Viszlát szívószál, nejlonzacskó, fültisztító pálcikák!
júliustól betiltják az egyszerhasználatos műanyag termékeket
Viszlát szívószál, nejlonzacskó, fültisztító pálcikák!

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 06. 02.
Július 1-jétől búcsút inthetünk a fültisztító pálcikának, a szívószálnak, a nejlonzacskóknak és az egyszeri használatra készült műanyag termékeknek. Január 1-jétől az italtartó poharak is felkerülnek a listára.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közel egy éve jelentette be, hogy 2021 nyarán kezdődhet meg az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése Magyarországon.

A törvényi hátteret korábban már megteremtették, most megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, ami első lépcsőben július 1-jén lép hatályba.

A cél az az EU 2019. májusában elfogadott irányelvének való megfelelés, amelynek a nemzeti jogszabályokba való átültetését 2021-ig kell végrehajtania a tagállamoknak.

A rendelet meghatározza az egyszer használatos műanyagtermék fogalmát is: olyan termék, amely teljes egészében vagy részben műanyagból készült, és amelyet nem arra szántak, nem úgy terveztek, vagy amelyet nem azzal a céllal hoztak forgalomba, hogy a  gyártóhoz visszajuttatva élettartama alatt többször vagy több körben újratölthető legyen, illetve eredeti rendeltetésének megfelelő célból újrahasználható legyen.

Július 1-jétől tehát tilos az alábbi egyszer használatos műanyagtermék, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalomba hozatala:

  • Fültisztító pálcika;
  • Evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
  • Tányér;
  • Szívószál;
  • Italkeverő pálcika;
  • Léggömbökhöz – kivéve az  ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a  fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
  • Expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely  azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre,  fogyasztása általában az edényből történik, készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást;
  • Expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
  • Expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Tilos emellett azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala is, amelynek falvastagsága 15 mikron és 50 mikron közötti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

2023. január 1-jétől tilos lesz az italtartó pohár forgalomba hozatala is, beleértve annak tetejét és fedelét is. A rendelet szerint ez olyan műanyagból készült egyszer használatos poharakra vonatkozik, amelyek a fogyasztás helyén történő megtöltésre szolgálnak, ideértve a természetes személy személyes szükségletének kielégítésére szolgáló műanyag poharat is.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!