hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 08. 24. (XI/34) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Három év, három választás

Ukrajna-szerte teljes erőbedobással kampányolnak a pártok a szeptember 30-ára kitűzött, előrehozott parlamenti választások előtt. A 47 millió lakosú kelet-európai ország lakossága három év leforgása alatt harmadszor járul az urnák elé, ami a politikai instabilitás biztos jele.

Elnöki csárdás

Éles bírálatokat váltott ki a székelyföldi tapasztalatokat taglaló államelnöki beszámoló Romániában. Traian Basescu öt napig tartózkodott Székelyföldön, de pihenése alatt találkozott a hivatalos és az ellenzéki magyar vezetőkkel is.

Óriáshurrikánok évadja

Pusztító hurrikán söpört végig a Karib-tenger térségén az elmúlt napokban. A Dean hurrikán Haitin, Jamaicán és Mexikóban pusztított, közel tucatnyi halálos áldozatot hagyva maga után. Az ötfokozatú Saffir–Simpson-skálán maximális erősségűnek jelzett viharból az idei hurrikánszezon baljós előfutára is lehet: ilyen erősségű viharok legutóbb 2005-ben pusztítottak a térségben. Köztük volt a New Orleansot letaroló Katrina hurrikán is.

Se béke, se partner

„A múlt héten alapvető elvi kérdésekről tárgyaltam Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével”- közölte Ehud Olmert izraeli kormányfő az Izraelbe látogató amerikai kongreszszusi küldöttséggel. A két vezető feltételezhetően egy végleges békeszerződés alapvető elveit vitatta meg, amelyet a George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke által novemberre összehívott regionális konferencia hagyna jóvá.

Belföld

A forradalomhoz gyengék vagyunk

Tíz éve járok MIÉP-gyűlésre – semmi bajom, munkaköri kötelesség –, tíz év alatt a szemem előtt sorvadt el a valamikori tömegpárt. A helyszín – Hősök tere – a régi, Csurka István is tartja pozícióját, a színvonal a megszokott, a méretek azonban drasztikus változáson mentek keresztül. A színpad körül elkerített területen ma is bocskais, vagy fekete öltönyös, fehéringes, nyakkendőmentes férfiak beszélgetnek, cigarettáznak mint egykor, csak létszámban fogytak meg kissé. Az utolsó két választási vereség óta kikoptak az elnök emberei, csak Bogdán Emil bácsi – állatorvos és fajelméleti szakértő – maradt az ismertebb figurák közül. És persze Papolczy Gizella, az elnök élettársa, a párt pénztárnoka. A talpig feketébe burkolódzott asszony éppen vaskos pénzköteget ad át egy furgon sofőrjének – feltehetően a hangosításért cserébe.

Harmadosztály

– Én olyan ajánlatot tettem első körben, hogy napi százezer forintért biztosítom annak a lehetőségét, hogy a mi rendezvényünk vendégei az önök szolgáltatásait is korlátlanul, a nap huszonnégy órájában igénybe vehessék. Ez vonatkozik ételre, italra, kávéra, mindenre. – Ha kifizetem a 300 ezer forintot, nekem akkor nyugtom lesz? – Azt én garantálom.

Hálátlan feladat

A hálapénz visszaszorítása az egyik hangsúlyos érvként szerepelt a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése mellett a kormányzati kommunikációban. Ennek ellenére több mint fél évvel bevezetésük után még a szaktárcának sincs alapos felmérése azzal kapcsolatban, csökkent-e a paraszolvencia, és ha igen, milyen mértékben.

Fidesz, Jobbik: kéz a kézben

Öttevény Győrtől alig néhány kilométerre nyugatra található település, lakosai száma nem éri el a háromezer főt. A kis községben az országoshoz képest rendhagyó ünnepségre került sor augusztus huszadikán: a Fidesz a Jobbikkal közösen emlékezett meg a magyar állam alapításának 1007. évfordulójáról.

Hit és értékek

A világ, ahogy a CNN látja

„Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az elmúlt harminc évben a zsidó, a muzulmán és a keresztény valláson belül olyan folyamatok játszódtak le, amelyek ezeket a hiteket befolyásos politikai erővé formálták. Ezt el kell magyaráznunk az embereknek” – indokolta a CNN vezető tudósítója, Christiane Amanpour, hogy miért vágott bele az Isten harcosai című monstre hatórás dokumentumfilm-sorozat elkészítésébe. A CNN-en a héten bemutatott háromrészes film műsoridő szempontjából egyenlően kezeli a zsidó telepeseket, a radikális dzsihádista harcosokat és az Amerikában tevékenykedő evangéliumi keresztény prédikátorokat, mint akik a 21. században „Isten harcosai” a szekuláris világgal szemben vívott harcban.

