hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 06. 15. (XI/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az átformált Hillary

Hillary Clintonnak a 2008-as elnökségért folyó kampánya továbbra is viták és ellentmondások kereszttüzében zajlik. Bár a volt first ladynek egyedülálló előnyt jelent nyolcéves fehér házi tapasztalata és harcedzettsége, a kampányhoz szükséges pénzek felhalmozási technikái, valamint a politikai álláspontjának gyors változásai miatti éles bírálatok nem csitulnak. Hillarynak azonban nemcsak a programjára, hanem a külsejére is alig lehet ráismerni: a látványos ránctalanítás mögött amerikai újságírók plasztikai sebészek beavatkozását sejtik.

Ahol Bush népszerűbb, mint otthon

Bush elnök nyolcnapos látogatást tett Európában, melynek során hat, stratégiailag fontos országot keresett fel. A körút legfontosabb témája a Közép-Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer és Koszovó jövője volt. Az elnök fogadtatásából kiderült: Amerika megítélése merőben más a transzatlanti kapcsolatok erősítésén fáradozó Közép-Európában, mint a kontinens nyugati részén, ahol a fiatalok és a baloldali liberálisok szemében még mindig Irak a legnagyobb botránykő.

Hidegháborús hangulat

„Elvárjuk, hogy a Nyugat jobban tisztelje Moszkva érdekeit” – szögezte le Jurij Fedotov, Oroszország londoni nagykövete a The Sunday Times című angol újság kérdésére válaszolva. „A tervezett radarállomás potenciálisan be tudja majd mérni Oroszországnak olyan részeit is, amelyeket eddig semmilyen kémlelőrendszer nem fedett le. Ez azt jelentené, hogy a fennálló katonai egyensúly felborulna.”

Sarkozy abszolút győztes

Elsöprő győzelmet aratott a jobboldal Franciaországban a parlamenti választásokon. Nicolas Sarkozy pártja (UMP) és szövetségesei az első fordulóban a szavazatok több mint 45 százalékát szerezték meg, így a legkedvezőtlenebb becslések szerint is kétharmados többséggel fognak rendelkezni a parlamentben. A jobboldal győzelme a Le Monde hétfői vezércikkének értékelése szerint Francois Mitterand és a baloldal 1981-ben aratott győzelméhez hasonlítható, melynek következtében Nicolas Sarkozy kezében szinte abszolút hatalom összpontosul.

Belföld

Kormánybuktatásról legfeljebb álmodozni lehet

A tavalyi választások előtt egy fideszes polgármester durván megrágalmazta a fiát: azt állította, kábítószeres ügybe keveredett külföldön, a szocialisták segítettek kimenekíteni, és ezáltal befolyásolják önt. Hol tart most az ügy?

Mi fáj a liberálisoknak?

Egyetlen racionális magyarázata lehet annak, hogy az SZDSZ tíz pontból álló reformlistával próbálja nagyobb tempóra sarkallni koalíciós part-nerét. A kétszázalékos párt új vezetése csak így tudja újra láthatóvá tenni magát választói és a szélesebb nyilvánosság előtt.

Nadrágszíjlazítás

Új korszakot nyitnak a szocialisták a kormányzásban. Az átalakítások érintik a kormány szerkezetét, a politizálásuk stílusát és a kabinet kommunikációját. A változások kulcsszavai a népbarát politika, az együttműködés és a partnerség. Forrásaink szerint az a belső vélemény, hogy „kollektív politikai öngyilkossággal” érne fel, ha a párt miniszterelnököt cserélne, éppen ezért a változások nem Gyurcsány gyengítését szolgálják. Úgy vélik: „ha Feri bukna, akkor vele buknánk mi is”.

Hit és értékek

Az inkák titkai

Alig száz évig létezett, felfedezése óta mégis lenyűgözi az európaiak képzeletét a különleges, területét tekintve szinte a Római Birodalommal vetekedő inka civilizáció. A titokzatos birodalom kincseiből most a budapesti Szépművészeti Múzeumban látható válogatás.

