hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 06. 29. (XI/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szökés a Pokolból

Kisgyermek korában Szin Dong-Hjok azt hitte, hogy a földön mindenki egy észak-koreai koncentrációs táborban él. Szin a koreai Pjeongan tartományban elhelyezkedő „14-es tábor” egyik cellájában született, és nagyon sokáig biztos volt abban, hogy a szögesdrótok mögött fog meghalni is.

Hamasz-terror Gázában

Kegyetlen és megdöbbentő mészárlásokra került sor a Fatah és a Hamasz között kirobbant harcok során. A súlyos sérültek közül többeket a Tel Aviv-i kórházban ápolnak. Egy kilencéves kislány például olyan találatot kapott, mely a gerincét, belét és egyik veséjét is érte. Egy huszonhárom éves rendőrre pedig Hamasz-fegyveresek támadtak rá, körbevették, és térdtől lefelé a lábaiba lőttek. A férfinak egy ösztönös mozdulattal sikerült elkerülnie a fejére célzott golyót, mely így a kezét érte. A Fatah egyik elit alakulatának egyik 39 éves tisztjét négy Hamasz-fegyveres rabolta el, egy elhagyatott helyen három golyót röpítettek a lábába, és otthagyták. Egy másik elrabolt férfi pedig úgy bénult le, hogy egy egyezséget követően elengedték a Hamasz-fegyveresek, majd hátba lőtték.

Sharm-os csúcs kérdőjelekkel

A Vörös-tenger partján fekvő Sharm el-Sejkben megtartott hétfői csúcs Abbásznak és a Fatahnak a gázai vereséget követően megingott helyzetét kívánta megerősíteni. A Palesztin Hatóság elnökének vérmes reményeit Olmert már az előzetes tárgyalásokon lehűtötte. Bár Abbász elvárása a független palesztin állam megteremtését célzó tárgyalásokról és Marvan Bargúti szabadlábra helyezéséről hiábavalónak bizonyult, mégsem távozott üres kézzel. Olmert hathatósan, de főleg teátrálisan is jelezte: a béke opciója nyitott a palesztinok előtt.

Kit hoz az orosz jövő?

Bármi történik is Oroszországban az utóbbi hónapokban, a belpolitika fő kérdése egyre inkább a „probléma 2008” – a 2008 márciusára kiírt elnökválasztás témaköre. Két fő kérdés fogalmazódik meg: ki veszi át az ország irányítását, és mihez kezd Vlagyimir Putyin. Az teljesen világos, hogy a nagypolitika színterén marad, hiszen 70-80 százalékos népszerűségi index mellett butaság lenne visszavonulni. A hatalmon levő elnök minden, az utódlást érintő kijelentését kiemelt figyelem kíséri. Vlagyimir Vlagyi-mirovics közelmúltban tett kijelentése, miszerint az elnöki ciklust öt vagy hat évre kellene meghosszabbítani, vad találgatásoknak adott teret. Sokan úgy vélték, a gyors alkotmánymódosítás révén elhalasztható az utódlás kérdése. A megfigyelők többsége azonban megegyezik abban, hogy Putyin rövidesen átadja posztját, így az utódlás kérdése nagyon is aktuális.

Belföld

Sűrű, sötét olajügyek

Az olajbűnözés, a Fenyő-gyilkosság és a Cattani-kommandó története is felmerült Kármán Irén újságíró elrablásának és megverésének lehetséges okaként. Az érintett a sajtószabadság elleni támadásként értékeli a brutális akciót. Egy korábbi rendőr szerint Kármánt nem csupán figyelmeztetni, hanem megölni akarták.

Kitört a családi béke

„Legalább sikerült elásni a csatabárdot, és egy kicsi nyugalom lesz. Sok kis apró lépéssel talán sikerül javítani a népszerűségünkön” – értékelte a Parlament folyosóján egy szocialista képviselő, hogy a hetek óta tartó huzavona után megegyezett a MSZP és az SZDSZ vezérkara.

