hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 02. 01. (XII/5) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Párbajok

John McCain győzelmével zárult a floridai republikánus előválasztás, mely-nek során a vietnami veterán kemény küzdelemben aratott győzelmet Mitt Romneyval szemben. Rudy Giuliani kiváró taktikája nem hozta meg számára a várt eredményt. A volt New York-i polgármester csak a harmadik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy búcsút mondhat elnöki ambícióinak.

Szélsőjobb unió Európában

Az Európai Unió négy államának szélsőjobboldali politikusai a héten bejelentették, hogy tervbe vették egy páneurópai, úgynevezett „hazafias” párt megalakítását - közölte a BBC brit hírügynökség. A radikális mozgalmak közös nevezője az európai iszlám térhódítás és a „túlzott” bevándorlás elleni tiltakozás.

Terrorveszély Európában

Iszlám szélsőségesekből álló terrorista csoportot leplezett le a múlt héten Barcelonában a spanyol rendőrség – egy héttel az után, hogy Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Franco Frattini, az Európai Unió bel- és igazságügyi biztosa is arról beszéltek: egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Európa olyan terrorista cselekmények célpontjává váljon, amelyeket immár „hazai” szélsőségesek követnek el.

Belföld

Legyen vagy ne legyen pénzeső az agráriumban?

A magyar gazdák végre pénzesőre számíthatnak az unióból, mivel a területi alapú támogatási rendszerből kifolyólag a következő években elérhetjük a régi tagállamok támogatási szintjét. A problémát éppen az jelenti, hogy Gyurcsány Davosban azt magyarázta, hogy ez a rendszer nem jó így. Aztán kozmetikázták a kijelentését, de az ellenzék – kampány lévén – nekiesett a kormányfőnek. Bennünket pedig az érdekelt, hogy ki is jár jól valójában.

Jobbra húz a néplélek

Tavaly egész évben 113 esetben, idén március végéig pedig már 36 településen kell majd az urnákhoz járulniuk a választóknak. Az okok, amiért szavazni kell, sokfélék, az elhalálozástól az összeférhetetlenségig minden indok megjelenik, de az elmúlt időszakban egyre többet szerepel a képviselő-testületek önfeloszlatása.

Pákó büszke Hitlerre

„Én nagyon-nagyon büszke vagyok a Hitlerre, mert legalább ő elmondja az őszinteséget, elmondja az igazságot.” A fenti idézet Fekete Pákótól, a hazánkban élő, nigériai származású előadótól származik. Mind a szociológia, mind a pszichológia ismeri azt az ellentmondásos jelenséget, amikor egy zsidó antiszemitává vagy egy fekete bőrű ember rasszistává válik. Arra azonban egyelőre nincs tudományos magyarázat, hogy a saját bevallása szerint „magyar kultúrát csináló” Fekete Pákó miként válhatott a hazai média egyik kulcsszereplőjévé.

Korrupt ezredesek

Két éven keresztül semmiféle következménye nem volt annak, hogy hét magas rangú büntetés-végrehajtási tiszt – illetve négy civil – ellen korrupció gyanújával nyomoztak, miután az elítélteknek pénzért különféle kedvezményeket biztosítottak. Tavaly augusztusban már a vádirat is elkészült, ám a tisztek vagy nyugdíjba mentek, vagy tovább dolgoztak eredeti beosztásukban. Lapunknak nyilatkozó egykori elítéltek szerint az ügy nem meglepő: a rácsok mögött mindent el lehet intézni, csak pénz kell hozzá.

Áldozatból gyanúsított

Röviddel azután, hogy a Fővárosi Főügyészség tavaly év végén megszüntette a nyomozást az állítólag rendőrök által megerőszakolt 21 éves E. Zsanett ügyében, és idén januárban még ügyvédje panaszait is elutasította, újabb nyomozás indult, ám ezúttal az ügyészség szerint hamisan vádaskodó ellen.