A Nap gyermekei

A rendkívül vallásos inkák hiedelme szerint a világot a mindenek felett álló Viracocha isten teremtette, uralkodójukat, az Inkát pedig Inti, a Napisten fiának tekintették. Úgy hitték, Inti küldte el gyermekeit, Manco Capacot és Mama Ocllót (más változat szerint a négy Ayar testvért és feleségeiket), hogy alapítsák meg Cuzco városát, amely vallási központul is szolgált, és amelyet a „Föld köldökének” is tekintettek. Itt állt a Napisten temploma is, amelyben Nap-szüzek szolgáltak (akik egyben az Inka ágyasai is voltak – az uralkodó hivatalos felesége viszont saját lánytestvére volt, így biztosítandó a „napvér” továbbadását), és amelyet hatalmas mennyiségű arannyal és ezüsttel díszítettek: úgy vélték, az arany a Nap verítéke, míg az ezüst a Hold könnye.

HÁTTÉR

Kiszervezett zsoldosok

A termelés és a szolgáltatások kiszervezése (outsourcing) az utóbbi két-három évtized mindinkább terjedő gyakorlata globalizálódó világunkban. A termelőüzemek és a szolgáltatók után azonban immár a hadügyminisztériumok (mindenekelőtt a Pentagon) is kezdik magáncégeknek „albérletbe” kiadni feladataik teljesítését.

Összehozza-e a nagykoalíciót a Nemzeti Vágta?

Geszti Péter régi álma válik valóra idén szeptemberben a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta nevezetű, magyar tradíciókra épülő, hagyományőrző és egyben hagyományteremtő országos kulturális esemény létrejöttével, melyben magyar települések által benevezett lovasok mérhetik össze erejüket. A harmincmilliós fődíjjal kecsegtető verseny szervezői között megtalálható Geszti Péter volt SZDSZ kampánytanácsadó mellett Várhegyi Attila, a Fidesz egykori igazgatója és a magyar kultúra nagy mecénása, Tamás István üzletember is. Nem tekintik misz-sziójuknak, hogy a Nemzeti Vágtán keresztül az ország politikai egyesülése is megtörténjen, mégis reménykednek abban, hogy létrejön az igazi „nagykoalíció”.

Jichak Rabin

Ha netán lett volna olyan honfitársa, aki addig nem hallott róla (kevés akadhatott ilyen), 1956 nyarán bizonyosan megismerte nevét. Jichak Rabin, az izraeli hadsereg északi parancsnokságának vezetője felhívta bajtársait, hogy sajátítsák el az ejtőernyős ugrás fortélyait, majd a főtisztek közül maga a tábornok vetette le magát elsőként a repülőgépről. Példáját tömegesen követték, Slomo Goren, tábori főrabbi is kérte, hogy az ejtőernyősök paroliját viselhesse. Amikor néhány hónappal később a szuezi háborúban az izraeli hadsereg úgy nyerte meg a döntő, szárazföldi csatát a Sínai-félszigeten, hogy az egyedül járható hágókon ejtőernyősöket vetett be, bebizonyosodott Rabin stratégiai előrelátása is.

Mindig virággal jött

Csak a kérdőjelek szaporodnak E. Zsanett ügyével kapcsolatban. A legbizarabb talán az, hogy e véletlen budapesti igazoltatásos történet főszereplői és főszereplőinek családtagjai egy vidéki faluban utcaszomszédok. Jászkisér, június 12.

A hazáért, a szabadságért

Az 1956-os forradalom leverése utáni első nyilatkozatokban Kádár János, a bábkormány feje még arról beszélt, hogy „az október 23-án megindult népmozgalom” alapvető oka a Rákosi-klikk bűneiben keresendő. „Az ezekkel szemben fellépő tömegek felháborodása teljesen jogos volt.” Büntetlenséget ígért a résztvevőknek. Sokan ebben bízva nem disszidáltak.

Elöljáró, jó példával

Menesztette magát egy Bács-Kiskun megyei falu, Harkakötöny polgármestere. Győri Endre jó példával akart elöl járni, ezért saját státusát is megszüntette a helyi általános iskolában. Miután a polgármesterséget társadalmi munkában látja el, ő lehet az ország első „munkanélküli” településvezetője.

Haverok, buli, bunda

A szombati, utolsó fordulóban dől el, hogy az NB II Nyugati csoportjából melyik csapat jut fel az NB I-be. Az élen a Siófok áll, őt követi két ponttal lemaradva a Haladás és a Felcsút együttese. A küzdelem az utolsó pillanatig nyílt, a meccs azonban nem csak a pályán zajlik: a Haladás és a Felcsút hetek óta kölcsönös bundavádakkal illeti egymást. Körkapcsolás.

