hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 03. 07. (XVIII/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irán mosolyog és rakétákat küld

„Miközben Irán mosolyogva és kedves szavakkal tárgyal a világhatalmakkal, rakétákat küld terrorszervezeteknek, hogy ártatlan polgárokat gyilkoljanak azokkal. Ez a valódi Irán” - közölte Benjamin Netanjahu néhány órával azt követően, hogy az izraeli haditengerészet egy látványos akció keretében elfogott egy iráni rakétákat szállító kereskedelmi hajót a Vörös-tengeren. A küldemény a Gázai övezetbe tartott, és olyan fegyverekből állt, amelyekkel a Hamasz vagy más palesztin terrorszervezet Izrael nagy részét célba tudta volna venni.

Elszigetelődő Uganda

Egzisztenciájukat, sőt életüket féltik Ugandában a homoszexuálisok, mióta múlt héten életbe lépett az országban a homoszexualitást büntető törvény. A Nyugat nácizmust és apartheidet emleget, a Világbank kilencvenmillió dollárnyi segélyt von meg a világ egyik legszegényebb országától az intézkedés miatt.

A titkosügynök, aki megvezette a brit nácikat

Nem mindennapi történet áll össze a brit titkosszolgálat február végén nyilvánosságra hozott aktáiból. Hat Németországnak jelentő kémet tett kettős ügynökké azok tudta és akarata nélkül egy Hitler támogatói közé beépült fiatalember, aki emellett katonai fejlesztések kiszivárogtatását akadályozta meg, és egymaga százakat buktatott le – olyan embereket, akik egy angliai invázió esetén készen álltak volna a nácikat segíteni.

Nem sikerült megfékezni a népirtást Nigériában

Újabb erőszakhullám söpört végig Nigérián az utóbbi hetekben. A militáns iszlám terrorcsoport, a Boko Haram tagjai válogatás nélkül gyilkolják a lakosságot, csak a múlt péntek óta 200 embert öltek meg a terroristák. A jogvédők az állam teljes kudarcáról beszélnek, a lakosság türelme pedig egyre fogy.

Vérfürdő Kunmingban

Ahogy Amerikában a 9.11 számsor az al-Kaida 2001-es terrortámadását jelöli, több kínai médium már most a 3.01 kombinációval emlegeti a döbbenetes mészárlást. A feketébe öltözött halálosztók csoportja szombaton este 9 óra 20 perckor szinte a semmiből tűnt elő a dél-kínai Kunming pályaudvarán. Szemtanúk szerint a támadók kilencen lehettek, hosszú késekkel és kardokkal támadtak a gyanútlan utazókra. A hivatalos bejelentés már vasárnap hszincsiangi ujgur „szeparatistáknak” és „terroristáknak” tulajdonította a vérfürdőt. Az éles penge közismerten az ő fegyverük.

Új hidegháború szélén

Ukrajna ügyében egyszerre keresnek megoldást a válságra, illetve fogást egymáson a nagyhatalmak. Mindeddig nem született széles körben elfogadható terv, az egyeztetések lapzártánk idején változatlanul folynak. José Manuel Barroso eközben 11 milliárd eurós segélyt ígért Ukrajnának, míg az Egyesült Államok Kongresszusa szintén egy segélycsomag összeállításán dolgozik.

Döcögő vonatra sem könnyű felülni

Rövid tanácskozást követően hétfőn délben aláírta a kormányra lépést rögzítő szerződést az RMDSZ és a román kormányzó párt, az USD. Az egyezség értelmében a kormányban két miniszteri posztot az RMDSZ kap majd, és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes lesz. A dokumentumban számos olyan, a magyar közösség számára fontos célkitűzés szerepel, mint például a nemzeti szimbólumok szabad használatának joga, a kisebbségi törvény elfogadása, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tanszékei helyzetének megoldása, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának alkalmazását célzó törvények elfogadása, vagy az egyházaktól elkobzott vagyon visszaszolgáltatási folyamatának felgyorsítása. Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel a szenátusi meghallgatás után beszélgettünk.

Belföld

Bízhat-e Putyinban a magyar ellenzék?

Az ellenzéki pártok minden erővel azon igyekeznek, hogy Orbán Viktort kellemetlen helyzetbe hozzák, mert alkut kötött az orosz elnökkel a paksi atomerőmű bővítése kapcsán. Az ukrán krízist is láthatóan arra próbálják felhasználni, hogy íme, hát „ilyenekkel” üzletel a magyar kormányfő. Mintha abban bíznának, hogy Putyin miatt sokan elpártolnak a Fidesztől. Egyébiránt érdekes számba venni, hogy milyen cikcakkok is voltak az elmúlt években az orosz–magyar kapcsolatokban.

