hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 07. 18. (XII/29) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Obama taktikázik

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint megtörni látszik Barack Obama lendülete, aminek következtében nagyon szoros küzdelem alakulhat ki a két párt elnökjelöltje között. Obama gyors visszaesését számos tényezővel magyarázzák, de túl korai még a végső következtetéseket levonni. Tény azonban, hogy az előválasztási időszakot maga mögött tudva, Obama minden erőfeszítésével arra összpontosított, hogy a novemberi választásra újrapozicionálja magát, és a „min­denkinek megfelelni, illetve mindenkit megnyerni” hozzáállása eddig nem hozta meg a várt eredményt számára.

Nagyobb a füstje, mint a lángja

Míg a felek azon gondolkoznak, hogy háborúba lépjenek-e egyáltalán, észre sem veszik, hogy a háború már javában folyik.

Konvergencia kínai módra

1949 óta a kommunistáktól katonai vereséget szenvedett, és Tajvan szigetére menekült Kuomintang-féle nacionalista kormányzat (Kínai Köztársaság) szótárában eleinte csak Vörös Kína szerepelt. Ezt később a viszonylag semleges „Kontinentális Kína” követte. Ma már Tajpejben is gyakran a Kínai Népköztársaságról beszélnek. A két – nevezzük így feltételesen – országrész között néhány hónapja nagyon felélénkültek a kapcsolatok, pártvonalon immár csúcstalálkozóra is sor került, és megindult a közvetlen légi forgalom.

Bővülő unió

Nicolas Sarkozy francia elnök komoly diplomáciai eredményt ért el a hétvégén: a Grand Palais-ben sikerült egy asztalhoz ültetnie 43 ország vezetőit, hogy a Mediterrán Unió kérdéséről tárgyaljanak. A diplomáciai csúcstalálkozón, amelyre egy nappal a francia nemzeti ünnep előtt került sor, az EU tagállamainak vezetőin kívül részt vett a mediterrán régió szinte összes vezetője, Moamer Ka­dhafi líbiai elnököt leszámítva, aki régóta ellenzője a Barcelona-projektnek is nevezett kezdeményezésnek.

Belföld

Úgy tűnik, működik a monoki modell

Az országos vihart kavaró monoki modell lényege, hogy a község önkormányzatacsak akkor folyósítja a szociális segélyt, ha a munka nélküli, ám munkaképes polgár bizonyos mennyiségű közmunkát vállal. Bár sokan felháborodtak, mások pedig törvénytelennek minősítették a módszert, egyre több önkormányzat vezeti be saját háza táján a modellt. Az eredményekről az ötletgazda monoki polgármestert, Szepessy Zsoltot kérdeztük.

Féldeci helyett tűzifa, félkarú rabló helyett tanszer

Jelentősen átalakítja a segélyezés rendszerét a kormány. Az új szabályok egy része hasonlít a monoki modellhez, ám a miniszter azt mondja: a kabinet „Út a munkához” programja született meg hamarabb, csak nem kapott akkora visszhangot, mint az alulról jövő monoki kezdeményezés. A szociális támogatás terén magas arányban érintett cigánysággal kapcsolatban Szűcs Erika úgy véli: a legnagyobb baj az, hogy a romák szinte külön társadalmat alkotnak. A most megkezdett munka beérését tíz-húsz évre saccolja a miniszter.

A hét eseményei

Éhínség BorsodbanA Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a nyár folyamán 30 ezer élelmiszercsomagot, összesen mintegy 5,5 tonna csomagot osztott ki az EU élelmiszersegély-programja keretében, szerdán Zemplénben. Az egyenként 10 kilós élelmiszercsomagok szociálisan hátrányos helyzetű családokhoz kerültek 13 településen, többek között Olaszliszkán, Vámosújfaluban, Tarcalon és Golopon.Nem alkalmazták, mert férfiMagyarországon első alkalommal védett meg egy férfit a hatóság a neme miatt ért sérelemért. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság azért marasztalta el a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáját, mert betegfelvételi munkakörbe nem kívánt férfiakat alkalmazni. Ebben a munkakörben soha nem dolgoztak férfiak, ugyanis ők nem váltak be – mondták a férfinak a telefonos interjúban, amit ő magnóra vett.

Hit és értékek

Gábriel Jelenései

Hittek-e a zsidók a meghaló és feltámadó Messiásban a Názáreti Jézus eljövetele előtt? Sokak szerint a kereszténység keletkezését is új fénybe állítja az a Jordániában jó egy évtizede előkerült héber felirat, amely egyebek mellett a Messiás kilétével is foglalkozik. Az egyelőre svájci magántulajdonban lévő kőről a legnevesebb izraeli szakemberek állítják: nem hamisítvány, s valamikor Nagy Heródes korában keletkezett.

XVI. Benedek kiáll az anglikán egyház egysége mellett

A „szakadás” elkerülése érdekében „érett és hűséges” utat kell választaniuk az anglikán egyház vezetőinek – figyelmeztette XVI. Benedek pápa a Vatikán szemében szakadár felekezetnek számító közösség elöljáróit. A pápai közleményt a tízévenként összeülő anglikán püspöki konferenciát közvetlenül megelőzően adta ki a Vatikán.

HÁTTÉR

Új helyszínekkel bővült a világörökség

27 új helyszín világörökséggé nyilvánításáról döntött az UNESCO Világörökség Bizottsága a kanadai Québecben 2008. július 2–10. között megtartott 32. ülésszakán – olvasható a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján.

