hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Memóriaőrző
Több figyelmet érdemel a demencia problémája

2016. 03. 17.
Bár a demencia világszerte súlyos népegészségügyi probléma, hazánkban sajnos mégsem kap elég figyelmet. Ezen szeretne változtatni a nem oly rég megjelent Memóriaőrző című kötet szerzője, Juhász Ágnes demenciára specializálódott szakápoló, akivel együtt boncolgattuk ezt a kérdéskört.

Ön 2007 óta foglalkozik hivatásszerűen demenciás betegek gondozásával. Sokan nem tudják, mit is jelent a demencia szó. Nos, mit kell értenünk alatta?

– Semmiképp nem egy konkrét betegségre kell gondolni, sokkal inkább egy tünetegyüttesre, aminek karakterét az agy normál funkciójának sérülése határozza meg, és amely egyaránt érinti a beszédet, a memóriát, a kognitív képességeket, az észlelést és a személyiséget. Attól függően, hogy a sérülést mi idézte elő, illetve hogy az agy mely részeit érinti, ma már több mint száz különböző típusát különböztetik meg a demenciának. Az összes diagnosztizált demencia több mint 50 százalékát az Alzheimer-kór alkotja, tehát ez a leggyakoribb forma, Magyarországon is ezt ismerik legtöbben. Nem ritka az sem, hogy valakinél egy időben több fajtája is jelen van, ezt hívjuk kevert demenciának (mixed-dementia). Leggyakoribb kombináció az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia, vagy a Parkinson-kór mellett megjelenő Lewy body vagy Lewy-testes demencia, jelenlegi kliensem épp ez utóbbival él.

Az idősödő családtag feledékenységét, szenilitását a korral járó, természetes állapotnak tudjuk be általában. Mégis, mik az első figyelmeztető mentális jelek? Vagy egy laikus családtag milyen tünetek esetén gyanakodjon?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!