hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 12. 14. (XI/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Oroszország díszelnöke lehet

Az orosz állami dumában együttesen a mandátumok háromnegyedével rendelkező két párt – az Egységes Oroszország és az Igazságos Oroszország –, valamint két parlamenten kívüli kis párt Dmitrij Anatoljevics Medvegyevet jelölte az ország elnökének. A döntés mögött álló Vlagyimir Putyin egy televíziós beszédben is letette mellette az obulusát. Sietve támogatásáról biztosította az orosz ortodox egyház is. Ennél biztosabb háttérrel és eséllyel tehát aligha indulhat politikus az államfői posztért, amelyet Medvegyev – szinte függetlenül attól, hogy kik lesznek az ellenfelei – csaknem biztosan már a március 2-ára kitűzött elnökválasztás első fordulójában elnyer.

Két nép, hány állam?

A héten szerdán kezdetét veszi az izraeli–palesztin tárgyalássorozat, amelynek célja, hogy 2008 végére a felek békeszerződést köthessenek. Erről november végén az annapolisi konferencián határoztak, de Olmert vasárnap egy üzleti konferencián Tel Avivban maga is elismerte, hogy a tárgyalásokon Izrael sokat kockáztat.

Függetlenség felfüggesztve

A héten lejárt a koszovói rendezésre az ENSZ által kitűzött határidő, miközben az EU-tagállamok megosztottak a tartomány státusát illetően. Koszovói vezetők ugyanakkor jelezték, nem kiáltják ki a függetlenséget, amíg erre nem kapnak jóváhagyást az Európai Uniótól.

Véres advent

Miközben a világ egy része már a szeretet ünnepére készülődik, a karácsonyi időszak felvezetéseként, úgy tűnik, többeken a gyűlölet lett úrrá. Amerikában az elmúlt héten több lövöldözés is sokkolta a közvéleményt: az egyiket egy bevásárlóközpontban hajtotta végre egy mentálisan sérült tinédzser, két másik támadást kifejezetten keresztények ellen intézett egy hasonlóan problémás fiatal férfi, Las Vegasban pedig egy iskolabusz utasaira lőtt rá két fiatal támadó.

Belföld

Jótékony hatás

Az adakozás „elegáns, nem hivalkodó” módja a politikusi imázsépítésnek, mint ahogy a gazdasági életben is lehet üzleti haszna a – nálunk még általánosnak nem mondható – jól átgondolt jótékonykodásnak. Magyarországon egyelőre inkább a kisebb vállalkozások nyúlnak a zsebükbe, míg a multik még csak most tanulják a társadalmi felelősségvállalást. Politikusokat és gazdasági szereplőket kérdeztünk a témáról.

A szakszervezet Győzikéje

A lényeg, hogy képernyőn legyen – állítják érdekvédelmi szakemberek Gaskó Istvánról, az utóbbi hetekben szinte médiasztárrá avanzsált szakszervezeti vezetőről. A Liga által szervezett tüntetéseket, sztrájkokat jobb esetben pozícióharcként értékelik forrásaink, ám akadnak, akik egyenesesen Gaskó személyes ambícióit látják az országos akciók mögött.

Ki haragszik Csintalanra?

Ólmosbotokkal verték meg lakása mélygarázsában Csintalan Sándort. Az áldozat szerint a szélsőjobb haragja érte el őt a velük való folyamatos szembenállása miatt, a rendőrség azonban minden lehetséges szálat megvizsgál. Lapzártánkig nem derült fény az elkövetők kilétére.

Nem ígérnek sokat, de azt általánosan

A konszolidáció reményét, béremeléseket és egy jelentős adócsökkentés ígéretét tartalmazza a Fidesz új, Erős Magyarország nevet viselő pártprogramja. Mivel kevés ígéretet számszerűsítettek, így valójában nem lehet pontosan kiszámolni, hogy mennyivel dobná meg a költségvetés kiadási oldalát, ha mindent szó szerint be is tartanának.

Hit és értékek

Állati lelkek

A héten mutatták be itthon is az új fantasysikernek szánt mozit, Az arany iránytűt, amely már megjelenése előtt vitákat kavart a film alapjául szolgáló regényfolyam egyházellenessége miatt. Bár a trilógia első részének szánt filmben ez a szál csak tompítottan jelenik meg, tény, hogy az író, Philip Pullman „se kiköpni, se lenyelni nem tudja” az eredendő bűn történetét.

HÁTTÉR

Drága szeretteink

„Jézuska hozza, nyuszika fizeti” – szól a népi szállóige az ünnepi eladósodásról, amikor az emberek különösen hajlamosak adósságokba verni magukat azért, hogy kompenzáljanak gyermekeik vagy hozzátartozóik felé. Legalább karácsonykor. Aztán jönnek a szűkös hétköznapok, hitelre újabb hitel, és jó, ha a különféle törlesztések miatt nem indul meg a végzetes lavina a családi költségvetésben. A fogyasztói társadalom mentalitása különösen veszélyes Kelet-Európában, ahol az előző rendszernek köszönhetően az állampolgárok jobbára pénzügyi analfabéták maradtak.

