hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tájkép csata után
Mi lesz veled MLSZ

2021. 10. 22.
Különös szubkulturális élményben volt részük hazai őslényparkunk (Magyar Labdarúgó Szövetség) üvöltözésekkel tarkított rendkívüli közgyűlésére ellátogató FIFA-küldötteknek. A szövetségben jelenleg funkcionáriusként és tisztségviselőként szédületes pályát befutó egykori NB I/B-s labdarúgók és ordítozó egykori világválogatottak között még megcsap bennünket a hatvan- és hetvenes évek áporodott öltözőszaga, ízlelhetjük e korszak – itt – máig élő folklorisztikus ízeit. A nemzetközi szövetség képviselői a P. Howard-i jelenetekkel tarkított közgyűlésen saját bőrükön tapasztalhatták, hogy milyen az a közeg, amelyik kitermelte a szövetség zavaros pénzügyi működését, amit az Ernst & Young cég könyvvizsgálói jelentése is feltárt.


Kovács Attila és Dajka László. Az elnök távozik

Kovács visszahívásával lezárult a majdnem egy évig tartó futballháború, komoly tanulságokkal mindkét fél részére. A minisztérium közbelépése annak idején komoly ellenállást, majd később apátiát váltott ki. Az MLSZ-t szoci-fészeknek látó sportminiszter fellépésekor nehezen volt hihető a tisztázó szándék, inkább csak a politikai befolyásolás szándéka volt érezhető. Újra megtanulhattuk: ha valaki nem viselkedik a politikai vezetés szándéka szerint, megkapja az orrkoppintást az ISM beobachtungjában, a Nemzeti Sportban. Ehhez járult a miniszter arrogáns stílusa, ami aztán népszerűvé tette az "üldözött" Kovácsot.
Kovács visszahívásához végül is elsősorban nem a FIFA által elkészíttetett könyvvizsgálói jelentés vezetett – a küldöttek nagy része nem is értette –, hanem a posztjába visszahelyezett MLSZ-elnök olykor arrogáns viselkedése, és az elnökség sokszor zavaros döntései.Véget ért tehát az amatőrök lázadása, ami két évvel ezelőtt Kovácsot az elnöki székig vitte. Az egyik következtetés azért a szakértői anyagból magától adódik: a hazai szövetséget nem lehet olyan módszerekkel vezetni, mint egy megye egyes vagy NB II-es csapatot.
A másik: Kovács bukásához vezetett az is, hogy megválasztásához vezető programját, a tévéközvetítések helyzetét nem tudta megváltoztatni – a jogokat birtokló, győzelmétől megittasult Bodnár most a Tatabányát rekeszti ki a televíziós közvetítésekből. A Hungary Sport Tv-be beleölt rengeteg pénz – köztük tízmilliós tételek bizonylatok nélkül – is inkább Kovács egyéni programját segítették volna elő, mint a szövetség érdekeit. László Attila, az MLSZ volt technikai igazgatója menesztése is sokakat megdöbbentett. Egy személyes vitában zajlott kölcsönös sértegetés után őt tették hibássá, és erre hivatkozva mondtak fel neki.
Az igazán öngyilkos lépés viszont a bajnokság új versenykiírása volt, ami az amatőr klubok nagy része számára a bajnoki versengésben hátrasorolást jelent: egyes megyénként akár tíz csapat is visszaeshet az NB III-ból a megyékbe, eszméletlen megnehezítve ezzel a feljutást. Ezt az amatőrklubok – Kovács eddigi hátországa – felháborodással fogadták, és biztos, hogy az elnök visszahívásakor ellene adott szavazatok egy tekintélyes része ebből a körből érkezett.
Az újonnan alakult alsóbb osztályokban játszó valóban amatőr klubok sokkal korszer?bb szemlélettel és megcsontosodott hierarchia nélkül, hazai labdarúgásunk megújulásának lehetőségét hozhatják magukkal. A feljutás megnehezítése a vegetáló, rossz rendszerben működő csapatokat tarja meg (Már a jelenlegi kiírás szerint is, ha esetleg visszalépés vagy fúzió miatt felszabadul hely a felső osztályban, a versenykiírás a kiesett csapatot részesíti előnyben. Vannak olyan csapatok, amelyek évente utolsók, gólokkal verik őket tönkre, mégsem tudnak kiesni, a jelenlegi kiírás miatt bentmaradhatnak, az alsóbb osztály sokkal aktívabb 3., 4. és 5. helyezettje csak utánuk kerülhet fel.), és mivel felsőbb osztályba áramlik a sportágba folyó pénzek nagy része, így a jelenlegi magyar bajnoki versenykiírás az intézményesített kontraszelekció iskolapéldája. Például a fővárosi nagycsapatok (Fradi, Újpest, Vasas, Kispest) nagy része évek óta alig tud megfelelő futballistákat képezni, az itt nevelődő játékosok csak a másod-, harmadvonalban tengenek. Az elmúlt évek meghatározó labdarúgói nagyrészt vidékről érkeztek a fővárosba, a pénz viszont ömlik az első csapatok futballcirkuszaiba.
A teljes képhez hozzátartozik, hogy Bicskei Bertalan szövetségi kapitány viszont a válogatott szempontjából megköszönte Kovács eddigi munkáját. Csak remélni lehet, hogy az új elnök megválasztása után a válogatott munkája is új lendületet kap. Összegzésül azt lehet látni, hogy a futballtársadalom többsége számára a békés továbblépés feltételeként Kovács menesztése tűnt fel.
Ez az időszak tanulságokkal szolgált az ISM számára is, immár nem ők akarják állítani a szövetség elnökjelöltjeit, és az eddig ismert jelöltek sem a politikai vezetés jelöltjeként tűnnek fel. Komoly tanulságul szolgálhatott nekik a FIFA eljárása, amely botrányok nélkül és a politikai vezetés és a sportági vezetés konszolidált viszonyait megtartva érte el az ISM által is kezdettől remélt megoldást.
A két eddigi elnökjelöltet (Mezey, Bozóky) látva: most talán lehetőség nyílik arra, hogy a rendszerváltás gyermekbetegségeit elhagyva megteremtődjenek a szakmai munka feltételei. Persze kérdés, hogy ezt a közeg, a Jurassic Park mennyire engedi majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!