hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 06. 12. (XIII/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Europofonok

Az Európai Parlament harminc éve, 1979 óta a világ egyetlen közvetlenül, általános választójog alapján választott nemzetközi parlamentje. Az európai választás az unió sorozatos bővítéseinek köszönhetően a szavazásra jogosult állampolgárok számát tekintve immár a világ második legnagyobb tömegeket megmozgató választásává nőtte ki magát. India után a 27 tagállam négy napon át tartó voksolása megelőzi az Egyesült Államok elnökválasztását.

Belföld

Szőnyegbombázás

Az EP-választások délutánján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye katasztrófa sújtotta övezetté vált, miután a heves széllökések és a jégverés jelentős károkat okozott Tiszavasvári, Nyíregyháza, Kisvárda és Vásárosnamény térségében. Vasárnap késő estig 22 településről több mint 2600 lakóépület megrongálódását jelentették be. Megrongálódott továbbá 44 önkormányzati és 2 egyházi épület is, valamint egy tucat településen szűnt meg az áramszolgáltatás.

Minden második jobbikos

A Jobbik olyan problémákról beszélt közérthetően, olyan kérdésekre igyekezett válaszokat felmutatni, amelyeknek „húsbavágó” voltát a főáramú politika szereplői a legtöbb esetben még csak nem is érzékelik, ezért nem is tudnak hitelesen beszélni róluk. A párt által „meghódított” Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezzel magyarázzák, hogy több kistelepülésen még a Fideszt is legyőzte a szélsőjobb.

Cigánylista, helyi pénz, bankelkobzás

A Jobbik a médiatámogatás szinte teljes hiánya ellenére szerzett 427 ezer szavazatot a vasárnapi EP-választáson. A siker elemzéséhez a problémafelvetést, a megoldási javaslatokat és a konkrét cselekedeteket érdemes megvizsgálni.

Zavar az erőben

Egyre közelebb kerülnek a szocialisták az általuk évek óta rémképnek tartott lengyel modell megvalósulásához. Az ottani baloldal ugyanis a sikertelen kormányzás, korrupciós ügyek és a párton belüli leszámolások miatt elvesztette a korábbi váltópárti pozícióját. A mostani európai parlamenti választásokon a  kedvező ellenzéki pozíció ellenére is csak 12 százalékot kapott az MSZP lengyel megfelelője, a Baloldali Demokratikus Szövetség.

Népítélet - Hack Péter írása

A vasárnap lezajlott európai parlamenti választások alapvetően belpolitikai kérdésekről szóltak. Ugyanúgy, ahogy máshol Európában, ahol volt valamilyen mérhető részvétel. Ezért az eredmények csakis belpolitikai vonatkozásban értelmezhetők, és legfeljebb mellesleg vizsgálandó, hogy a magyar folyamatok mennyiben harmonizálnak más EU-tagállamokban végbement eseményekkel. Az eredmények következtében alapvető változás történt a magyar belpolitikában, ennek a változásnak a hatásai ma még kiszámíthatatlanok. Elemzésünkben arról szólunk, hogy mi vezetett idáig, és milyen folyamatok indultak el ezekben a napokban.

Hit és értékek

Kiállítás a náci propaganda erejéről

1993 áprilisi megnyitása óta a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum (hivatalos nevén: United States Holocaust Memorial Museum - az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma) a jeruzsálemi Jad Vasem után a világ második legnagyobb ilyen jellegű intézménye. A hatalmas, szürke, négyemeletes épület a Smithsonian Múzeum-együttes része, a Lincoln-emlék­műtől és a Fehér Háztól pár percnyire, az amerikai főváros központjában, a Raoul Wallenbergről elnevezett téren, a Mall közvetlen közelében áll. Az elmúlt tizenhat évben 28,1 millió látogatója volt, több mint egyharmaduk általános és középiskolás (az állandó kiállítást csak a tizenkét éven felülieknek ajánlják), a látogatók 12 százaléka külföldi és 95 százaléka nem zsidó.

HÁTTÉR

Az ember minősége

Mit üzennek ma Homérosz eposzai? Miért erősebb az ember, mint az istenek? Vannak-e még hősök? Valóság-e Róma öröksége? Tényleg arabok közvetítették az ókori kultúrát Európába?

Zita és a zoknimukik

Tóth Zita neve eddig ismeretlen volt a könyvpiacon, első könyve – Filc, a zoknimuki – azonban nagy sikerrel debütált az idei könyvfesztiválon. Annak ellenére, hogy környezete esélytelennek tartotta, ő bátran elküldte bemutatkozó levelét a legrangosabb könyvkiadóknak. „Mi lesz, ha nem sikerül?” – óvták sokan. „Hát mit lenne? Legfeljebb maradok, aki most vagyok: kiadatlan író”– gondolta Zita. Most pedig már az első siker után a könyv második részén és hamarosan talán egy színházi mesedarab forgatókönyvén dolgozik.

Volt egyszer egy Dzsumbuj

Az Illatos út és a Gubacsi út találkozásánál található az a fővárosi épületegyüttes, amelynek 28 négyzetméteres lakásai hetven évvel ezelőtt még megoldást jelentettek a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére.