Elítélték a csaló papot

Húsz év bűncselekmény, hatvan feljelentés, két év nyomozás, egy vádlott, két év bíróság és közel négy év börtönbüntetés az egyenlege annak az egyházmegyei panamának, amelyből komoly politikai manőverek árán lehetett csak kimenteni egy püspököt és további egy tucat elkövetőt. Egy ukrán e-mail címről a lapunk szerkesztőségébe is eljuttatott névtelen, a Legfőbb Ügyészségnek címzett nyílt levélben csalódott pécsi katolikusok igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét a négy éve húzódó büntetőeljárás nyilvánvaló ellentmondásaira.

Virágozzék több tucat párt

A héten lejárt a jelöltállításra biztosított határidő, és úgy tűnik, lehet olyan választó­körzet, ahol húsznál is többen versenyezhetnek az egyéni mandátumért.

Zuschlag ismét hívó­szó lett a jobb oldalon

„Hozzatok be ötszáz aláírást, és ötvenezer forintot fizetünk érte” – az idézett tanácsot az egyik újonnan gründolt párt képviselője írta a közösségi portálon ismerősének, aki igencsak meglepődött, milyen nyíltan folyik az aláírás-kereskedelem. Egy másik esetben egy hirdetési oldalon toboroztak munkatársakat: „Aláírásgyűjtésre keresünk jelentkezőket szombat-vasárnapra is, 9:00 és 18:00 óra között. Órabér: 1000 Ft/óra.”

Dedó tanároknak

Taktikus módon novemberig meghosszabbította a pedagógusok portfólió-leadási határidejét a közoktatási államtitkárság. Amúgy semmit nem változott a sokat bírált minősítési rendszer, ami ellen a szakma krémje is egyre nyomatékosabban tiltakozik.

EMIR-gate: Botrány lett a halálesetből

A széles nyilvánosságot ugyan nem, de a szakmai közéletet és a politikusi „háttérvilágot” mélyen megrázta Komáromi András üzletember váratlan halála, aki annak a cégnek volt egykori tulajdonosa, amelyet hosszas huzavona után, jelentős nyomásgyakorlást követően minap megvásárolt az állam.

Hit és értékek

Új szelek - Ferenc pápa első éve

Tavaly januárban még szinte senki nem ismerte, év végére pedig a Time magazin az Év Emberének választotta. Amikor a Szent Péter téren bejelentették a megválasztását, az újságírók lázasan keresgéltek az interneten, hogy kit is választottak pápának. Jorge Mario Bergoglio rövid idő alatt médiaceleb lett, aki laikus hívőket lep meg azzal, hogy rájuk telefonál, stopposokat vesz fel a pápamobilba, vagy a kismamákat biztatja arra, hogy nyugodtan szoptassák meg gyermeküket akár a Sixtus-kápolnában is. Cris Putnam amerikai valláskutató szerint Ferenc pápa okozhat még olyan meglepetéseket, amelyek gyökeresen átformálják a katolikus egyházat.

Nem volt kényszerpálya

Magyarország alaptörvénye és az ennek nyomán megjelenő emlékezetpolitikai koncepciók nagy hangsúlyt helyeznek annak bemutatására, hogy Magyarország német megszállása komoly cezúrát jelentett, mivel szerintük az ország szuverenitása ezzel megszűnt. Ebből az értelmezésből pedig egyenesen következik, hogy eleve elrendeltetett volt, ami 1944. március 19. után történt. A dokumentumok azonban ezt egyáltalán nem támasztják alá, nem beszélve arról, hogy az ország szuverenitása nem szűnt meg teljesen a német megszállás után sem.

Panama Koreában

Élete és ötvenéves lelkészi szolgálata legnehezebb napjának nevezte David Yonggi Cho, miután a szöuli bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte sikkasztás és adócsalás vádjával. A világ legnagyobb pünkösdi gyülekezetének alapítója 13 milliárd won (2,7 milliárd forint) összeggel károsította meg az egymillió hívőt számláló Yoido Full Gospel Church közösségét. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe Cho több évtizedes lelkipásztori és karitatív tevékenységét. A dél-koreai beszámolók szerint a pásztor – aki többször járt Magyarországon is – nem saját céljára használta a pénzt, hanem a legidősebb fia, Cho Hee-Jun által felhalmozott tőzsdei adósságot szerette volna kiegyenlíteni belőle.

