hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szeretem, de egy szörnyetegnek tartom
Egykori tanítványa, Ménes Attila vitte színre Tar Sándor drámáját

2017. 06. 01.
Ménes Attila Tar Sándor íróról, a rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb ügynökbotrányának emblematikussá vált alakjáról írt drámát, Bihari címmel. A darab fikció. A szerző ahelyett írta meg, aki nem volt képes erre. A papír pedig pszichiáterként működött. Ménes darabját a Katona József színházban játsszák.

– Személyesen ismerte a kortárs magyar irodalom kiválóságát, Tar Sándort. A mai napig mesterének tekinti. Miután 1999-ben kiderült róla, hogy ügynök volt, sokan várták tőle, hogy írja meg, miért jelentett, miért árulta el a barátait, akiknek többek között azt köszönhette, hogy Magyarország egyik legrangosabb írójává vált. Ehelyett Gothár Péter filmrendező ötletére megírta Az áruló című filmregényét. Történelmi hitelesség és személyes ihletettség nélkül született meg ez a műve, amelyben mint áldozatot mutatja be magát, és minden felelősséget hárít. Miért Ön írta meg végül az igazságot?

– Tar Sándornak kellett volna megírnia, miért lett azzá, aki lett. Miért tette azt, amit tett. Ő azonban erre nem volt képes. Egyszerűen nem tudott szembenézni a múltjával.

– Nem akart vagy nem tudott?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!