Az olajcsapda után itt a földcsapda

Mostanában sokat hallhatunk arról, hogy belátható időn belül kimerülnek földünk kőolajkészletei. Bizonyított tény azonban, hogy az olajnál is hamarabb fogy el a rohamosan növekvő számú emberiség rendelkezésére álló termőföld. Az élelmiszerválság jeleit hazánkban még alig érezzük, a világ kevésbé szerencsés felén viszont már mindennapi tapasztalat az éhezés.

Marxnál kell keresni a kártékony gyökereket

Korát megelőző demokratikus gondolataiért Kádár és klikkje életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltette Bibó Istvánt, a négypárti Nagy Imre-kormány miniszterét. Miután amnesztiával szabadult, egy könyvtárba dugták el a nyilvánosság elől, ahonnan újabb börtönbüntetést kockáztatva juttatta külföldre 56-os fogolytársai érdekében született írásait. A demokratikus ellenzék „ikonjává” azonban csak halála után tudott válni.

Távol a katyusáktól

Szderótra, a Gázai övezet közelében fekvő izraeli városra több mint hatezer katyusát lőttek ki a palesztin terroristák az elmúlt hét év során. „Ha mi elmenekülnénk, akkor a terror Tel Avivban és Jeruzsálemben folytatódna. Az ellenségnek azonban meg kell értenie, hogy nem félünk tőlük, nem tud elűzni minket, és hogy számára is az lenne a legjobb, ha békességben élnénk egymással” – mondta lapunknak Jigal Levi, a szderóti polgármesteri hivatal munkatársa, aki félszáz szderóti fiatalt kísért el tíznapos magyarországi nyaralására. A vakáció költségeit a Hit Gyülekezete tagjainak adományából fedezik, az egyház ugyanis fontosnak tartja, hogy – korábbi segélyakcióival összhangban – most is szolidaritást vállaljon az üldözöttekkel.

Máig hullanak a fejek Szaddám miatt

Több tucat világcéget perelt be az iraki kormány, mivel az ENSZ 1996-ban indított „olajat élelmiszerért” programjának keretében korrupciós ügybe keveredtek Szaddám Huszein kormányával. A manhattani szövetségi bíróságra nemrég benyújtott kereset szerint a világszervezet kezdeményezése az „emberiség történelmének legnagyobb pénzügyi csalása” volt. A felelősségre vonások azonban még mindig gyerekcipőben járnak, és a bizonyítékerejű dokumentumokat idén akár 50 évre is titkosíthatják.

Aki megtanult előrenézni

Répássy Tamás fehér furgonja éppen a fűre kipakolt marokkói bútorok mellett gurul el, hogy beálljon szokott helyére. Ő talán az egyetlen olyan bérlő a telepen, aki nem kereskedőként hasznosítja parányi házát.

Egészségügy újratöltve

Ismét porondon az egészségügy átalakítása. A napokban az új szakminiszter új tervekkel állt elő: nem reformokkal, csupán átalakításokkal. „Elillant a kormány politikai bátorsága – kommentálta a lapunknak Sinkó Eszter a terveket –, ugyanakkor némely területen elindíthat pozitív fejleményeket is.”

KÁVÉSZÜNET

Tragédia Peking előtt

„Gyuri eddigi életét a sportnak szentelte, az olimpiai szerepléstől tette függővé, hogy Hawaiira szervezett esküvője után mennyi időt fordítana a kenura. Most ért volna oda, hogy családot alapítson” – emlékezett Joób Márton, Kolonics György volt edzőtársa. „Kolo” György 36 éves volt, kedden edzés közben vesztette életét, valószínűleg szívprobléma miatt.

Fürdőruhadivat régen és ma

A fürdőruhadivat kicsit leképezi a különféle társadalmi korokat: a 20. század szabadossága, a monokinik és a tangák világa után visszatért egy szemérmesebb korszak. Újra dívik az egyrészes dressz, és a férfiak is kicserélték a fecskét a hosszított fazonra. Sőt: a muzulmán nők fürdő­ruhája, a burkini, amely csak az arcot és a kéz- és lábfejet hagyja fedetlenül, növekvő érdeklődést kelt a fehér bőrű nők körében is.

A trófea ára

Eddig csak „Rafa, a salak királya” becenévvel illették az idén már Wimbledon gyepén is bajnokká avatott, alig 22 éves teniszezőt, aki a világranglista második helyén buzog évek óta, de fizetés tekintetében már átvette a vezetést. Az egyéni sportok közül talán a tenisz kapja a legnagyobb figyelmet a világon, s ehhez mért tétekért is küzdenek a játékosok: teniszlabda módjára repkednek a milliók – természetesen dollárban és euróban.

Ibiza: a Spanyol gyöngyszem

Bár Ibiza kétségkívül a bulizós fiatalok és a kortalan hippik kedvenc szigete, azért a sziget arcához alapvetően a könnyed, nyugodt mediterrán életstílus tartozik. A Spanyolország dél-keleti partjainál fekvő Baleári-szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja elsősorban gyönyörű tájaival, változatos természeti adottságaival és gazdag élővilágával bűvöli el a látogatókat. Ám az azúrkék parányi öblök és árnyas pinea-erdők édeni földdarabja az utóbbi években hihetetlen toleranciájáról is ismertté vált. Az ősi hagyományok békésen megférnek a világ minden tájáról jövő kulturális sokszínűséggel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!