hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 05. 09. (XII/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Derült égből

Ehud Olmert nagy izgalommal várta a májust. Ez a hónap – gondolhatta joggal – tele lesz örömmel és csupa jó hírrel. Bár a korábbi korrupciós ügyei még nem zárultak le, kezdtek elaludni. A Winog­rad-jelentésről ma már senki sem beszél. A palesztinok­kal folytatott tárgyalások és a szír játszma két­­­ség­telenül elhalványította a kormányfő elleni vizsgálatokat. Izrael Függetlenségi Napján a bejelentkezett előkelő vendégek - Bush, Sarkozy, Berlusconi és mások – egymásnak adják majd a kilincset. Amikor Olmert kezdte úgy érezni, hogy „a sírból hozta vissza” a miniszterelnökségét, hir­telen rászakadt az ég.

Cunami után ciklon

Pusztító ciklon söpört végig Burmán a napokban. A katasztrófa mértékére csak fokozatosan derült fény, mivel az uralmon lévő katonai junta kezdetben még a külföldi segélyszervezetek elől is elzárkózott. Az áldozatok száma lapzártánkkor a 100 ezret is meghaladhatja.

Elzavarták a Vörös Kent

Megalázó vereséget szenvedett a kormányzó brit Munkáspárt az angliai és a walesi helyhatósági választásokon. A nyolc éve hatalmon lévő londoni polgármestert, Ken Livingstone-t a sokak által „szerencsétlen bohócnak” titulált Boris Johnson (képünkön) kiütötte a nye-regből. A győzelmi mámorban úszó toryk úgy vélik, lassan, de biztosan eljön az ő idejük is.

Időzített aknák

Május 7-én Moszkvában beiktatták hivatalába Oroszország új elnökét Dmitrij Medvegyevet. Mit várnak tőle az orosz állampolgárok, az újságírók és a politológusok? Milyen problémákkal néz ma szembe Oroszország?

Folytatódik a küzdelem

Nem döntötték el a demokrata elnökjelölés sorsát a keddi Észak-Karolinában és Indianában tartott előválasztások sem. Észak Karolinában Barack Obama elsöprő győzelmet aratott riválisával szemben, mellyel meg­erősítette vezető pozícióját a delegáltakért folyó küzdelemben.

Háború a Kaukázusban?

„Grúzia és Oroszország egy dologban egyetért: abban, hogy a szeparatista Abháziában súlyos a helyzet, és napról napra csak romlani fog” – írta a minap az angol The Economist. A kölcsönös orosz-grúz vádaskodások, diplomáciai jegyzékek, kémrepülőgép-lelövések, állítólagos csapatösszevonások után nem teljesen meglepő a grúz védelmi miniszter, Temur Iakobasvili nyilatkozata, amely szerint „a háború bármely pillanatban kitörhet”.

Belföld

Fodor mindent felforgathat

Fodor Gábor hivatalosan is bejelentette, hogy elindul az SZDSZ elnöki tisztjéért. A politikus megválasztása dominóhatást érhet el a koalícióban.

Köztársaság, alszol?

Alszik-e a köztársaságunk, vagy alszanak-e annak megteremtői? Egyáltalán: van-e Magyarországon köztársaság? A politikai elit nagy része miért nem érez felelősséget a társadalom iránt? Ilyen kérdések kerültek szóba azon a konferencián, melyen hat értelmiségi, köztük az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz frakcióvezetője, és a „rendszerváltás atyja” is részt vett előadóként.

Politikából érkezik az Akadémia elnöke

A Tudományos Akadémia döntéseit, munkáját, működését semmiféle pártszimpátia nem határozhatja meg – nyilatkozta akadémiai elnökké választását követően Pálinkás József. Az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere nyilatkozatával összhangban szerdán lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról és Fidesz-tagságáról. Az MTA életét belülről ismerők szerint azonban a tudós társaság működésében nem a politikai elkötelezettséggel van probléma, hanem a megcsontosodott „uram-bátyám” szemlélettel.

Itt az új tanácsrendszer?

Egy újabb szervezetet tervez létrehozni az Országgyűlés, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot. A balosnak mondható kezdeményezést a jobboldal is támogatja. Az elmúlt években többnyire környezetvédelmi, illetve a hosszú távú tervezésre vonatkozó kérdésekben fordult elő ötpárti konszenzus, így volt ez a jövő nemzedéke ombudsmanról (Jön a lelkiismereti biztos. Hetek 2007. november 16.) szóló törvényjavaslatnál és a vele egyidőben tárgyalt Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács előterjesztésénél is.