A társadalom bölcsebb, mint a politikai elit

„Leverte” az SZDSZ a szocialistákat?– Inkább úgy fogalmaznék, hogy egy kompromisszumos megoldás született. Abban a tíz pontban, plusz az egészségügyben, amit mi egy hónapja felvetettünk, sikerült egy olyan megállapodást kötnünk, amely a reformok folytatásának menetrendjére vonatkozik.

Készül az újabb politikai összecsapás

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette a Fidesz és a KDNP közös népszavazási kezdeményezésének a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó aláírásgyűjtő íveit. Orbán Viktor győzelemről, a szocialisták a „kesztyű felvételéről” beszélnek, miközben az Alkotmánybíróság (AB) és az OVB tovább marakodik.

Húsba vágó témát kerestem

Úgy tűnik, túlvan az életveszélyen. – Nem tudom, életveszélyben voltam-e. Ami tény, hogy az első vizsgálat belső vérzést állapított meg, és úgy tűnt, hogy a májlebeny sérült meg, ezért azonnal operálni kellett. Egy ideig még biztosan kórházban maradok.

Meg akarták ölni

Mit volt az első reakciója Kármán Irén megverése kapcsán?

A hét eseményei

Pirulamaffia Csalás miatt nyomoz a rendőrség egy férfi ellen, aki 24 millió forint értékű gyógyszert értékesített Szerbiában. A nagykereskedelmi cég alkalmazottja onkológusokat keresett meg azzal, hogy hormonkészítményeket, csonterősítőket, illetve citosztatikumokat írjanak fel betegeiknek, illetve rendeljenek meg, majd adják át neki. Az ügyben tizenegy onkológus és több onkológiai centrum érintett.

Hit és értékek

Merre tovább, Mr. Blair?

„Mindenkinek, barátnak és ellenségnek, minden jót kívánok, ennyi volt, vége” szavakkal köszönt el a brit képviselőtestülettől Tony Blair brit miniszterelnök június 27-én több mint egy évtizedes hivatali idő után, miután átadta a kormányfői stafétabotot utódjának, Gordon Brown pénzügyminiszternek. Az ambiciózus politikus nem tűnik el a nemzetközi porondról, a jövőben a közel-keleti konfliktus rendezésében fog kulcsszerepet vállalni.

Az anglikán egyház

T legtöbb forrás szerint az anglikán egyház megalakulásának oka VIII. Henrik válási szándéka volt. Az 1509 és 1547 között uralkodó angol király el akart válni Aragóniai Katalintól, mivel az nem szült neki trónörököst. Mivel VII. Kelemen pápa a válást nem akarta engedélyezni, VIII. Henrik megtagadta a pápa főségét az angliai egyház felett, és magát kiáltotta ki annak fejéül. Az ő vezetése alatt az egyház pedig rövid úton legalizálta válását. Ezt követően vált hivatalossá Boleyn Annával való házassága. Bár ez a házasság rövid életű volt – három év után koholt vádakkal kivégeztette feleségét –, a kedvéért létrejött egyházszakadás tartós maradt.

HÁTTÉR

Erősödőben az európai birodalom

Hiába bukott meg két éve a holland és a francia népszavazáson a tervezett európai alkotmány, a dokumentum java részét átmentették az új szerződésbe az EU vezetői. A lengyelek makacskodása miatt kis híján kudarcba fulladt uniós csúcson megegyezés született arról, hogy külön elnöke lesz az uniónak, és összességében még több hatalom kerül át a tagállamoktól az uniós intézményekhez.

A bulvár felé nyit a közrádió?

Kizárólag szakmai döntéseket hozunk – állította lapunknak Kerényi György, a Kossuth rádió adófőszerkesztője annak kapcsán, hogy júniustól gyökeresen megváltoztatták a Magyar Rádió műsorstruktúráját. A műsorok egy része eltűnt a színről, mint például a Szabó család vagy a Kabarécsütörtök, mások másképpen és új időpontban egy másik adón tűnnek majd fel. Kerényi szerint lehetetlen minden médiafogyasztási igényt kielégítő „full service” rádiót csinálni.