A hét eseményei

Kenőpénzbotrány Terézvárosban18 millió forint kenőpénzt kért a Terézvárosi Vagyonkezelő igazgatója egy ingatlan adásvétele kapcsán – legalábbis ezt állítja annak a cégnek a tulajdonosa, amelyik jelenleg bérli azt a Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlant, amelyet meg szeretett volna vásárolni az önkormányzattól. Érthetetlen – nyomtatási hiba a felvételin Megoldhatatlan feladatot kaptak a negyedikesek a nyolcosztályos gimnáziumi felvételin. A felvételizők matematika-feladatsorában volt egy nyomtatási hiba, amit a szakminisztérium későn vett észre, így pedig az egyik feladatot nem lehetett értelmezni. Orbán értékel, és beszáll a kampányba Orbán Viktor, a Fidesz elnöke február 13-án tartja szokásos országértékelő beszédét, majd vidéki kampánykörútra indul.Az ORTT szerint a Petőfi nem közszolgálatiA médiatestület álláspontja szerint a Magyar Rádió csatornája nem teljesíti a közszolgálati kritériumokat, ezért felszólítják a műsorszolgáltatót, hogy szüntesse meg a jogsértést, sugározzon közszolgálati tartalmakat.Négyórás záróvita az egészségbiztosítókrólSólyom László köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött egészségbiztosítási törvényjavaslatról február 11-én szavaznak a képviselők. Ekkor döntenek a Fidesz által tervezett megerősítő népszavazás kérdésében is.Fidesz–MSZP 67:22A Tárki közvélemény-kutatása szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága 67 százalék, míg a szocialista párté 22 százalék. Az MDF és az SZDSZ a bejutás küszöbén áll.43 évesen nyugdíjba vonult Győr főrendőreIndoklás nélkül felmentették Győr rendőrkapitányát. A 43 éves ezredesnek egy kisebb város kapitányi hivatalát ajánlották felettesei, ezt azonban nem fogadta el, így 25 év szolgálat után inkább nyugdíjba vonult.Elhunyt Nagy Erzsébet, Nagy Imre lányaHosszan tartó betegség után, 80 éves korában elhunyt Nagy Erzsébet, Nagy Imre mártír miniszterelnök leánya.

Hit és értékek

A Biblia nyelvei

Szorgos fordítók az elmúlt századokban a világ szinte valamennyi nyelvére lefordították már a Bibliát, így mi sem természetesebb, hogy azt magyarul is olvashatjuk. Nem árt tudnunk azonban, hogy az ószövetségi Szentírás eredetileg héberül és arámiul, az Újszövetség pedig görögül íródott, így ha egy-egy igevers pontos jelentésére vagyunk kíváncsiak, ezekben a nyelvekben kell kutakodnunk utána.

A mormonok titka

97 éves korában elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház legnagyobb felekezetének 15. elnöke. Hinckley elnöksége alatt egyháza jelentősen előretört mind a taglétszámot illetően, mind pedig anyagi területen. A mormonok a 2002-es Salt Lake Cityben tartott téli olimpia után idén újra a figyelem középpontjába kerültek, mivel a republikánus párt egyik elnökjelöltje, Mitt Romney szintén az egyház tagja. Romney fiatalon Franciaországban volt mormon misszionárius, később pedig püspöki tisztséget is betöltött az egyházban.

HÁTTÉR

Magyar volt az amerikai?

Bobby Fischernek lejárt az órája. A minden idők legnagyobb sakkvilágbajnokaként emlegetett zseni 1972-es fényes győzelmének városában, Reykjavíkban fejezte be 64 éves földi pályafutását. A hetvenes években oly népszerűvé lett sztár – aki antiszemita és gyűlölködő kijelentéseivel is egyre hírhedtebbé tette magát a világon – 1992-től földönfutóként élte életét: az elől az ország elől menekült, amelynek oly nagy dicsőséget szerzett korábban. A Kelet és a Nyugat közötti ideológiai háború egyik emblematikus alakjává lett világbajnok története több magyar vonatkozással is rendelkezik.

Cári idők nosztalgiája

A monarchia kérdése nem először merül fel Oroszországban – még ha nem is fő politikai témaként. Jelenlegi aktualitását az adja, hogy pár hónappal ezelőtt Jekatyerinburg környékén rábukkantak két tetemre, melyekről azóta bebizonyosodni látszik, hogy a bolsevikok által kivégzett cári család eddig hiányzó két tagjáról van szó.

Autósüldözés

Úgy tűnik, a kormány tényleg komolyan gondolja, hogy megrendszabályozza a hazai autóstársadalmat. Az Új rend és szabadság elnevezésű programjában gyakorlatilag minden közlekedési aktusra jut valamilyen fenyíték vagy annak szigorodása, a kegyelemdöfést azonban az önkormányzatoknak és a közútkezelőknek engedi át, amikor májustól számukra is lehetővé teszi a sebességmérést.

Rettegnek a drogtól a fiatalok

Az elmúlt évtizedben világszerte emelkedett a drogfogyasztók száma. Magyarországon az utóbbi években stagnál a helyzet, mivel fiatal honfitársaink jobban kedvelik az önpusztítás hagyományos módjait. Drogfogyasztás terén ugyan európai viszonylatban az alsó középmezőnyhöz tartozunk, ám a mértéktelen alkoholfogyasztás, dohányzás, gyógyszerezés terén élen járunk. A szakemberek szerint hiába papolunk a drogveszélyről, ha közben tocsogunk az alkoholban és a dohányfüstben, az ellátórendszerünk fejletlen, és még mindig a büntetőjogi eszközök mindenhatóságában bízunk.

Háború takaréklángon

Amióta véget ért a második csecsen háború, a külföld ritkán értesül arról, hogy kisebb, elszigetelt fegyveres összecsapások azóta is folyamatosan történnek az Oroszországhoz tartozó autonómiában. Az utóbbi hónapokban különösen a többi, muzulmánok lakta észak-kaukázusi köztársaságban – elsősorban Ingusföldön és Dagesztánban – lángolt fel az ellenállás. Alig múlik el nap anélkül, hogy az orosz újságok és hírügynökségek ne számolnának be lövöldözésekről, robbantásoktól, terror- és megtorló akciókról.

