hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A titkosügynök, aki megvezette a brit nácikat
Az angol Stirlitz

2014. 03. 14.
Nem mindennapi történet áll össze a brit titkosszolgálat február végén nyilvánosságra hozott aktáiból. Hat Németországnak jelentő kémet tett kettős ügynökké azok tudta és akarata nélkül egy Hitler támogatói közé beépült fiatalember, aki emellett katonai fejlesztések kiszivárogtatását akadályozta meg, és egymaga százakat buktatott le – olyan embereket, akik egy angliai invázió esetén készen álltak volna a nácikat segíteni.

A Jack King fedőnév alatt tevékenykedő zseniális angol titkosügynök kilétét mindmáig homály fedi, ám Guy Liddel, a titkosszolgálat helyettes vezetőjének privát naplója szerint John Binghamet (képünkön jobbra fent) rejti a kódnév. Személye és munkája a háború után vele együtt tevékenykedő író- és kémtársát, John le Carrét is megihlette, aki róla mintázta nagy sikerű novellasorozatának főhősét, George Smiley-t. A brit Nemzeti Archívum mindenesetre óvatosan járt el, mivel csak Bingham halála után 25 évvel, a közelmúltban tette hozzáférhetővé a brit katonai hírszerzés 5. szekciójának (közismertebb nevén az MI5) Jack Kingre vonatkozó aktáit. A II. világháború alatt Nagy-Britanniában tevékenykedő, a német kémek szemmel tartását végző MI5 egyik legsikeresebb története kétségkívül Kingé.
Az MI5 terve kezdetben a Siemens Schuckert cég angliai ágazatának megfigyelése volt, ugyanis a vállalatnál dolgozó német alkalmazottak kémkedésére gyanakodtak. Miután a legtöbb munkás visszatért Németországba, az MI5 ügynökei egy korábbi német alkalmazott testvérére, Dorothy Wegenerre lettek figyelmesek, aki a jelentés szerint férfiakkal l
evelezett szexuális célzattal. A levelezőpartnerek között azonban egy MI5-tiszt is volt, aki antiszemita nézetekkel és magát németbarátnak állítva lépre csalta őt. Wegener készségesen írogatott, míg az MI5 vezetői úgy döntöttek, eljött az ideje a személyes találkozásnak. A feladatra, azaz King szerepére egy képzett ügynököt szemeltek ki, akinek Wegener mutatta meg az utat a náci csoporthoz 1940-ben. „Senki sem gondolta, hogy Dorothy a brit titkosszolgálatot látja el információval – írta King a jelentésében –, annyira buta volt”.
Nyolc hónap múlva, hamis papírok birtokában King azt állította, hogy a Gestapo ügynökeként akar a hitlerista csoport segítségére lenni. Így talált rá kulcsemberére, a svéd–német származású Marita Perigoe-ra, aki annak ellenére, hogy a Sir Oswald Mosely által vezetett Brit Fasiszta Egyesület egyik tagjának a felesége volt, otthagyta a pártot, mivel nem tartotta kellően radikálisnak. Veszedelmes angolellenességével és a náci Németország iránti rajongásával hívta fel magára King figyelmét. Nézeteivel nem volt egyedül. A jelentések szerint King megrökönyödött, amikor a csoport nőtagjai ujjongva ünnepelték a német hadsereg Anglia fölött végrehajtott légitámadását, melyben többek között egy terhes anya és két csecsemő is életét vesztette.
A King szerint „instabil és neurotikus” Hilda Leech sugárhajtású repülőgépek fejlesztésével kapcsolatos titkos információkat adott át neki, abban a hitben, hogy továbbítja azokat a németeknek. Egy másik nácirajongó, az asztrológus Edgar Whitehead pedig a kétéltű tank titkos kipróbálásáról kívánta tájékoztatni a nácikat. 1942-től King hat, őt informáló náci szimpatizánssal tartott kapcsolatot, akik egy kivételével mindannyian brit állampolgárok voltak. Tevékenysége során leleplezte Sir Oswald Mosely terveit, valamint a „Hitler-imádókat”, köztük Winston Churchill unokaöccsét, George Pitt-Riverst. Egy alkalommal azt javasolta a náciknak, hogy megkülönböztető kitűzőt viseljenek, hogy egy esetleges invázió esetén a német hadsereg felismerje őket. Mindezzel természetesen
az angol rendőrség munkáját könnyítette meg. Christopher Andrew professzor, a titkosszolgálat egykori hivatalos történésze szerint King esete mutatja, hogy „a Kettős Kereszt művelet mellett, amelynek során az angolok a németeket szándékosan hamis adatokkal látták el, a fontos információk kiszivárogtatásának megakadályozására is megvoltak a maguk nemében érdekes eszközök”. Ennek segítségével hiúsult meg a németek angliai inváziója, és valósult meg sikeresen a szövetséges csapatok normandiai partraszállása.
A Gestapo-ügynököt játszó brit kém figyelembe vette azt is, hogy a csoport tagjainak meglehetősen romantikus elképzelései voltak a kémkedés kalandos oldalát illetően: láthatatlan tintával látta el őket, és a megbeszéléseket egy régiségkereskedés pincéjében tartották. Emellett az MI5 elkészítette a náci Németország legmagasabb katonai kitüntetésének, a Vaskeresztnek a másolatát, amelyet Kingtől érdemeik elismeréséül kaptak meg az őt informálók.
A háború után Németország megerősödéséig földalatti mozgalommá vált csoportot továbbra is figyelték, hogy követni tudják a nácik menekülésének útvonalát. Ezért Marita Perigoe még 1946 novemberében is átvette a németektől érkező fizetésnek vélt heti 2 fontot. Letartóztatásukat azonban nem kezdeményezték, hiszen ez az MI5 ügynökének bukásához is vezetett volna. Egy 1944-es akta szerint King kitüntetését és megjutalmazását tervezték, hiszen  „tevékenysége által sikerült elkerülni, hogy nácik az országnak még jelentősebb károkat okozzanak”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!