróbálta megértetni az elnökkel, hogy tudományos szempontból ez egy abszurd felvetés. Ekkor derült fény arra, hogy Oroszországban 1991 óta 120 millió rubelt fordítottak a „terméskő-energetika” kutatási programjára.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!