HÁTTÉR

Talpon maradt - Interjú Gundel Takács Gáborral

A kvízműsorokat a televíziózás történetének egyik legjobb közösségteremtő műfajaként tartják számon. A játék sikerében döntő szerepe van a műsorvezető személyének. Egy idén februárban megrendezett szakmai gálán Gundel Takács Gábort választották a 2013-as év legjobb férfi műsorvezetőjének. A szak- és hírmédiumok által alapított Magyar Televíziós Újságírók Díját szórakoztató műsorok és műsorvezetőik méltánylására hívták életre. A legjobb vetélkedő elismerését a közmédia csatornáin vetített Maradj talpon! című műsor érdemelte ki.

Civilizációk összecsapása Új világrend alakul a Krímben?

Ukrajna jelentése: határvidék. A név magába sűríti a történelmet is, hiszen a terület mindig is Kelet és Nyugat ütközőzónája volt. Ezen belül kiemelt jelentősége van a Krím félszigetnek, ahol a 19. század közepén Oroszország és az európai nagyhatalmak vívtak véres háborút, amelynek célja a széteső török birodalomból való részesedés, gyújtópontja pedig a jeruzsálemi szent helyek ellenőrzésének joga volt.

Dózerpolitika

„Vannak olyan hajléktalanszállók, ahol két vagy három pár van elhelyezve egy szobában, egy felaggatott lepedővel elválasztva egymástól. Máshol tömegszállások vannak. Nem csoda, hogy a többiek ragaszkodnak a kunyhójukhoz. Legalább ezt az illúziót hagyják meg nekünk: hogy van hova hazamennünk” – mondta lapunknak egy érintett a kunyhórombolások és a hajléktalanság hazai kriminalizációja kapcsán.

Újabb ellenség a kapuknál?

A világgazdasági folyamatokat szemlélve egy új „emberevő óriás” sziluettje kezd körvonalazódni. Japán után úgy látszik, hogy a világgazdaság egészére is jelentős deflációs nyomás fog nehezedni az elkövetkező időszakban.

Az utolsó legény a gáton

A központi bankárok manapság - a Fed, a Bank of England, az EKB vagy akár a Bank of Japan élén - rocksztárokhoz hasonló népszerűségnek örvendenek, teljes joggal – írja egy friss tanulmány. Reakcióik a zavaros és bizonytalan környezetben a válság ideje alatt és után is csalhatatlannak bizonyultak. De olykor még a legjobb fegyver is fordítva sülhet el.

KÁVÉSZÜNET

Elment a flamenco nagymestere

„A flamenco az igazság és az élet zenéje. Ezt nem azért mondom, mert flamencogitáros vagyok, bár ilyen értelemben valóban „soviniszta” lehetek. De a flamenco a szív, a valódi élet zenéje. Mi nem tartozunk iskolákhoz – mi az utca zenészei vagyunk. Ez a lényeg” – nyilatkozta Paco de Lucía gitárlegenda, aki tragikus hirtelenséggel szívinfarktusban hunyt el a napokban.

Súlytalanság és pizza

Az idei Oscar-gála eredményei aligha lepték meg a jelölteket vagy akár a nézőket. A legjobb filmnek járó szobor sorsától eltekintve, a többi kéttucat díj kiszámíthatóan hullott a nyertesek ölébe. A kilenc legjobb filmnek jelölt alkotás (melyek fele valós történetet dolgoz föl) hűen tükrözi, mit is szeret az Amerikai Filmakadémia.

Mohó sapiens

Az étkezés mindig is alapvetően befolyásolta a különböző kultúrák történetét. Napjainkban azonban az evéssel alapvető problémák vannak, gondoljunk csak az elhízásra vagy az egyre gyakrabban és szélesebb körben előforduló evés­za­varokra. Ezeknek a jelensé­geknek szinte mindig lelki okai vannak, me­lyekről Forgács Attila egyetemi docens írt hiánypótló könyvet.

Eleink küzdelme a hájjal

Ne gondoljuk, hogy a fogyókúra valami újsütetű találmány, s hogy csak az utóbbi évszázadokban jelent meg; a túlsúly őseinknek is okozott problémát. Bár bizonyos kultúrákban a kövérség kifejezetten erény, a sok pluszkiló mégiscsak kényelmetlen „viselet”. De nézzük: hogyan is próbáltak szabadulni tőlük a korábbi évszázadokban?

Díjat nyert a Hetek újságírója

Doros Judit (Népszabadság), Lőwy-Korponay Bereniké (Hetek) és Bíró Bori (Klubrádió) kapta a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) Média a Társadalomért díját a 2013-ban tizenkettedik alkalommal meghirdetett pályázat eredményeként.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!