Gyurcsány blog

… Brüsszel nem a szokványos képét mutatta … ez most nem egy szokásos tanácsülés volt. Rendkívül távol voltak egymástól az álláspontok, ráadásul egy olyan kérdésben, amely ugyan az unió jövője szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír, de az európai átlagpolgár számára minden bizonnyal nem könnyen követhető, talán jelentősége sem feltétlenül belátható. … Bizonyos értelemben ez a kérdésfelvetés egy föderatívabb jellegű Európai Unióról szól. … Az álláspontok láthatóan nagyon messze voltak egymástól.

Előnykovácsolás

Mi motiválja a lengyel politikát, hogy ennyire szembemenjen a nagy európai országokkal?

Brüsszeli helyzetértékelés

A brüsszeli Európai Politikai Központ által szervezett előadáson zsúfolásig telt terem várta a magyar miniszterelnököt, aki hosszasan elemezte hazánk gazdasági és politikai helyzetét a régióban, illetve az Európai Unió-ban. Gyurcsány szerint Magyarország nehéz politikai, gazdasági és társadalmi háttérrel vágott neki az uniós integrációs folyamatnak. Politikai változáshoz elég hat hónap, gazdasági változáshoz hat év kell, teljes körű társadalmi változáshoz viszont hatvan év, idézett egy mondást a miniszterelnök, ezzel is jelezve, hogy a reformfolyamathoz időre és türelemre van szükség.

A holnap szörnyei

Fejet hajtott az őssejtkutatásokkal foglalkozó tudósok követelése előtt a közelmúltban a brit kormány, és engedélyt adott humán–állati embriók létrehozására. A klónozással létrehozott hibridek túlnyomórészt emberi genetikai állománnyal rendelkeznek, ezért a kutatás támogatói szerint az így nyert őssejtek nem jelentenek semmiféle veszélyt felhasználásuk során. A kutatást ellenzők azonban úgy vélik: semmilyen tapasztalat nem támasztja alá ezt az optimizmust, egyesek szerint például az sem zárható ki, hogy a módszer, amelyet gyógyításra kívánnak felhasználni, a faji keveredés miatt korábban ismeretlen betegségeket hoz létre.

Fellendülőben a hűs-ipar

A kánikula miatt egyre több klímaberendezés fogy világszerte. Ezzel párhuzamosan egyre égetőbb problémát jelent a klímaberendezések miatt megnövekedett energiafogyasztás, amely lassan hazánkban is eléri a téli fűtésszezonok mértékét. Ha mindez így folytatódik tovább, még egy Paksra lesz szükségünk, hogy fedezni tudjuk az ország energiaszükségletét.

Amikor a ló olvas a gazdájának

A lóval foglalkozó szakemberek szerint ma 60–80 ezer között lehet a lovak száma Magyarországon. A jövő azonban bizonytalan, mert a pesszimisták szerint az elmúlt tizenöt év tapasztalata szerint csupán idő kérdése, mikor szűnik meg teljesen a hazai lóállomány. Persze találkozhatunk örök optimistákkal, akik a szebb jövőről beszélnek, ahol a magyar újra lovas nemzet lesz, és ahogyan Ausztria a síelés fellegvára Európában, úgy Magyarország könnyen lehetne a lovaglás birodalma.

Mitől lesznek az orvosok munkanélküliek?

„Az életben maradásért folyik a verseny a kórházak között” – mondják a kiskunhalasi Semmelweis Kórház, illetve a helyi önkormányzat vezetői. A halasi volt ez első részlegesen privatizált kórház, amely most az ágazati pénzelvonás miatt jelentkező havi 25-30 milliós veszteségét nem a város, hanem a befektető kasszájából fedezi. Az üzemeltető ugyanakkor eddig 200 alkalmazottat bocsátott el, a múlt héten pedig újabb 88 dolgozó kapta kézhez a felmondólevelét.