Mikor a miniszter Hollandiába utazott

Politikusok – köztük Horváth Ágnes szakminiszter – és újságírók alkották azt a delegációt, melyet az SZDSZ utaztatott ki Amszterdamba, hogy Hollandia egyik legjobb kórházában tanulmányozzák és reklámozzák az ország több-biztosítós egészségügyi rendszerét, melyet a liberálisok mintának tekintenek.

Egészségügy: szívroham előtt

Egy vagy több egészségbiztosító – ezen a ponton csúcsosodott ki az egészségügyi reform, s jelent szinte szakítópróbát a kormánynak. Pedig nem a biztosítók száma a legfontosabb kérdés. Lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint az eddigi lépések után ma rosszabb állapotban vannak az egészségügyi intézmények: akadozik az ellátás, hosszabbodnak a várólisták, rohamosan nő az eladósodás. A kórházak csődre vannak ítélve.

KÁVÉSZÜNET

Távol Európától

A népszerű japán rajzfilmek agresszív, bizarr világa sok szempontból idegen a nyugati emberek számára. Mindazonáltal az USA után Európában is egyre népszerűbbek az ilyen animék, az alapul szolgáló képregényekkel, a mangákkal együtt - legyen szó akár originál japán művekről, akár utánzatokról, a piac egyformán telített. Az idei magyarországi nemzetközi könyvvásáron is nagy attrakció volt a mangaszekció. Ugyanakkor ezeknek a többnyire okkult és pikáns történeteknek az őshazájában, Japánban minden eddiginél nagyobb tömeget érint a magány, a családi életet a szexuális aberrációk helyettesítik – a virtuális társadalom szélsőséges, fenyegető utópiájaként a modern nyugati világ számára.

Irány Fiume

A nyári utazások közeledtével sok magyar turista választja Horvátországot üdülése célpontjául, hiszen a kellemes klímájú és egyben hazánkhoz legközelebb eső tengerparti részt autóval is már 5-6 órányi utazással könnyen el lehet érni.

RECEPT: puding variációk

A puding angol találmány: a nevezetes „yorkshire pudding” a bifsztek hagyományos kísérője a szigetországban. A puding valamikor a 17. század folyamán vonult be az angol konyhába, ahol aztán igen sokféle alakot öltött.

PROGRAMOK

KÉkes Csúcsfutás június 16-án Gyöngyösön. A futóversenyt 11,6 km-es távja és a 671 m-es szintkülönbség igazán nehézzé teszi, így hát mindenki, aki teljesíti, büszkén érintheti meg a csúcskövet, „Magyarország tetejét”. (Info: Budapest Sportiroda, tel.: 273-0939) Zsolnay Nyílt Nap június 16-án. Megtekinthetők a gyár belső területei, a műemlékvédelem alatt álló gyárudvar pirogránittal díszített épületei, a szökőkutak, szobrok. Porcelánfestő-bemutató és egyéb programok. (Zsolnay Gyár: Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37., www.zsolnay.hu) 3. Országos Anyósfesztivál június 15-17-én Veszprémben. Szórakoztató családi program tréfás vetélkedőkkel, játékokkal, vidám műsorral és változatos életmódprogramokkal. Sodrófahajító verseny, anyós hétpróba. (Tel.: 88/789-986,www.szeporszag-fesztival.hu) Legális graffiti Budapesten – június 16-án, szombaton nagyszabású rendezvényre várják a magyar legális graffiti művelőit, a versenyre egy lebontásra váró gyárépületben kerül sor. A szervezők nyolc doboz egységes színű festéket biztosítanak a graffitiseknek. A stylebattle déltől egészen késő estig tart. (IX., Tűzoltó u. 54-56., www.tuztate.hu)

Duma Plaza

Évismétlés a tudás anyja

Utópia és előétel

Frei Tamás legutóbbi műsorában arról beszélt, milyen jó lenne, ha a két szemben álló erő összefogna. Mennyire szép új világ keletkezne e Kárpátoktól ölelt kis hazában, ha Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor terített, közös asztalhoz ülnének, és kiegyeznének. S a haza fényre derülne. Továbbgondoltuk.

Ügyfélszolgálat

– Milyen ISDN végberendezése van? – Nézze, én egy 23 éves szőke nő vagyok, tőlem ilyet ne várjon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!