A hét eseményei

Nem maradt a családbanLevélben válaszolt Deutsch-Für Tamásnak Für Lajos exminiszter, miután veje elhatárolódott tőle és a Magyar Gárdától. Deutsch-Für a következőket mondta egy hetilapnak: „Tisztelem és szeretem az apósomat, de ebben a kérdésben (a Magyar Gárda megítélésében) egyáltalán nem értünk egyet.” Arra a kérdésre, hogy támadhatóvá teszi-e apósa szerepvállalása, úgy reagált: „Abban az országban, ahol a liberális értelmiség az Apák és fiúk című cikk után egy emberként horgadt fel, kijelentve, hogy a fiúk nem felelősek apáik tetteiért - nemhogy az apósuk cselekedeteiért -, nem valami píszí a felvetés.” Fürt „orvtámadásként” érte a Deutsch-Für-nyilatkozat. „Tudjuk, az embert gyakran érik kellemetlen meglepetések. És aki a közélet bozótosába kerül, azt még inkább. De ha váratlan helyről szúrnak valakit hátba, az itt sem szokott a mindennapos események közé tartozni. Főként, ha az támad, aki egy-két éve került a családi környezetbe. Így hát most nem akárki vállalkozott erre a szerepre. Ez a nem akárki – a lányom férje – írta Für Lajos, aki azt is hangsúlyozta: – Nem tesz jót tehát senkinek, ha a jövőben bárhol, bárki összemosná, amit a Deutsch név és azt, amit a Für név képvisel. Legyen ki-ki az, ami. A Deutsch maradjon, ami volt, s ami láthatóan ma is: kokárdával színezett liberális.”Készen áll a Fidesz kampánygépezete A Fidesz ugrásra készen várja, hogy az államfő kiírja az időközi választásokat, azaz szervezetileg bármikor készen áll egy kampány lebonyolítására - állították a Hírszerzőnek fideszes források. A kampánygépezet a népszavazás óta fel van készülve az újabb megmérettetésre.

Hit és értékek

Élő és égő valóság

A pünkösd történelmi ese­mény – másrészt viszont a Szentlélek égő és élő megtapasztalása ma is. Isten Szellemének e kiáradását számos ószövetségi prófécia jelezte előre. A Bibliában található ígéretek egy része feltételes, más része feltétel nélküli. A Szentlélek kitöltetése feltételes ígéret, mert Isten Igéje szerint bizonyos feltételeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy az emberek beteljesedhessenek a Szent Szellemmel.

HÁTTÉR

Vizit, díj nélkül

Kétségtelenül a kormányválság eddigi nyertese az orvosi szakma. A kamara 45 napos ultimátumára, a több ezer háziorvos szerződésbontásának bejelentésére a vártnál gyorsabban és együttműködőbben reagált az új egészségügyi miniszter. Éger István kamarai elnök elégtételnek tartja a megszületett megállapodást.

A hét eseményei

Mószerolás az APEH-nél Egyre többen jelentik fel egymást az APEH-nél. Az elmúlt év alatt négyszere­sére nőtt a bejelentések száma, melyek leginkább a vagyonosodási vizsgálatok bevezetése óta szaporodtak. Főleg az új házak tulajdonosai azok, akikre legtöbbször felhívják „jóakaróik” az APEH figyel­mét. A leggyakoribb bejelentők a sértett üzlettársak, az elküldött alkalmazottak és az elvált házastársak. Az adóhatóság nem vizsgálódik minden telefonhívás vagy levél után. Először saját nyilvántartásukban néznek utána a feljelentett adózónak, és ha nekik is gyanús, csak akkor indul el a vizsgálat.Plázaboom Romániában Gombamód nőnek ki a földből a plázák Romániában. Tavaly 20 bevásárló­köz­pontot adtak át, ezzel számuk megdup-lázódott az országban. 2008-ban 24 lé­te­­sít­mény átadását tervezik, ezek többnyire retailparkok, illetve kis- és közepes méretű plázák lesznek. A fej­lesz­tői akti­vitás első számú helyszíne Bukarest, de az ország nyugati régióiban is vannak új projektek.Nyomor Magyarországon Megdöbbentő, de igaz: Magyarországon 3-3,5 millióan élnek a létminimum küszöbén, illetve az alatt – derült ki a Magyar Szociális Fórum legfrissebb adataiból. A létminimum összegét 2006 óta változatlanul 60 ezer forintban tartják nyilván. A két aktív korú személy­ből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke havi 174 ezer forint – így egy-egy családtagra 43 600 forint jut. Az egytagú nyugdíjas háztartásra számított létminimum összege 54 ezer forintot tesz ki. Ebből az összegből több mint hatszázezren élnek, miközben a 28 500 forintos nyugdíjminimumból húszezren. Mély­szegény­ségben, azaz napi 500-1000 forintból vagy annál is ke­ve­seb­ből közel 1,2 millió ember él.

Hős új ország

Hatvan év alatt közel tízszeresére nőtt az ország lakossága, négyszeresére az egyetemek száma. Sivatagos, mocsaras földjén ma az egyik legkorszerűbb mezőgazdaság virul, a high-tech ipara ma világelső. A Közel-Kelet legfiatalabb államának a fővárosa több mint 3000 éves, de csak negyvenegy évvel ezelőtt lett az ország része.

