hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Volt egyszer egy Dzsumbuj
Felszámolják a ferencvárosi „gettót”

2009. 06. 13.
Az Illatos út és a Gubacsi út találkozásánál található az a fővárosi épületegyüttes, amelynek 28 négyzetméteres lakásai hetven évvel ezelőtt még megoldást jelentettek a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére.

A Dzsumbujnak elkeresztelt telepen az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb lett a munkanélküliség, az elszegényedés, a bűnözés, s mára a környék hírhedt szégyenfoltjává vált. A Ferencvárosi Önkormányzat a napokban kezdte meg az immár gettónak átnevezett Dzsumbuj felszámolását.

„Gazsó, Zoli, Reni, Koi, Jeni, Pecó, Bobó, Rajcsi..." és még több tucat név, falfirka jelzi az A épület falán, hogy ebben a kisebb falu létszámával vetekedő közösségben emberi életek indultak el, a környékhez valódi sorsok, történetek kapcsolódnak. Az egyik Dzsumbuj-lakóból például az ország egyik leggazdagabb, milliárdos vagyonnal rendelkező bankembere lett - állítja Vidák Sándor, a Ferencvárosi Dzsumbujért Érdekvédelmi Civil Szervezet elnöke - , mások pedig szinte az egész életüket ebben a környezetben töltötték. A mementó az A épület falán már nem sokáig látható: egy építőipari cég bevonásával megkezdték a lakóház lebontását. A bér­lőknek cserelakásokat vagy készpénzt ajánlottak fel, és a 303 lakásából 201-et már kiürítettek.  Az önkormányzatnak a projekt eddig 840 millió forintjába került. A B és a C épület kiürítése és felszámolása még néhány évet várat magára.

A három ikerépületből álló lakótelepet 1937-ben építették az Illatos út és a Gubacsi út találkozásánál - ott, ahol most a 21-es villamos is megáll. Az egykor virágos kertekkel díszített, hangulatos környezetben mára már a zöld fűszál is ritkaságnak számít, s aki a közeli piros lámpánál megállt, jól tette, ha belülről bezárta autóját. „Itt is vannak problémás emberek, ugyanúgy, mint az országban bárhol. Az alapvető hibát azonban ott követték el, hogy a lakások kiutalásánál a roma kisebbséget tömörítették egy helyen, amelyet én csak gettónak nevezek" - mondja Csorba Lajos építésvezető,  korábban a kisebbségi önkormányzat elnöke. Vidák Sándor szerint akkor kezdett „elkutyulódni" a környék, amikor olcsó munkaerőként elkezdték ideköltöztetni a borsodi romákat. „Voltak itt nem közösségbe való emberek is, akik például a szemetet is leöntötték az emeletekről" - mondja. Amikor pedig - a rendszerváltás után - sorra megszűntek a gyárak a környéken (Medicor, Vegyi Művek), a lakók nagy része munka nélkül maradt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!