Kátyúviadal

„A minap Kerecsendről hajtottam Eger felé, kátyúk tucatjait kerülgetve, és azt mormogtam: ha ezen az úton haladtak volna Szulejmán hadai, sose jutottak volna Dobó váráig. Nem is értem, hogy a környékbeliek miért nem lázadnak az út minősége miatt” – meséli Nagy Bandó András író-humorista, aki saját pénzéből újíttatott volna fel egy állami tulajdonú, Pécs és Orfű közötti útszakaszt, de a Magyar Közút Kht. megtagadta az engedélyt.

A magyar egészségügy

„Fogadják tőlünk ezt a kis segítséget” – mondta Vörös József, a bicskei motorosok egyik meghatározó arca az Ady utcai mentőállomás udvarán, mikor átadta a mentősöknek szánt ajándékot. Adományuknak köszönhetően ugyanis a két mentőautóval dolgozó állomás második gépjárművére is került téli gumi. Az előzőt az önkormányzat fizette.

Egy parti sakk a Keletiben

„Jöjjön, mester, ne csak a táblát nézze, játsszunk egy partit! Annyi ideje mindenkinek van! Ne féljen, a vonat megvárja! Egy kis gondolkodás mindenkinek jót tesz! Figyelje meg, még az út is rövidebbnek tűnik majd, ha esetleg maga nyeri a játszmát!” Természetesen nem mindenkihez jutnak el a Keleti pályaudvar állandó sakkozóinak kifogyhatatlan érvei, de akik óvatlanul közelebb húzódnak a csaták helyszínéhez és a kelleténél tovább szemlélik a csarnok végébe érkező sínpárok ütközőinél kialakuló játszmákat, azok néhány percen belül gyakran már maguk is sakkfigurákkal a kezükben találják magukat.

Ki fizeti a révészt?

Elégedettségben fürdőzhet a kormány, miután elfogadta az unió az újragombolt konvergenciaprogramot. Elértük, sőt túl is teljesítettük a vállalt kötelezettségeket, egyetlen év alatt 3,5 százalékkal csökkent az államháztartás hiánya. A siker azonban kétarcú: a 10 millió magyar állampolgárnak fejenként közel 70 ezer forintjába került mindez.

KÁVÉSZÜNET

Újjáéledő remények a Fradinál

Kevin McCabe, a Sheffield United tulajdonosa ismét harcba száll a Fradi hat plusz két hektáros ingatlanjára kiírt pályázaton. Martin Ross, az angol klub sajtóképviselője lapunknak elmondta: Magyarországon is szeretnék meghonosítani a brit futballfilozófiát, amely világszerte sikeresen működik.

Kovács Ági úszást oktat

Kovács Ági az olimpia közeledtével se bánja, hogy visszavonult, és csak a tribünről kísérheti majd figyelemmel a pekingi medencében zajló versenyeket. Olimpiai bajnokunk augusztusban ott lesz a nyári játékokon, de mint a Heteknek elmondta, szigorúan csak szurkolóként. Ágival abban a kőbányai uszodában beszélgettünk, ahol úszóiskolája működik.

A túlhajszoltság ára

Állandó fáradtság, bizonytalan eredetű fájdalmak, memória- és koncentrációzavar. Olyan mértékű kimerültség, amilyet már nem lehet egy hétvége alatt kipihenni, sőt, a regeneráció sehogy nem jön össze. A krónikusfáradtság-szindróma okát egyelőre még keresik az orvosok. Abban mindenki egyetért, hogy a probléma orvoslására nem létezik csodatabletta, hanem életmódváltásra van szükség: alapvető fontosságú a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítása, valamint a rendszeres testmozgás.

A szauna jótékony hatása

Míg tavaly nyáron mindenkit a légkondicionálókra adott kedvezmények érdekeltek, addig az idei télen a néhány éve még luxuscikknek számító szauna lett a sláger: ma már 150 ezer forintért is hozzájuthatunk az egészségtudatosság egyik mércéjének számító berendezéshez. A szauna regeneráló hatása vitathatatlan: aki egy átdolgozott éjszaka vagy akár csak egy keményebb munkahét után kipróbálja, az teljesen magához tér, mondhatni egy csapásra megszabadul a másnaposság és a kimerültség érzésétől.

A küldött

Martin Luther King januári születésnapján az amerikai üzletek bezárnak, megélénkül a karitatív tevékenység, hogy ily módon is emléket állítsanak a fekete polgárjogi harcosnak. A faji megkülönböztetés minden formáját elítélő patrióta az amerikaiak többsége szerint a 20. század legnagyobb amerikai személyisége. Jézus Krisztus után a második legnagyobb hős az amerikaiak szemében, megelőzve John F. Kennedyt és Teréz anyát.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!