hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csapásra csapás
Nehéz helyzetben a gazdák a madárinfluenza miatt
Csapásra csapás

Dabis Tibor

2020. 04. 20.
A koronavírus nélkül is súlyos gondot jelentene a madárvész újbóli megjelenése a baromfiágazatnak, így azonban dupla csapásról lehet beszélni. A nagy számok mögött ráadásul egyéni sorsok vannak: családok, akik hónapokig bevétel nélkül maradnak.

„Tőlünk pont elszállították az állományt, nem is tudom, mi lett volna, ha ezt bebukjuk. Éjjel-nappal dolgozunk, de így is csak adósságaink vannak” – panaszolja a Heteknek egy Bács-Kiskun megyei családanya, aki férjével közösen libaneveléssel és libatöméssel foglalkozik.

Nekik így közvetlen káruk nincs a madárinfluenza újbóli felbukkanása miatt, ám a hazai víziszárnyas-termelés 60-70 százalékát adó homokhátsági térségben nagyon nagy a baj: lassan már eléri a másfél milliót a leölt jószágok száma, de ennek a többszöröse is lehet majd a veszteség. A járvány ezen túl is jelentős kiesést okoz, hiszen várhatóan hónapokig nem lehet majd újra kacsát vagy libát telepíteni a vírusverte területekre (a járvány főként a víziszárnyasokat érinti).

Ezt a kapacitást az ország más részein nemcsak az erre a célra kiépített telepek hiánya miatt nem lehet pótolni, hanem azért sem, mert az itteni terméketlen sárga homok, ha nem is alkalmas sok mindenre, kacsa-liba nevelésére azonban nagyon is. A vizet ugyanis azonnal elvezeti, így nem alakulnak ki a betegségek táptalaját jelentő pocsolyák, vízállások. Nem véletlen, hogy Bács-Kiskun és Csongrád megyében viszonylag sokan belevágtak a kacsák és libák nevelésébe, tömésébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!