Váratlanul az Egyesült Arab Emírségekbe utazott Izrael miniszterelnöke
Váratlanul az Egyesült Arab Emírségekbe utazott Izrael miniszterelnöke

Fotó: Kobi Gideon/GPO

2022. 06. 10.
Előre be nem jelentett látogatásra érkezett csütörtökön az Egyesült Arab Emírségekbe Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, aki a kereskedelmi és biztonsági kapcsolatok elmélyítéséről is egyeztetett Mohamed Bin Zájid Ál Nahajannal, az arab ország államelnökével.

A látogatás előtt az izraeli elnöki hivatal azt közölte, hogy a tervek szerint Bennett találkozik Abdullah bin Zájid Ál Nahajan emírségekbeli külügyminiszterrel is. Az al-Baján című, emírségekbeli napilap arról tájékoztatott, hogy Bennett részvétét fejezte ki Kalifa bin Zájid Ál Nahaján, az Egyesült Arab Emírségek korábbi államelnökének halála miatt. A 73 éves politikus májusban hunyt el.

A The Jerusalem Post című izraeli lap úgy tudja, hogy az elnök és a miniszterelnök találkozója mintegy két órán át tartott, emellett munkaértekezletek zajlottak az államelnök munkatársai és az izraeli delegáció tagjai között is. 

Indulása előtt az izraeli miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a látogatás egyúttal "megerősíti és új szintre emeli a két ország kapcsolatait".

A repülőtéren Bennett egyúttal emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerdán elmarasztalta Iránt, mert nem szolgáltatott hiteles információkat arról, hogy milyen nukleáris anyagokkal rendelkezik három, be nem jelentett helyszínen található létesítményben. A miniszterelnök méltatta a Teheránt elítélő javaslatot benyújtó országokat - köztük az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot.

A nyilatkozat alapján az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió azt közölte, hogy Abu-Dzabiban vélhetően Irán is szóba kerül majd a politikusok között, s emlékeztetett arra, hogy Izrael már a 2015-ös iráni atomalkut is ellenezte, azóta pedig többször leszögezte: nem tűri, hogy a síita állam atomfegyverre tegyen szert.

Az emírségek - Bahreinnel együtt - 2020-ban békeszerződést írt alá Izraellel. Mindaddig csak két arab ország, Egyiptom és Jordánia tartott fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. A mostani Bennett második látogatása az emírségekben és a harmadik Mohamed bin Zájid Ál Nahajánnal, akivel egyszer már az egyiptomi Sarm es-Sejkben is egyeztetett.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!