hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 07. 12. (XI/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Újraszervezett terrorhálózatok

Szakértők szerint ma sokkal átfogóbb, elszórtabb és erőteljesebb terrorfenyegetettséggel nézünk szembe, mint a szeptember 11-ei támadások előtt vagy közvetlenül utána. Úgy tűnik, a dzsihádisták hosszú távú konfrontációra rendezkedtek be; Nagy-Britanniában úgy vélik, hogy ez a küzdelem még legalább 15 évet vesz igénybe.

Orosz rulett

Június végén Oroszországban a legmagasabb szinten tárgyalták „az állami bűnmegelőzés és a közbiztonság elérése érdekében tett lépéseket”. Vlagyimir Putyin személyes utasítására a rendőrségi statisztika szerint 2007 első negyedévében az elkövetett bűncselekmények száma 3 százalékkal csökkent, ennek ellenére a tények mást mutatnak: a Szovjetunió összeomlása óta minden évben kitartóan nőtt az elkövetett bűncselekmények száma, 1996 és 2006 között 1 millió 788 ezerről 3 millió 855 ezerre, azaz tíz év alatt több mint duplájára nőtt a bűnelkövetések száma. Továbbra is több mint 1 millió ember van bebörtönözve, a börtönök és javító-nevelő telepek száma változatlan a szovjet idők óta, miközben a lakosság 280 millióról 140 millióra csökkent a kommunista birodalom széthullásával.

Megtört ellenállás

Egyhetes ostromállapot után a pakisztáni biztonsági erők megrohamozták az Iszlamabad központjában elhelyezkedő Vörös Mecsetet. A támadás időpontjában több tucat állig felfegyverzett lázadó és ismeretlen számú – több száz, de lehet, hogy ezernél is több – civil, főleg nők és gyerekek tartózkodtak a mecsetből és vallási iskolákból álló épületkomplexumban. A bennrekedtek közül sokan, nők és gyerekek is, vezetőjüket követve „önként” vállalták inkább a „mártírságot”, mint önmaguk megadását.

Bőrfejűek terrorja

Oroszországban – túlzás nélkül – nem múlik el egyetlen nap sem anélkül, hogy fizikailag ne bántalmazzanak egy idegent, és egyetlen hét sem anélkül, hogy ne gyilkolnának meg egy nem oroszt. A „célszemélyek”: kaukázusiak, közép-ázsiaiak, zsidók, arabok, távolkeletiek, feketék. Az elkövetők: szkinhedek vagy más szélsőségesen nacionalista csoportok tagjai.

Belföld

Az utolsó mohikán

A demokratikus ellenzék tagjai közül mára egyedül Demszky Gábor maradt a politika élvonalában. A főpolgármester a Heteknek adott interjújában arról is beszélt, miben különbözik egykori harcostársaitól. És arról, hogy – mint oly’ sokan – vajon ő is csalódott-e a rendszerváltásban? Gergényi Péter kitüntetését ma is vállalja, Horn Gyula esetében viszont a köztársasági elnök vétójával ért egyet Budapest első embere. Az SZDSZ életben tartásában saját morális és politikai felelősségét hangsúlyozta, Budapest jövőjét illetően kifejezetten optimista, a Fidesz népszavazási akcióját viszont károsnak és a kormány szempontjából nehéz feladatnak tartja.

Nyugdíjba küldték Horn Gyulát

Három legyet ütött egy csapásra Horn Gyula születésnapi ünnepségével Gyurcsány Ferenc kormányfő: erősítette az MSZP nyugdíjas szavazóbázisát, a baloldal szemében ellenszenves lépés megtételére kényszerítette Sólyom Lászlót, és nem utolsósorban látványosan nyugdíjba küldte Horn Gyulát. Legalábbis így vélik baloldali körökben.

Zuschlag újratöltve

Nem mond le közéleti tisztségeiről Zuschlag János. A fiatal szocialista politikus a gyanú szerint társaival több mint 60 millió forint közpénz „eltüntetéséért” felelős. Információnk szerint az ügyben felbukkant egy titokzatos videokazetta is, amelyen állítólag Zuschlag egyik bizalmasa egy vállalkozót győzköd: „osszon vissza” a számára kijárt pályázati támogatásból.