Méz és korbács

A hazai mézcsomagolók konkurenciaharca állhat az Aranynektár Kft. dunavarsányi üzemének ideiglenes bezárása mögött. A legnagyobb ma-gyarországi mézfeldolgozót érintő ügyben azonban egyelőre csak a kérdőjelek biztosak. A méhészelnök eközben azt mondja, ha valódi mézre vágyunk, vásároljunk a termelőktől.

A fordulatok városa

Az izraeli–arab konfliktus legérzékenyebb pontja Jeruzsálem kérdése. Míg az izraeli hivatalos álláspont a várost oszthatatlan fővárosnak tekinti, a palesztinok szerint – és ezt a nemzetközi közvélemény többsége is így látja – az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálem Ciszjordániához hasonlóan megszállt terület. A jeruzsálemi Óváros a Templom-heggyel együtt azonban már 1948-ban Izrael fennhatósága alá kerülhetett volna, ha az ENSZ nem hirdet váratlanul fegyverszünetet, két nappal a város elfoglalása előtt.

Magyaros globalizmus

A virsli és a sör hagyománya mellett ópiumpipa és kínai áruk, a ringlispíl és céllövölde mellett pedig „Eurobungy” (a bungee jumping európai változata) várta a majálisra áhítozó közönséget a Városligetben. A régi „Éljen május elseje” feliratú léggömbök helyett most akár szív alakú luftballont is vehettünk (volna), „I love you” üzenettel, s miközben Koós János a Kislány a zongoránált énekelte az MSZP színpadán, addig a Kós Károly sétányon indián zene volt hallható. Amíg az árusok asztalain a lecsóról szólt az ének, addig a liget déli oldalán munkásmozgalmi dalok elevenedtek meg a régről itt felejtett kispártok találkozóhelyén. Régi és új magyaros egyvelege – csak hogy mindenki találhasson valami érdekeset magának.

Sör, paintball, sztriptíz, kaszinó

„A Kelet Párizsa, a legjobb sztriptízbárok városa, a sörmennyország” – ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csábítják Magyarországra a bulizásra éhes nyugat-európai fiatalokat a kifejezetten legény- és leánybúcsúkra, sörtúrákra specializálódott utazási és programirodák.

Csúcsokat döntögetnek a tévéfüggők

Az ötven év felettiek nyerték a 2007-es, tévézésre fordított idő versenyét, átlagosan napi 5 óra 46 perccel, ami azonban még ennél is agasztóbb, az a gyerekek képernyőfüggésének látványos növekedése. A 4-14 évesek már hétköznap is két óra fölött „teljesítenek”.

Az osztrák talány

Tisztelt Hetek Szerkesztősége!

KÁVÉSZÜNET

Bye-bye West Brom?

Kiváló szezont produkált Gera Zoltán és csapata, a West Bromwich Albion. A WBA több mint száz gólt lőtt a szezonban, az angol másod­osztály bajnokaként jutott fel az élvonalba, és az angol kupában is az elődöntőig menetelt. Gera Zoltán jó játékkal és tíz góllal segítet­te csapatát, nem csoda, ha tekinté­lyes angol klubok látnák szívesen soraikban.

Droghelyzet: felzárkózó vidék

A 14–16 éves kamaszok háromnegyede képtelen alkohol nélkül elképzelni az életét, miközben jelentős részük naponta szed valamilyen altatót vagy nyugtatót. A tinédzserek felét a kábítószer is érdekli, közülük minden ötödik ki is próbálta már – derül ki egy nemrég dél-dunántúli 14–16 évesek körében végzett felmérésből. A különféle szerek fogyasztását illetően a vidéki városok ma felzárkóznak Budapesthez, ahogy a fiúk és lányok közti eltérések is összezsugorodnak. A felnőtt társadalom életvitele abszolút pél­da­értékűnek bizonyul.

Klasszikusok és Kortársak kiállítás a Symbol Art Galériában

A balatoni szezon nyitányaként Siófok, a Nyár Fővárosa egy hétre Budapestre költözött. A Symbol Budapest szórakoztató és gasztronómiai komplexumban összpontosuló eseménysorozat Siófok és a Balaton minden arcával képviseltette magát. A kiváló specialitásokat a Camelot Középkori Étterem hozta el, melyeket az országosan is egyre ismertebbé váló balatoni borok tettek valóban felejthetetlenné.

Több százmillió forintos támogatás a személyi jövedelemadó 1 -okból

Egyedülálló nagyságrendben nyújt támogatást a Gyermekrák Alapítvány a rákos gyermekeket gyógyító egészségügyi intézményeknek. Megvásárolták és átadták azokat a műszereket, amelyekkel pontosabb diagnózisra és fájdalommentes kezelésre van lehetőségük az orvosoknak. Ezek a készülékek a 21. század csúcsmodelljei. Az elmúlt három évben 627 millió forint értékben nyújtottak támogatást kórházaknak, egészségügyi intézményeknek. Nem volt olyan kórház, melynek kérése ne talált volna teljesítésre. Ekkora nagyságrendben még soha nem kaptak támogatást az egészségügyi intézmények civil szervezettől!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!