hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Paprikajancsi és Kiskanász
Polgárháborút vetít előre a szélsőjobb kedvenc jóslata

2014. 04. 14.
Lángoló Magyarországot és egymást gyilkoló magyarokat vizionál egy szélsőjobboldali körökben nagy népszerűségnek örvendő jövendölés. Az úgynevezett nyirkai jóslat hitelességét semmilyen komolyan vehető érvvel nem lehet alátámasztani – ugyanakkor a sámáni hiedelemvilág reneszánsza révén ezrek tudatába, jövőképébe épült be masszívan. A következő évekre adott előrejelzései harmonizálnak a radikálisok várakozásaival.

„Még öt-hét! A medvebocsot lépre csalják és elverik rajta a port. Még nyolc-kilenc!

A Duna két partján vérben úszik a hulló lomb (…). Nevet kiáltanak, a nevén szólított Öreg tétovázik, de vállalja sorsát. Ifjak ragadnak fegyvert, nők és férfiak egyaránt. Ekkor megelevenednek az árnyékok. Az igaz harcosnak kedvét szegik.

Az ügyet nyugattól-keletig elárulják. Szerencsés, ki időben kereket oldhat. Nagy az érvágás!” – így „jövendölte meg” az úgynevezett nyirkai jóslat Németország kettéosztását, és az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot – Nagy Imrével, a szovjet beavatkozással és a tömeges disszidálással együtt. Az iromány számos történelmi eseményt és személyiséget említ meg az elmúlt évtizedekből. A kopasz zsarnokban éppen olyan könnyű felismerni Rákosi Mátyást, mint a Vasmacskák Városának fattyában a Fiuméban született Kádár Jánost, vagy a Jóindulatú Betegben Antall Józsefet. A rendszerváltást – szinte évre pontosan – így írja „előre” a jövendölés: „A szürke marhát napos legelőre engedik. A csorda megszédül a szabadságtól. A barmok egymást öklelik.” De olvashatunk arról is, amikor a nemes egyszerűséggel Paprikajancsinak nevezett Gyurcsány leváltja a Szűkszavú Tárnokmestert (értsd: Medgyessyt), és csellel megszerzi a hatalmat, ám ezzel a Kiskanász (Orbán) malmára hajtja a vizet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!