Kijevi meccsek

A verhovna rada (parlament) nagy többséggel törvényt fogadott el egy olyan népszavazás megtartásának lehetőségéről, amely gyökeresen megváltoztathatná az ország al­kot­mányát, és amelynek eredményeképpen létrejöhetne Ukrajnában a hosszantartó stabilitást biztosító „történelmi kompromisszum”. A hét végén azonban – miközben az unió tagállamai a szavazással voltak elfoglalva – a résztvevők visszamondták a már kidolgozott egyezséget, és így továbbra is a politikai zűrzavar jellemzi Európa egyik legnagyobb kiterjedésű, egyben egyik legnépesebb államát.

Rejtélyes turkálók

Jócskán fellendült a zálogházak és használtruha-üzletek forgalma, a vevőkör a parlamenti képviselőktől a munkanélküliekig kiterjed, egyre dominánsabb a középosztály. Hazánkban is gomba módra elszaporodtak az angol használtruha-üzletek, miközben az iparágra rátelepült a kelet-európai maffia is. A gazdasági válság következtében viszont leesett a ruhakészletek színvonala: az angolok spórolnak, kevesebbet adakoznak. A piacon megjelenő használt ruhák eredete egyre kifürkészhetetlenebb.

Leszavazták a Hezbollahot

A libanoni kormánykoalíció a júniusi választásokon megőrizte parlamenti többségét. Ha vereséget szenvedett volna, a Hezbollah-csoport akár Irán uralma alá is hajthatta volna az egykor keresztények kormányozta területet. Ez teljessé tette volna a síita félholdat, és a Hezbollah és Izrael között tovább feszítette volna a húrt.

Irgalmatlan nővérek

A hosszú évtizedeken át az írországi katolikus oktatási intézményekben zajló szexuális és egyéb bántalmazásokról szóló, kilenc évig készült tanulmányt hoztak nyilvánosságra a múlt héten Dublinban. Az általános botrányt kavart ötkötetes feljegyzésre reakcióul egyelőre csak bocsánatkérés érkezett a katolikus rendektől, anyagi kárpótlásról nincsen szó. Mivel az elkövetők akár meg is úszhatják a büntetőjogi felelősségre vonást, az egyik áldozat máris kijelentette, hogy sosem tépte volna fel a sebeket, ha tudja, hogy milyen csekély eredményt fognak elérni. A pápa lapzártánk után találkozik az ír püspökökkel.

Az Obama-beszéd margójára

Valaki végzetesen félretájékoztathatta Barack Obamát, ha úgy véli: Izrael Állam legitimációja a holokauszton nyugszik. Márpedig a muszlim–arab világhoz címzett kairói beszédéből és a buchenwaldi látogatásakor mondottakból egyértelműen ez tűnik ki. Kairói beszédében a muszlim és az arab világhoz intézett üzenetében az elnök Izrael létezési jogát a holokauszt alapján igyekezett igazolni: „A zsidó nemzeti otthon iránti törekvés ebben a tragikus történelemben gyökerezik” – mondta, vagyis: abban a történelemben, amely a holokausztban nyerte el végkifejletét. Buchenwaldban még hozzátette: „Izrael nemzete a holokauszt romjaiból emelkedett ki”.

Üzenet Kairóból

Vegyes reakciókat váltott ki az amerikai elnök kairói beszéde, amellyel új fejezetet kívánt nyitni az Egyesült Államok és a muzulmán világ közötti kapcsolatban. A Koránt és ritkán hangoztatott második nevét is felidézve, Barack Hussein Obama kijelentette, hogy Amerika közös elveket vall az iszlámmal. Az elnök sürgette az iszlám nemzeteket, hogy segítsék elő a női jogok, a demokrácia, a vallási türelem és az emberi méltóság érvényesülését.

KÁVÉSZÜNET

Ambíció, tehetség, szerencse

A mai napig fel tudja idézni – akár kommentátori hanggal is – amikor Darnyi vagy Egerszegi beér a célba. Kisgyerekként ott ült a tévé előtt minden jelen­tős sportesemény alkalmával, később a kötelező olvasmányként olvasott sportnapilapból is szívta az agyába az eredményeket. Úszóként kezdte, de tizennyolc évesen már az MTV-nél dolgozott sportriporterként. Szántó Dávid alaposságára jellemző, hogy a pekingi olimpia kedvéért alapszinten kínaiul is megtanult.

Terminátor újratöltve

A Terminátor negyedik részében egy füstös és kopár holnap tárul elénk a jövővíziók szokott leltárával. Romok, fakó színek, leépült emberarcok komputerjáték-háttérben, melynek minden részlete szerepelt már valahol. Találó jellemrajzok, a jövőt eredeti módon firtató kérdések: mind törölve…

Gerillakertészek

Éjnek idején összeverődnek, elszánt tekintetükben megvillan a fény, aztán ingujjukat feltűrik, hirtelen mind egy-egy ásónak tűnő tárgyat ragad meg keményen, még egy utolsó pillantást vetnek egymásra, összebólintanak, és vadul egymásnak…, szóval vadul, egymásnak háttal ásni kezdenek. ők az illegális talajzöldítők, ádáz tevékenységük a legteljesebb mértékben kimeríti a közhasznúság fogalmát: céljuk a közterületek felvirágoztatása.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!