Vétó-viták: megegyezésre jutott Berlin, Varsó és Budapest?
A lengyel alelnök szerint a kompromisszumos megoldást pénteken véglegesíti
Vétó-viták: megegyezésre jutott Berlin, Varsó és Budapest?

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2020. 12. 09.
Lengyelország és Magyarország kompromisszumos megoldásra jutott Németországgal így elképzelhető, hogy visszavonja az európia uniós költségvetési és helyreállítási alapjával kapcsolatos vétóját, legalábbis a lengyel miniszterelnökhelyettes, Jaroslaw Gowin szerint.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A megegyezés véget vethet annak a patthelyzetnek, melyet Budapest és Varsó jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos tiltakozásának lépése váltott ki, azaz mégsem "torpedózzák meg" az EU 750 milliárd eurós járvány-mentőcsomagját, és hétéves büdzséjét. 

Orbán és Morawieczki korábban felhívták a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek

pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az Európai Unió felvetette, hogy a jogállamisági feltételrendszerbe az LMBTQ-jogok tisztelete, a "szivárványcsaládok" és a párkapcsolatok hivatalos elismerése, és az ellenük irányuló "gyűlöletbeszéd" büntetése is részét képezze, mely szögegyenest megy ellent a konzervatív magyar és lengyel kormány irányvonalának

A lengyel alelnök szerint most azonban egyességre jutott a magyar és a lengyel kormány az EU soros elnökségét ellátó Németországgal, melyet péntekig, az európai vezetők kétnapos brüsszeli csúcsának végére véglegesítenek.

“Létrejött a megegyezés Varsó, Berlin és Budapest között. Bízom benne, hogy az egyezményhez a 24 fennmaradó európai főváros is csatlakozik majd"

- jelentette ki a vétó nagy ellenlábasa, Jaroslaw Gowin varsói riportereknek szerdán.

A Bloomberg amerikai híroldal szerint a megállapodás létrejöttét egy a tárgyalásokhoz közel álló magyar tisztségviselő is megerősítette. Egy európai diplomata pedig világossá tette, a végső megerősítésre várnak. 

Gowin nem volt hajlandó részleteket elárulni, annyit azonban megjegyzett, hogy az biztosítani fogja "Lengyelország szuverenitását és az EU egységét".

A megegyezés hírére erősödött a zloty és a forint is.

(Bloomberg/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!