Növekszik az adóhivatal

Jövőre is jobbára a bevételek növelésével törekszik a költségvetés egyensúlyba hozására a kormány. Igaz, az adóemelések helyett a befizetői bázis szélesítésével érnék el a kívánt célt. Ennek érdekében mintegy 1600 fővel növelnék az adóhivatal és a pénzügyőrség létszámát.

Karácsony hitelre

Az angolszász világban már október végén elkezdődik az ünnepi időszak, a halloween, a hálaadás és a karácsony körül kialakult kereskedelmi őrület miatt azonban mind súlyosabb adósságba verik magukat az emberek. Ilyenkor kicsiktől nagyokig mindenkit elkap a vásárlási mánia, aminek mértéke a hitelkártyák miatt válik teljesen ellenőrizhetetlenné.

Kutyák a disznóólban

Magyarország nagyhatalomnak számít az unióban: kutyatenyésztésben mi visszük el a pálmát. A kedvtelésből tartott kutyák szaporításában annyira élen járunk, hogy még a svéd, angol, olasz piac is magyar kiskutyáktól hemzseg. A hajdani hobbikutyázásból mára egyre növekedő, új „háztáji ágazat” jött létre, ami komoly, adózatlan jövedelmet biztosít a „fekete” szaporítóknak.

Nem éri meg betegnek lenni

Kevesebb beteg a rendelőkben és a kórházakban, csökkenő gyógyszerfogyasztás. Mindenképpen nagy eredmény a korábbi, abszurdba hajló gyakorlathoz képest, és az avatatlanok akár azt is gondolhatnák, hogy hazánk lakosságának egészségi állapota egyenesen a Gyurcsány-kormány intézkedései nyomán kezdett el látványosan javulni. Szakmai és politikai ellenpólusaik azonban már kongatják a vészharangot.

Dübörög a szlovák gazdaság

Hazánk egy százalék körüli gazdasági növekedése mellett talán irigykedve fogadják némelyek északi szomszédunk, az euró kapujában levő Szlovákia 9 százalék feletti GDP-növekedését. Mi a titkuk? A piacbarát kormányzati intézkedések – derül ki szlovákiai elemzésünkből.

Svájci bank a csőd szélén

Újabb bankot értek el az amerikai pénzügyi krízis utórezgései. A svájci UBS bank a héten bejelentette, hogy 10 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a másodlagos jelzálogpiaci befektetések miatt. A hírre zuhant a svájci frank árfolyama.

KÁVÉSZÜNET

Az akarat és a magány királynője

Az élet rendje az is, hogy időnként történelmi filmek készülnek. Oka van ennek: bevétel és tanulságkeresés (ebben a sorrendben). A filmes ipart is működtetni kell, folyamatosan, mint az öntödében. Ha leállna, sokba kerülne újraindítani. Az I. Erzsébet királynőről szóló alkotás – egy trilógia második része – alcíme ellenére (Az aranykor) tipikus ötvözet. Egyik alapja Cate Blanchet erős és maradandó alakítása az angolok első vaslédijeként. De találunk itt kultúrharcot, művészi látomást, és a ma elvárt számítógépes látványelemeket sem kell hiányolnunk.

Problémás pofavizit

Többen aggódva figyelik annak a magyar cégnek az újítását, amelyik a személyiségjegyeket arcról leolvasó számítógépes programot fejlesztett ki. Reklámjuk szerint ötletüknek köszönhetően új trend honosodhat meg a munkaerő-felvétel folyamatában, míg kritikusaik a negatív diszkrimináció még szélesebb körű elterjedésétől tartanak.

Árnyék-üzemmódban

Míg a világ sajtója leginkább – tegyük hozzá joggal – az újdonsült aranylabdás Kaká méltatásával foglalatoskodik, addig egy másik brazil labdazsonglőr éppen az ellentétes ívet befutó pályafutásával hívja fel magára a figyelmet. Nem másról van szó jelen esetben, mint Ronaldinhóról, aki a tőle megszokott cselek és gólok helyett azzal vívja ki az újságok hasábjain való feltűnését, hogy elhagyhatja a Barcelonát a kezdőcsapatból való mellőzése következtében.

Victoria Beckham

A királyi család után a leghíresebb britek a Beckham házaspár tagjai. A család nyáron kivándorolt Amerikába, hogy ezentúl a nej karrierjét egyengessék: David Los Angelesben rúgja a bőrt, Victoria pedig az újjáélesztett Spice Girls csapatban küzd előadóművészi karrierjének feltámasztásáért. A popsztár, aki minél híresebb, annál kisebb önbizalommal bír, nemrég egy interjú során kijelentette: „hogy egészen őszinte legyek, sosem voltam igazán jó semmiben…”
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!