hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mezítláb a parkban
Irány Tabajd!

2015. 08. 28.
Milyen érzés lehet fenyőtobozon, kukoricacsutkán vagy akár dolomitköveken járni? Miért jár a városi nép egy olyan faluba, amiről eddig azt sem tudta, hogy létezik? A tabajdi Mezítlábas Park népszerűsége töretlen, de mitől mezítlábas, és mitől park?

A kellemes mezítlábas erdei sétáról alkotott képünk hamar szertefoszlott, amikor a park bejáratánál megláttuk a kemény bazalt kövekkel felszórt útszakaszt. Nincs mese, ez itt a Mezítlábas Park, ezen cipő nélkül kell átmenni. Úgy látszik, a tabajdiak feltalálták a Kneipp-medence erdei változatát – de nevezhetnénk a lúdtalp gyerekbarát kezelési módjának is. A bazalton „sétálgatva” még felvillan előttem egy-két huncut tabajdi polgár is, akik kajánul azt tervezgetik, hogyan törhetnének borsot a városi emberek talpa alá.

Szembesülünk vele, hogy ez már így lesz ezen a 800 méteres útszakaszon, amíg felérünk a domb tetejére, és még egy kicsit lefelé a játszótérig, mert hogy az is van a végén. Nem mintha a gyerekek nem élveznék a különböző feladatokat, de az utat egy igényes játszótér zárja, mintegy az erőfeszítések megkoronázásaként. De ne siessünk az út végére! Nézzük, milyen talajformákba „kóstolhatunk bele”, a teljesség igénye nélkül. A bazalt után egy kis könnyebbség az agyagon való járás. Örömünk nem tart sokáig, mert egy jobb napokat látott patakmeder következik, aminek már sötét zavaros vizébe is bátorságpróba belépni. A puha tőzeget a kukoricacsutka követi, ha valakinek kimaradt a gyerekkorából, most pótolhatja. A farönkökön való szökdelés szinte gyerekjáték a kemény dolomit előtt. Végezetül egy folyami kaviccsal feltöltött lépcsősor zárja a sort, ezt már feltűnően sokan kikerülik. Mindent összevetve nagyon nagy élményt rejt ez a 800 méteres erdei útszakasz, kicsiknek-nagyoknak egyaránt. A domb tetején nagyon szép kilátás nyílik Tabajdra. Érdemes naplementére időzíteni a feljutás pillanatát.

A falu Budapesttől nem messze, 45 kilométerre található. Megközelíthető mind az M7-es, mind az M1-es útról, mondhatni minden út oda vezet. Számos kirándulóhely van még a környéken (alcsúti arborétum, martonvásári Brunswick- kastély, etyeki borvidék.)Így akár más kirándulóhellyel is párosítható a Mezítlábas Park meglátogatása. A park bejárata a falu közepén, a templomnál van, egyetlen tábla jelzi a bejáratát. Parkolót a közeli kis utcákban lehet találni. Ha véletlenül nem vittünk magunkkal vizet, akkor jó hír, hogy az indulásnál is, illetve a park végén fent a dombon is találunk vízlelő helyet. A lenti víz erősen kénes, érdemes megkóstolni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!