hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 10. 24. (XII/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egy éjszaka ára

Távozásra kényszerülhet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia igazgatója azt követően, hogy kiderült viszonya – saját bevallása szerint egyéjszakás kalandja – a szervezet Afrika-szekciójának vezető tanácsadójával. Az ügy kapcsán megnyilatkozó francia politikusok morális értékelésbe nemigen bocsátkoztak, leginkább azt sajnálták, hogy Dominique Strauss-Kahn távozásával Franciaország egy fontos posztot veszít.

Mi segít: változás vagy tapasztalat?

„Figyeljenek jól a szavaimra: hat hónap sem kell hozzá, és a világ olyan próba elé állítja Barack Obamát, mint John Kennedyt” – mondta Joe Biden szenátor, a Demokrata Párt alelnökjelöltje.

Rózsákból tövis

A 2003. évi „rózsák forradalmát” követően az amerikai politika valósággal rajongott a kijevi tanulmányait követően a New York-i Columbián tanult, angolul jól beszélő, fiatal Miheil Szaakasviliért. Ez a szeretet némileg megcsappant tavaly ősszel, amikor az ellenzék tüntetéseire válaszul az addig a demokrácia bajnokának kikiáltott grúz elnök rendkívüli állapotot hirdetett. Igazán azonban Washington csak akkor hökkent meg, amikor idén augusztusban a Szaakasvili-féle vezetés megpróbálta belerántani a Nyugatot egy Oroszország elleni katonai kalandba.

Pokoli szövetség

Egyértelmű kapcsolat áll fenn a terrortámadások kitervelői és a kemény gyermekpornó „felhasználói” között – írja cikkében a The Times. A következtetésre azt követően jutott a brit napilap, hogy nagy-britanniai, olasz, spanyol és más országok rendőrségei által végrehajtott házkutatások adatait összevetette egymással.

Belföld

Támadás az örök értékek ellen

Miközben a parlamentben újabb éles szóváltás alakult ki a melegjogokkormányzati hátszéllel zajló kiterjesztése körül, Európa legnagyobb neoprotestáns egyháza szókimondó nyilatkozattal hívta fel magára a figyelmet. A téma kapcsán elindult társadalmi vita csak tovább erősíti a közvélemény-kutatások és az európai összehasonlító elemzések eredményeit, melyek szerint a magyar emberek többsége továbbra is tradicionális alapon közelíti meg a házasság intézményét.

Nemzeti csúcs: Siker vagy szánalom?

Gyurcsány köre rendkívül eredményesnek, az MSZP belső ellenzéke szánalmasnak, a Fidesz feleslegesnek minősítette a hétvégi Nemzeti csúcsot.

A kézifék helye

A politikának való megfelelés kényszere bénítja le a magyar rendőrséget. A testület ezért sem tudott hatékonyan fellépni az utcai harcosokkal, illetve a politikai segítséget igénybe vevő szervezett bűnözéssel szemben. Ezt állítja Tarjányi Péter egykori különleges tiszt, aki a Meglátni és megveretni című, napokban megjelent könyvében elemzi a rendőrség elmúlt 18 évét.

Luxusgyilkosság

Angliában tanult és szerzett elit diplomát, majd nemzetközi nagyvállalatok vezetőségében dolgozott az a budai férfi, akire félholtan találtak szombat hajnalban a nyomozók. Mellette volt halott felesége és kislánya: velük ő végzett.

Zuschlag-saga

Még csak két hete kezdődött a Zuschlag-ügy tárgyalása, a másodrendű vádlott állításai már szinte az egész kormánypártot magyarázkodásra kényszerítették. A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a volt szocialista képviselő és 15 társa ellen.

Hit és értékek

Amikor az oroszlán szalmát eszik

Szerdán fejeződik be az Úr naptárában a hetedik, az utolsó: a sátrak ünnepe. A szukkót az aratás, betakarítás ünnepe, a jelenlegi világkorszak végére mutat.

HÁTTÉR

Családi iszonyok

Csisztu Zsuzsa médiaszemélyiség nemrég úgy nyilatkozott: tudja, hogy nagy divat manapság a családi együttfürdés, de ezt a dolgot nem neki találták ki. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy férje és 16 hónapos kisfia együtt fürdenek majd egymással. Ezt sok szülőtársukhoz hasonlóan nyilván ők is ártalmatlan dolognak tartják, azonban a szakemberek szerint ez is beletartozik a családon belüli szexuális bántalmazásba.

