hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 02. 23. (XI/8) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Gyilkosság a Barátság expresszen

Újabb incidens zavarta meg a két ázsiai atomhatalom, India és Pakisztán békekötési erőfeszítéseit. Az Indiából Pakisztánba tartó Barátság expresszen történt robbantás és az azt követő tűz következtében hatvanhatan vesztették életüket, és több mint harmincan megsebesültek. A terrortámadás célja a Kasmír kérdésében zajló, még meglehetősen törékeny béketárgyalások szabotálása volt. Az elkövetők azonban elszámították magukat, mert a két ország vezetése ezúttal nem kezdett kölcsönös vádaskodásba, hanem egyöntetűen elítélte a cselekményt.

Nem demokrácia

Idén ünnepli ötvenéves fennállását az Európai Unió. Egyes vélemények szerint az EU jelenlegi intézményrendszere elérte a nyugdíjaskort, és alapos átalakításra szorul ahhoz, hogy a jelenlegi kihívásoknak megfeleljen. Többek között időszerű feladat lenne az ún. demokratikus deficit felszámolása, amire a britek a „westminsteri” modellt ajánlják az európai integráció számára.

Nyerésre áll Sarkozy

Továbbra is vezet Nicolas Sarkozy (fenti képünkön) jobboldali elnökjelölt szocialista ellenfelével, Ségolène Royallal szemben a lassan célegyenesbe érkező francia elnökválasztási kampányban. Közvélemény-kutatások szerint Sarkozy a biztos szavazók mintegy 55 százalékát tudhatja maga mögött, míg Royal a szavazatok 45 százalékát kapná a második fordulóban. A meccs azonban még nem lejátszott, a harmadik, illetve negyedik helyen szereplő François Bayrou centrista, és Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali politikusok még okozhatnak meglepetést, de a kampány menetét a terrorfenyegetések is befolyásolhatják.

A gyűlölet iskolái

„Non scholae, sed vitae discimus”: Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Ezt a mondást a palesztin és az iráni tankönyvszerzők úgy értelme-zik, hogy az oktatás célja a mártírhalálra való készség kialakítása. Aki embereket kíván befolyásolni, az a kisgyerekeknél fogja kezdeni: a propaganda már az óvodában elkezdődik, és az iskolában folytatódik.

Giuliani vezet

Felsorakoznak a republikánus párt jelöltjei is a 2008-as elnökválasztási küzdelemhez. Hasonlóan a demokratákhoz, ezen az oldalon is széles a választék: van köztük teljesen liberális elveket valló konzervatív, mormon vallású vagy olyan személy is, aki megválasztása esetén az Egyesült Államok legidősebb elnöke lehet. A republikánus jelöltek meglepő módon jó eséllyel indulnak: a Gallup legutóbbi felmérése alapján a jelenlegi repertoárból az amerikaiak 65 százaléka Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert tartja legalkalmasabbnak (képünkön), őt követi 60 százalékkal az ugyancsak republikánus John McCain arizonai szenátor holtversenyben Hillary Clinton demokrata párti szenátorral.

Belföld

Ítélőgépezet

Minden jel arra mutat, hogy a móri bankrablás kapcsán indult, és már részbenbefejezettnek hitt eljárás az egyik legsúlyosabb baklövésként vonulhat be a magyar igazságszolgáltatás történetébe. A hétvégén a veszprémi postásgyilkosság kapcsán elfogott két férfi ugyanis állítja: ők voltak a móri mészárosok. Lapzártánkkor egyikük lakásán megtalálták a gyilkossághoz használt fegyvereket, társának pedig az ujjlenyomata egyezik meg a bank-fiókban talált lenyomattal.

A nyolcadik szentség?

Heteken át egy templomra kitűzött árpádsávos lobogó borzolta a kedélyeket Szentendrén, amely csak egyházi nyomásra került le a homlokzatról. Ez volt az első alkalom, hogy egyházi intézmény tűzte ki az egykori nyilas szimbólumot.

A Szodoma-díj várományosai

A kibontakozó társadalmi felháborodás hatására úgy tűnik, hogy a kormány nem tudja majd keresztülvinni azon elképzelését, amely szerint elkerülheti a büntetést az, aki kiskorúakról készít pornográf felvételt azok beleegyezésével.

Ribillió vagy ünnep

Orbán Viktor rágalmazás miatt beperelte Kóka Jánost, mert azt állította, hogy polgárháborút szeretne csinálni március 15-éből. Azóta a miniszter felszólította az ellenzék vezérét, hogy határolódjon el minden „ribilliótól”, mire az közölte, hogy csak a rendőrségen múlik a békés megemlékezés.

Jönnek a kínaiak

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium olyan bevándorlási stratégiát készített, amely Ázsiából telepítene be milliós tömegeket a magyar demográfiai problémák megoldására – állítja Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a birtokába jutott dokumentumok alapján.

Futószalagon a börtönbe

„A Kádár-korszak terhes örökségét hordozó magyar igazságszolgáltatásba be vannak kódolva a súlyos hibák” – állítja Kende Péter. Védtelen igazság (Röpirat bírókról, ítéletekről) című új könyvében hetvenöt esetet dolgozott fel, illetve tíz tanulmányt írt ártatlanul elítélt emberekről, téves bírósági döntésekről és a magyar igazságszolgáltatásban tapasztalható „butaságról”.

Hit és értékek

Vérvádbotrány

A közép- és újkori vérvádak megalapozottak; csakugyan voltak zsidó csoportok, amelyek rituális gyermekgyilkosságokat követtek el – állítja Ariel Toaff olasz–izraeli akadémikusnak, a Bar-Ilan Egyetem történelemprofesszorának provokatív könyve, amelyet a szerző a nemzetközi felháborodás hatására visszavont. A Véres húsvétok (Pasque di sangue) című munka elsősorban az 1475-ös tridenti vérvádper aktáira épül, azonban a kínzással kicsikart vallomásokon túl a szerző nem szolgál új bizonyítékokkal.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!