Amanpour a frontvonalban

Christiane Amanpour, az egyik legelismertebb és legjobban fizetett amerikai újságíró, brit anya és perzsa apa gyermekeként született 1958-ban Londonban. Gyermekkorát Iránban töltötte, családja a perzsa sah rendszerének kiváltságosa volt. Tanulmányait viszont már Angliában folytatta, többek között egy római katolikus lányiskolában. 1979-ben családja menekülni kényszerült Iránból, amikor Khomeini iszlám forradalma megbuktatta a sah rendszerét.

HÁTTÉR

Min múlik a győzelem?

Joób Márton szegedi kenus a duisburgi világbajnokságon a kilenc magyararanyból kettőt is hazahozott. „Kisfiúként próbálgattam több sportot is, de azt a vonzódást és bizsergést egyik sportnál sem éreztem, mint amikor a Tisza hídján állva kenusokat láttam evezni.”

Merénylet a Nyevszkíj expresszen

– Mi van a vonatoddal, nem késik az indulás? – hívott fel pétervári barátom nem sokkal azután, hogy kivitt a vasútállomásra. – A tévében épp most jelentették, hogy valami baleset történt. - Minden rendben, nem jelentettek be semmilyen változást. Azt hiszem, menetrend szerint elindulunk és meg is érkezünk. – Akkor még sem én, sem a 119-es járatszámú vonat többi utasa nem gondolta, hogy Szentpétervárról Moszkvába kilenc óra helyett majd egy napig fogunk utazni, azt meg főleg nem, hogy ennek oka a vaspálya felrobbantása és a 166-os járat balesete lesz.

Megabuli

Augusztus utolsó hétvégéjén elmarad a Budapest Parádé ingyenes techno-cirkusza. Jóllehet a Sziget Kulturális Iroda anyagi okokra és szponzorhiányra hivatkozva jelentette be idén a rendezvény megszűnését, ezzel szemben a valóság az, hogy hét év lakossági panaszáradat után az önkormányzat nem adta meg az engedélyt arra, hogy a Világörökség részét képező Andrássy utat ismét „szabadtéri illemhellyé és szemétdombbá alakítsák” a felvonulók. Ugyanakkor a szervezőiroda a fizetős afterpartykat továbbra is megrendezi a Népstadionnál, ahol idén DJ-világsztárok mega-bulija várja az elektronikus zene kedvelőit – ha hajlandók pénzt is adni érte.

Mobilmánia Magyarországon

Gondolnánk azt, hogy létezik mobilfüggőség? A mobilmánia létező probléma! Tények igazolják, hogy több SMS-függőségben szenvedő ember áll pszichológiai kezelés alatt. A tapasztalatok szerint az életkörülményeink, a lelki stabilitásunk nagyban meghatározza, hogy a mobiltelefon hasznos eszközzé vagy pótcselekvéssé válik-e az életünkben. Tény, hogy hazánkban az egy főre eső mobiltelefonok száma kirívóan magas.

Mágikus gombák piaca

Egy tizenhét éves francia lány amszterdami iskolai kirándulása során kipróbálta az ott legálisan megvehető mágikus gombák egyikét, majd mámorában kilépett szállodai szobájának emeleti ablakán, és szörnyethalt. A holland parlament a jövő hónapban tárgyalja a mágikus gombák forgalmazásának betiltását, a termelők és a kereskedők lobbiznak a további legális terjesztésért, adta hírül a BBC News.

Tábla a nyakban

Menekül, aki tud a forró katlanná vált városból. Aki marad, kétszer is meggondolja, kimerészkedjen-e a gőzölgő aszfaltrengetegbe. Budapest szendvicsemberei azonban hatalmas táblákkal a nyakukban is rendületlenül állják a tűző sugarakat. Többnyire ugyanazon az útvonalon sétálnak, s osztják az elfogyni képtelen szórólapokat. Általában éhbérért.

Ipari füst a Szigeten

Tisztelt Hetek Szerkesztőség!

Főorvosok birodalma

Egy korábbi számukban László Tamás,stratégiai tanácsadó azt írta: „A szocializmusban nem az volt az állami vállalatok célja, hogy hatékonyan működjenek, hanem az, hogy működésük hiányosságait minél nagyobb állami támogatással kompenzálják.” Ennek következményeiről két, káros gyakorlatot említek meg:

A beáldozott Klubpetrol

Megfojtotta a konkurencia, vagy kóklerek martalékává vált az első magyar alternatív benzinkút- hálózat? A Klubpetrol kútjai mára szinte teljesen eltűntek a palettáról, az üzemeltető cég ellen pedig milliárdos adósság miatt eljárást indított az APEH és a VPOP.