A világűr meghódítása

1957 októberében egy fényes gömb jelent meg az égen, amitől Amerika pánikba esett. Nem mintha a repülő tárgy ismeretlen eredetű lett volna – ezt a gömböt a Szovjetunió küldte a világ­űrbe, megelőzve az amerikaiakat az űr felfedezésében. A válasz nem sokat váratott magára: szinte napra pontosan egy évvel később megalakult a mára már 20 ezer alkalmazottat foglalkoztató és több milliárd dollár költségvetésű űrügynökség, a NASA.

Van bőr az arcukon

A kipreparált holttesteket felsorakoztató Bodies kiállítás az év legsikeresebb rendezvényének bizonyult, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel december 31-ig meghosszabbítottak. A kultúripar térnyerésével a kiállítások szórakoztatóipari látványosságokká és jól jövedelmező biznisszé válnak.

Az Izland-kór ragályos?

Pesszimista elemzők szerint Izland után hazánk lehet a globális pénzügyi krízis következő áldozata, de az IMF és az unió intéz­ményei kiállnak Magyarország mellett, ami csökkenti a csőd kockázatát. Mi történt Izlandon? És mi történhet Magyarországon?

Kalács és korbács

Milyen élete volt az ötvenes évek Magyarországán egy komlói munkáscsalád sarjának?– A háború végét felszabadulásként éltük meg, nem tetszett a Horthy-rendszer. Tizennégy évesen kezdtem dolgozni, délelőtt munka, délután a nyolcadik osztályt végeztem. Egyforintos órabérért hoztam-vittem leveleket, ebédet és tejet. Aztán ipari tanuló voltam az erőműnél, de csak kettőt vettek föl, a többi mehetett a bányába. Nem számított, hogy akartam vagy sem: földalatti lakatos lettem. Mindennap beszálltam a kasba a bányászokkal, és több száz méter mélyen bányagépek, légkalapácsok, különféle vezetékek szerelését és karbantartását végeztük.

Hitelszigor

Már három hazai bank döntött úgy, hogy kivonul a svájci frank alapú hitelezés­ből. Október 20-ával – az MKB és a Volksbank után – a Raiffeisen Bank is leállította a lakossági ügyfeleknek adható jelzálog alapú devizahitelezést. Egyelőre marad az euró, azonban – ahogy körkérdésünkből kiderül – szép csendben számos bank szigorította a hitelkihelyezés feltételeit.

Marad a kamat

A Magyar Nemzeti Bank változatlanul hagyta a 8,5 százalékos alapkamatot. Bár az állampapírok egyáltalán nem kelendők az utóbbi időben, az elemzők szerint egy esetleges kamatemelés sem javítana a helyzeten.

KÁVÉSZÜNET

Miért utálják Hamiltont?

Lewis Hamilton karnyújtásnyira van a világbajnoki címtől, de ez tavaly is így volt, mégis elbukott. Ráadásul a többi pilóta sem szereti, és összefoghatnak ellene.

Média és politika

„A tettek embere, aki jóváteszi a tisztességtelen kommunisták okozta károkat” – e sorok írója ilyen méltánylásokat hallott az elmúlt hetekben Észak-Olaszországban, amikor az államfőre terelődött a szó. A negyedik miniszterelnökségét töltő Silvio Berlusconi, aki nemrég ünnepelte 72. születésnapját, soha nem látott népszerűségnek örvend: felmérések szerint kormányzati munkájával az olaszok 67 százaléka elégedett. A vállalkozó-médiaguru-politikus külhoni megítélése ezzel éppen ellentétes.

Turbónemzedék

Bár csökken a 14–18 éves korosztály létszáma, fogyasztói csoportként egyre jelentősebb erőt képvisel, és egyre többet költ. Egy tinédzserek bevonásával zajló kerekasztal-beszélgetésen elhangzott kérdésre, hogy a márkaviselés státusz­szimbólum-e számukra, egyikük azt válaszolta: „Szeretnék kilépni, de nem lehet. Én is képes vagyok ledolgozni két hetet, hogy megvehessem a Tisza cipőt.”

Kirándulás halországban

Szárcsaszárnyak suhogása, gulipánok libbenése, szerecsensirályok vijjogása és kerecsensólymok tekintete kísér réteken, sóvirágos szikeseken, nyílt vizeken és madárcsicsergéstől hangos sűrű nádasok rejtekén.

Törökök, kurdok együtt

Véget ért vasárnap a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár. Bár a vásár második napjára tervezett Mohamed-hasonmásverseny engedélyét visszavonta a város vezetése, tekintettel Törökország díszvendégstátuszára és a rendőrség megkönnyebbülésére, a világ legtekintélyesebb könyvvására óriási sikerrel és rekordszámú látogatóval zárta kapuit.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!