KÁVÉSZÜNET

Sör, virsli, vízpart

Emberek tömegei menekülnek a napokban vízpart közelébe, sokszor mindent, sajnos még a józan eszüket is otthon hagyva: az elmúlt két hét alatt tizenegy ember fulladt vízbe Magyarországon, és ami még ennél is szomorúbb, hogy ez a szám az átlagos értéknek felel meg. Már a rendőrség is megelőző tevékenységet folytat, hiszen néhány egyszerű szabály betartásával javulhatnának az egyébként romló statisztikák.

Vízközelben otthon

A víz mindig is vonzotta az embert, különösen hőség idején. Pihenésünket is többnyire úgy választjuk meg, hogy az víz közelében legyen. Ha nincs természetes lehetőség, akkor egy kerti tó is biztosíthatja ezt az idilli környezetet, a víz megnyugtató közelségét. Élőhelyet nyújt különböző színű tavirózsák, vízinövények, szebbnél szebb halak számára, odacsalogatja a madarakat, szitakötőket, pillangókat. Élvezhetjük a csendesen csobogó víz megnyugtató hangját, látványát pedig különböző vízjátékokkal, vízesésekkel, csobogókkal fokozhatjuk. Hangulatossá tehetjük kertünk középpontját különböző színű vízparti és víz alatti világítással is.

Vércseppek a mesevilágban

A Balkán szó hallatán máris sok mindenre gondolunk. Fügefák a kertekben, sült hal illata és fehér márványköves sikátor. Szikrázó Adria, korrupt rendőrök és lusta hivatalnokok. Lüktető zene, vérpezsdítő körtánc és szétbombázott házak az út mentén. Bárányhús zamata és egy adag hepatitis vírus. Az ellentmondások földjéhez hiteles útikönyvet az egyéni átélés képes adni. Mégis erre tesznek kísérletet a térség filmjei, melyek az itteni sorsokba a majdnem kockázatmentes bepillantás esélyét nyújtják.

Recept: Sörbet és eperfagyi

A fagylalt készítésének ötezer éves múltja a kínaiaknál kezdődött. Tejből, vízből és cukorból állítottak elő a mai sörbethez hasonló hűsítőt. Hozzánk Mátyás király udvarán keresztül nápolyi cukrászmesterek hozták el az első, fagylalthoz hasonló receptet. A ma már mindenki számára elérhető jeges nyalánkság évszázadokon keresztül csak az uralkodók kiváltsága volt. Az eperfagyi hozzávalói: 30 dkg eper, 1 dl natúr joghurt, 1 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 5 dkg porcukor.

Beszélni mádzsár kicsi

A magyar és az angolszász nyelvek között megfigyelhető egy, igaz nem túl jelentős, de mégis határozott hasonlóság. Például felhívnám a figyelmet a kimerülőben lévő akkumulátor és a fiatal csikó megülése közötti párhuzamra: low battery (ló betöri). Vagy gondoljunk csak a szép régi kuruc népdal soraira: „szép selymes lódingom, dali pár pisztolyom”. Figyeljük meg a ’lóding’ kifejezés megfelelőjét a modern angol informatikai nyelvhasználatban: loading mint töltés. Ezen túlmenően kimutatható az angol és szláv nyelvek közös gyökere is, erről tanúskodik egy régi csehszlovák rajzfilm szobastúdióban újraforgatott változata, a Room Size (Rumcájsz). Ezek után próbáljuk meg elképzelni, hogyan olvasná végig a következő céges ajánlót mondjuk Berzsenyi, Csokonai vagy Móricz Zsigmond.

Duma Pláza

Kérek egy randi-gyrost: hagyma és csípős nélkül!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!