hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiltólistára kerültek az egyszer használatos műanyagok
Nincs több szívószál!
Tiltólistára kerültek az egyszer használatos műanyagok

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 06. 09.
A klímavédelmi akcióterv keretében Magyarországon is elindult a törvényalkotási folyamat az egyszer használatos műanyagok forgalomból való kivonásáról. Júliustól nem találkozhatunk műanyag szívószállal vagy evőeszközökkel, és búcsút kell mondanunk a nejlonzacskóknak.

Július elejétől lép életbe az egyszer használatos műanyag termékek betiltásáról szóló magyar jogszabály, összhangban az Európai Unió 2019 nyarán megszavazott irányelvével, amely alapján az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatását kívánják csökkenteni. Az új szabályozás előrelépés a környezetvédelemben, hiszen a műanyaghasználat köztudottan káros és terheli bolygónkat, a kivont termékek helyettesítése azonban problémás lehet.

A Hetek korábbi lapszámaiban egy környvezetvédelmi sorozat berkein belül foglalkoztunk a népszerű biológus Sir David Attenborough szélsőséges nézeteivel, a biblia és a környezetvédelem kapcsolatáról és a modern ökóvallásosság gyökereivel.

Megkerestük Huszár Andrást, a környezetvédelemmel és klímapolitikával foglalkozó Green Policy Center igazgatóját, hogy a szabályozás szakmai megalapozottságáról kérdezzük. Szerinte a kormányzati lépés mindenképpen üdvözlendő. Hozzátette, hogy a döntésnek inkább a szimbolikus jelentősége nagy, semmint a környezeti hatása, hiszen csak a műanyag termékek egy körére vonatkozik. „Ezek az egyszer használatos műanyag termékek pár évtizede egyáltalán nem voltak az életünk részei, és egy sajnálatos kitérő után most végre megszabadulunk tőlük. Ezeknek a termékeknek a leginkább negatív tulajdonsága az, hogy nagyon lassan bomlanak le és a Föld bizonyos pontjain – mindenekelőtt az óceánokban – felhalmozódnak” – fogalmazott. A fenti okok miatt pedig szükségesnek látja az egyszer használatos műanyag termékek minél előbbi teljes kivezetését és a már keletkezett szemét begyűjtését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!