hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Búcsú a megavárosoktól

2011. 06. 23.
Amióta léteznek, a városok mindig is az élet középpontjában álltak, minden itt volt, ami számított: a templom, a bíróság, a piac és az iskola. Sőt, azok számára, akikben erősen izzik az ambíció, a városi létnél jobb választás nem is létezik. Ahogy mondani szokták, Shakespeare London miatt hagyta el Stratford-upon-Avont, nem pedig fordítva. A jövőre nézve azonban egyre több negatívumot is rejt magában a városi lét - a rohamosan fejlődő ázsiai nagyvárosok ugyanis a Financial Times összeállítása szerint nem az idilli életmódot, hanem a sötét középkor gondjait hozhatják elő: szennyezett vizet, akadozó energiaellátást és a higiénia hiánya miatt kitörő járványokat.

1950-ben mindössze két olyan megaváros létezett a világon, amelynek lakossága több volt, mint 8 millió: London és New York. Tokió közel tíz évvel később zárkózott fel hozzájuk. 2010 elejére már csak Tokió maradt az élmezőnyben, New York még épphogy befért a top 10-be, London helyét pedig olyan harmadik világbeli városok vették át, mint Bombay, Sanghaj, Dzsakarta, Peking vagy a nigériai Lagos.

Egy nemrégiben közzétett WWF-tanulmány szerint 2030-ra háromból két ember olyan agglomerációban fog élni, amelynek népessége akár a 20 milliót is meghaladhatja ezek az úgynevezett metavárosok. A szervezet azonban emellett arra is figyelmeztet, hogy pontosan ezeket a nagyvárosokat érinti leginkább a klímaváltozás negatív hatása, a megemelkedett tengerszint, a cunamik vagy a kiszámíthatatlan hőhullámok.

Nyugat-Európában, illetve Észak-Amerikában a sok millió ember viszonylag nagy területen, elszórtan elhelyezkedő nagyvárosokban él, amelyek egymással infrastrukturálisan és közlekedési szempontból is szorosan összekapcsolódnak, de önálló közigazgatási egységekből állnak. A fejlődő országokban azonban ez a hatalmas létszámú tömeg, ha nem is feltétlenül kisebb területen, ám összezsúfoltan él. A társadalmi különbségek itt igen élesen napvilágra jönnek, és nehéz megszervezni a közigazgatást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!