hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az izraeli telepek a nemzetközi jog nézőpontjából
Megszállás vagy országépítés?

2016. 03. 10.
Az Izraellel szemben leggyakrabban megfogalmazott vád ma a palesztin területek „megszállása” és az „illegális telepek építése”. A Ciszjordániában, az ősi Júdea és Szamária területén alapított települések illegális, gyarmatosító jelenségként történő leírása figyelmen kívül hagyja a probléma valódi komplexitását, a régió történelmét, valamint az egyedi jogi körülményeket.

Ciszjordánia, a történelmi Júdea és Szamária zsidó településeit gyakran modern jelenségként írják le. Valójában már évezredek óta laknak itt zsidók, és e tény legitimitását a Nemzetek Szövetsége által elfogadott 1922-es mandátum is elismerte, amely lehetővé tette Izrael Állam létrejöttét a zsidó őshazában.

Történelmi szempontok

A zsidó nép Palesztinához fűződő történelmi kötelékeinek és a nemzeti hazájának újraalapítására irányuló jogának elismerését követően a mandátum hatodik cikkelye az alábbiakat köti ki:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!