A hét eseményei

Meghekkelték a népszavazást? Magánszemélyek népszavazást kezdeményeztek a Fidesz kérdéseivel azonos témában, de a saját kérdéseiket ellentétes tartalommal nyújtották be az Országos Választási Bizottságnak. A három, most benyújtott, ellentétes jellegű kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?”, „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?”, „Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?”. A Fidesz szerint a kormány áll az akció mögött.

Hit és értékek

Elvarázsolt nemzedék

„Hangosan zokogtam, aztán egy húzásra kiittam egy fél üveg pezsgőt a minibárból. Az arcomon elkenődött a festék, észre sem vettem, úgy mentem haza...” – mesélte az utolsó, hetedik Harry Potter-regény befejezésének körülményeit J. K. Rowling. A BBC-n sugárzott interjúban az angol írónő elmesélte: egyszerre felszabadultnak és letörtnek érezte magát, amikor pontot tett a Potter-történetek végére. A július 21-től megvásárolható kötet, amely aHarry Potter és a halálos szentek (egyes fordítások szerint „halálos ereklyék”) címet viseli, lezárja a rekordokat döntögető sorozatot.

Meglátta és leírta

A meseíró J. K. Rowling (képünkön) élete maga is modern tündérmese: életútja az abszolút szegénységtől a „nyárspolgári” többség számára alig elképzelhető gazdagságig ível. Az 1965-ben született író első novelláját hatévesen írta, amit később követett még két, saját bevallása szerint nagyon rossz felnőttregény és néhány novella.

HÁTTÉR

Baby boom a sztárvilágban

Baby boomnak nevezi a bulvárirodalom, amikor egyszerre több közismert sztárnak babája születik. Sztáranyukák és híres babáik rendszeresen a bulvársajtó érdeklődésének középpontjában állnak. Tökéletes smink, tökéletes mosoly, tökéletes alak és tökéletes boldogság. „A tökéletesség látszata mindig hazugság és rossz üzenet azok felé az emberek felé, akik problémákkal küszködnek” – vélekedik Bombera Kriszta ismert tévériporter. Körkérdésünk: Hogyan is van ez?

Haverok, buli, Szűz Mária

Három-négy-öt nagy nyári tábor, számtalan helyi rendezvény, de nem-csak bulik, hanem „komoly szakmai képzések is” – a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei ilyen jellegű nyári programokkal várják a politikuscsemetéket ezen a nyáron (is).

Az együtt töltött idő minősége számít

Lehetetlen nem észrevenni, hogy a magyar sztárvilágban „baby boom” zajlott le az elmúlt évek során. Mi erről a véleménye?– Ez nagyon érdekes jelenség, amire mindenképpen oda kell figyelni. Lehet ez egy tartós divat, ami mindenképpen hasznos, abban az esetben, ha világossá válik a hölgyek számára az a felismerés, hogy a nő egész biológiai és pszichológiai struktúrája az anyaságra hivatott.

Orvosi szemmel

A melegházasságokról szóló társadalmi vitában a politikusok és emberi jogi szakemberek mellett – nem csak Magyarországon – kevés hely jut az orvosi véleményeknek. Pedig az elmúlt évtizedekben számos részletes felmérés és vizsgálat készült a témában. Egy amerikai családvédő szervezet arra vállalkozott, hogy a nyilvános orvosi publikációk alapján felmérje, milyen a melegek és leszbikusok egészségügyi helyzete azon nyugati országokban, ahol a homoszexuálisok a legnagyobb társadalmi és jogi elismertséget élvezik. Mint kiderült a „coming out” egyben nagyobb veszélyt is jelent a másságát nyíltan vállalók számára.

Megtervezett vallomás

A magyar politikai életben fordulatként értékelhető, hogy a korábbi időszakoknál lényegesen nagyobb kormányzati támogatás kísérte a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivált. A fesztiválon Szetey Gábor államtitkár bevallotta, hogy meleg.

Orvosi szemmel

A melegházasságokról szóló társadalmi vitában a politikusok és emberi jogi szakemberek mellett – nem csak Magyarországon – kevés hely jut az orvosi véleményeknek. Pedig az elmúlt évtizedekben számos részletes felmérés és vizsgálat készült a témában. Egy amerikai családvédő szervezet arra vállalkozott, hogy a nyilvános orvosi publikációk alapján felmérje, milyen a melegek és leszbikusok egészségügyi helyzete azon nyugati országokban, ahol a homoszexuálisok a legnagyobb társadalmi és jogi elismertséget élvezik. Mint kiderült a „coming out” egyben nagyobb veszélyt is jelent a másságát nyíltan vállalók számára.