KÁVÉSZÜNET

Feljavított emberek

A születendő baba nemének megválaszthatósága körüli nyári viták újból felszínre hozták azokat a filozófiai-etikai aggályokat, amelyeket az emberi egyed genetikai tervezhetősége vet fel minduntalan. Jóllehet az orvostudomány még gyerekcipőben jár, a filmipar már jóval előbbre tart a kérdésben, és többnyire nem fest valami szívderítő képet a „szép új világról”. A közeljövőt leíró történetek különös izgalma, hogy amit napjainkban veszélyesnek látunk, az hogyan nő a fejünkre holnap.

10. Jubileumi Zsidó Nyári Fesztivál

A Zsidó Nyári Fesztivál mára Magyarország egyik legjelentősebb, leglátogatottabb, legnagyobb érdeklődést kiváltó kulturális-művészeti rendezvényévé nőtte ki magát. A társadalom olyan rétegeit is megmozgatja a nyár utolsó hetében megrendezett fesztivál, amelyek egyébként évközben kevésbé tanúsítanak érdeklődést a különböző kulturális rendezvények iránt.

Duma Plaza

Az opera az, amikor egy fickót hátba szúrnak, de nem vérzik, hanem énekel

All inclusive

• Augusztus 5. Végre itt vagyunk az apartmanban! Érdemes volt az olcsóbb utat választani, hiszen így alig 42 óra buszozás után elértük a tengert. Igaz, egy ideig fizikoterápiás kezelést igényelnek a lábaink a hosszú ülés miatt, de megérte. Viszont extra vizeletvisszatartási-képességünk alakult ki. Ráadásul szépen összemelegedtünk szomszédunkkal, Rudival, aki idén megnyerte az I. Mezőháti Disznó Viccek fesztiválját, és deréktól lefelé szinte minden testrészre tud egy-kétezer poént. • Augusztus 7. Az első éjszaka az ismerkedésé volt. A csótánnyal, a bot- és az imádkozó sáskával, valamint egy nagyobb méretű, ám békésen tovasikló, élénk színű kígyóval – a prospektus megint igazat mondott azzal, hogy „egyedülálló élővilág testközelből”. Az olcsóbb szállás némi hátránya, hogy a szoba valóban a tengerre néz, ám minimum egy 8x40-es távcső kell ahhoz, hogy tényleg megpillantsuk a tündöklő vízfelszínt. • Augusztus 8. Az asszonnyal megcsodáltuk a naplementét, majd a felejthetetlenül szép pillanatok után fantasztikus, meghitt vacsora következett: kibontottuk a Kiskunsági Konzervgyár Pacalpörkölt termékét. Ezt leöblítettük egy gazdaságos asztali borral, és egy falatnyi lengyel tejtáblát ettünk hozzá. Méltó megkoronázása egy kivételes napnak! • Augusztus 9. Milyen izgalmasak ezek a last minute utak! Olcsók, és mindig tartogatnak valami meglepetést. Ma például kiköltöztettek minket a szállásunkból, percekkel azelőtt, hogy az összedőlt volna. Milyen előrelátó volt a NukuTravel utazási irodánk! Köszönet nekik a gondoskodásért. • Augusztus 10. Az új helyünk azért hagy némi kívánnivalót maga után: éjjel az eső beesett, eláztatva az akciós vízhatlan poliészterből készült zsákunkat. Ez nem is csoda: az új apartmannak még nem készült el a teteje, de mint ígérték, jövőre már az is lesz. Különben is: ki számított itt bármi csapadékra? • Augusztus 11. Sajnos haza kell indulnunk. Pedig mennyi kaland esett meg velünk! De lényeg, hogy csomó pénzt spóroltunk meg, hazafelé be is megyünk valamelyik hipermarketbe, hogy szétnézzünk az akciós pultok között. A katalógusban láttam, hogy leárazták a kétméteres madárijesztőt, és még az sem tántoríthat el a megvásárlásától, hogy panelben lakunk.

Sár

Kedves miniszter úr! Önt rútul megtámadta az ellenzéki sajtó, azt állítva, hogy kedves miniszter úr unokaöccse megzsarolta a metróépítőket: vagy a házuk előtt is építenek egy rendkívüli állomást, vagy megüthetik a bokájukat!

Majomgárda alakult

Lépj be te is a Gárdába, melynek céljai:

Robert Redford túl a hetvenen

Erősen megoszlik a nemzetközi szakirodalom Robert Redford születési dátumát illetően: a kaliforniai születési jegyzék szerint 1936-ban látta meg a napvilágot a kaliforniai Santa Monicában, a népszerű internetes és nyomtatott kalendáriumok viszont 1937. augusztus 18-ra datálják. Egy év ide vagy oda, Redfordot talán nem zavarja annyira, mint a jubileumokra specializált újságíró-társadalmat, akiknek többsége idén „köszöntötte” a filmikont 70. születésnapja alkalmából…
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!