hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ebéd Szíriáért - Helyszíni riport Kairó külvárosából

2014. 05. 15.
A Közel-Keleten a szíriai menekültek helyzete kritikus. Míg Libanonban a hirtelen megjelent olcsó munkaerő okoz gazdasági válságot, és az Aszad-rezsimet támogató Hezbollah terrorizálja a szíriai menekülteket, Egyiptomban ez állami szinten valósul meg. Még menekülttáborok sincsenek.

„Október hatodika” város Kairó egyik külkerülete – egyórányi autózásra az egyiptomi fővárostól. Kint van a sivatag szélén, az utat bevásárlóközpontok és elhagyott bányák szegélyezik. A rozsdásodó daruk mementóként merednek ki a földből – a gazdasági válság hatására szünetel a termelés.

Forróság van, remeg a levegő. A taxis végül lekanyarodik a sivatagi útról, és egyforma betonházak felé veszi az irányt, megérkezünk az új városba, Kairó elképesztő ütemű terjeszkedésének szimbólumába. Azért autóztunk ki ide, hogy találkozzunk egy szíriai menekült családdal.

Ahmed és felesége, Zeinab (a nevüket a kérésükre megváltoztattuk – a szerk.) 2013 januárjában menekültek el Homszból, hogy Egyiptomba jöjjenek, és munkát találjanak, azzal a körülbelül háromszázezer szíriaival együtt, akiknek ugyanez volt az elképzelése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!