Egyedül üdvözítő

Kizárólag a Római Katolikus Egyház Jézus Krisztus egyetlen és igaz egyháza – szögezi le a Vatikán által a héten megjelentetett nyilatkozat. A dokumentum szerint a többi felekezet „fogyatékos”, mivel nem ismerik el a római pápa tekintélyét. A nyilatkozat röviddel azt követően jelent meg, hogy a Vatikán a latin nyelvű miserend szerepét is hivatalosan felértékelte.

Egy verekedés, két verzió

Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselő azt állítja, hogy vasárnap éjjel a rendőrök a földre teperték és fojtogatták igazoltatás közben. A rendőrök ezzel szemben azt állítják, hogy a képviselő támadt rájuk, ezért a politikust feljelentették hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Nyilasmosdatások

Tavaly márciusban a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága (LB) rehabilitálta azt a csendőrnyomozót, aki 1944 júliusának végén részt vett az illegális kommunista mozgalomban tevékenykedő Ságvári Endre elfogásában. Az eset a sértett agyonlövésével végződött. Kristóf Lászlót 1959-ben (!) halálra ítélték, majd kivégezték. Ügyének felülvizsgálatát testvére kérte, képviseletét Zétényi Zsolt ügyvéd közreműködésével a Nemzeti Jogvédő Alapítvány látta el. Miután az LB megalapozatlannak ítélte a háborús bűnök vádját, posztumusz mentette fel Kristófot, ám az 1959-es per vádjának egyik még ma is élő tanúja idén júliusban magát a LB-t perelte be a szerinte téves ítélet miatt. Az ügy nem egyszerű, de tanulságos!

KÁVÉSZÜNET

Bruce Willis

John McClane hadnagy idestova húsz éve kezdte „drágán adni az életét”. Az őt megformáló Bruce Willis együtt öregedett a szereppel, amelyben mindvégig önmagát adta. Sőt, a nemrég bemutatott negyedik Die Hard mozifilmben hősünk nem iszik, nem bagózik, és trágár megjegyzéseit is csak módjával eregeti. Az ötvenharmadik évét taposó Willis külön kérése volt, hogy a figura ezúttal visszafogottabb legyen. Talán magánéleti változás áll a háttérben?

Lakástortúra

Egy tizenkét gyermekes apa figyelemfelkeltő akciójának hála, családja a múlt héten egy 34 négyzetméteres kültelki szükséglakásból egy 122 négyzetméteres belvárosi összkomfortos lakásba költözhetett – tizennyolc évnyi nyomorgás után. Magyarország már csak olyan ország, ahol egy ilyen eset szenzációszámba megy – hisz eleve ország-világra szóló hírverés kellett ahhoz is, hogy az önkormányzat végre „bemozduljon”. Most Víghék egyik szeme sír, a másik nevet: a család életében a következő szenzáció ugyanis a nagy lakás fenntartása lesz.

Öltözz a Föld javaiba

Hogy mi a nyári divattrend? Idén a természetes anyagok dominanciája figyelhető meg a forró hónapok kollekcióiban. Vannak persze más preferenciák is, ahogy már megszokhattuk, de ne zavartassuk magunkat: a trendek jönnek-mennek. Ahogy azonban a napfényt és a szellőt sem unja meg az ember, létezik olyan viselet is, amelyik annyira kellemes, hogy nem csupán a lezser elegancia híveit hódítja meg. A The Earth Collection nagyszerűsége egyszerűségében van: a szabás, a színvilág és az anyagok mind természetesen egyszerűek. Július elejétől már Budapesten is betérhetünk „a Föld javainak” egyik márkaboltjába.

Emelt szintű érettségi

RETORIKA 2500 lázadó, őrült bennszülött tombol a szomszédos teremben. Nyugtassa meg őket! Bármely ősi nyelvet használhat, kivéve a latint és a görögöt.

Duma Pláza

Csak a hangom miatt nem lettem énekes

Mi van a képen?

1. Leugrom egy percre Feriékhez 2. Gertrúd belépője a harmadik felvonásban 3. Kínai gipszkartonakció a készlet erejéig
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!