hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fájdalommentes tavaszt!

2018. 04. 05.
A túlzott gyógyszerfogyasztásnak megvannak a maga súlyos veszélyei, de vannak esetek, amikor mégis igénybe kell vennünk a gyógyszeripar termékeit. Ha megbízható gyártók termékeit választjuk, és a megfelelő iránymutatások szerint járunk el, nem fogunk ártani magunknak.

Egy-egy gyógyszer piacra kerülését komoly kutatómunka előzi meg: hosszú évekbe telik, mire egy-egy molekulából bizonyított hatású gyógyszer lesz, a neves gyógyszergyárak pedig szigorú protokollok és minőségbiztosítás mellett dolgoznak, így nem kell attól tartanunk, hogy az a hatóanyag, amit feltüntetnek a készítmény dobozán, esetleg nincs is benne a termékben.

Fontos azonban, hogy a gyógyszert az orvos vagy a használati útmutató utasításai szerint alkalmazzuk. Ehhez már az elején tudatosítsuk magunkban, mire kaptuk az adott gyógyszert, mikor és hogyan kell bevenni, és hogyan kell tárolni. Fontos elolvasni a gyógyszer papírján található információkat, különös tekintettel a mellékhatásokra, esetleges allergiás reakciókra vagy az egyéb hatóanyagokkal szemben fellépő kölcsönhatásokra.

Korunk „legnépszerűbb” készítményei közé tartoznak a vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók (angol nevükből: NSAID-ok). Ezek közé az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátlók közé tartoznak az ibuprofén-, a diklofenák-, a naproxén-hatóanyagú szerek, amelyek tabletta vagy krém formájában is kaphatók. Ezek a készítmények az úgynevezett COX-enzimeket gátolják, amelyek a fájdalomért és gyulladásért felelős prosztaglandinokat termelik. Ez utóbbiak termelődésének csökkenése a fájdalom és a gyulladás enyhülését idézi elő, noha mindez önmagában a kiváltó okot nem szünteti meg, csak a tüneteket enyhíti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!