60–59: Épphogy csak megszavazták a Netanjahut leváltó Bennett-kormányt Izraelben
Hatalmas ordibálás közepette mondta el első beszédét a frissen felesküdött miniszterelnök
60–59: Épphogy csak megszavazták a Netanjahut leváltó Bennett-kormányt Izraelben

Forrás: Twitter/Naftali Bennett

2021. 06. 14.
Vasárnap a jobboldali Naftali Bennett vezette új koalíciós egységkormány megszerezte a szükséges többséget az izraeli parlamentben, véget vetve ezzel  Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzásának. A Jobbra (Jamina) pártot vezető Naftali Bennett a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt, így ő a zsidó állam történetében a tizenharmadik miniszterelnök.

A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél, két év múlva, a centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetője, a Bennett-kormány külügyminisztere, Jaír Lapid veszi át a miniszterelnöki posztot.

Az új kormány mellett az izraeli parlament 60 képviselője szavazott, ellene 59, és az iszlamista Raam párt egyik képviselője tartózkodott. 

Az eredményt az új kormánykoalíció tagjai és családjaik viharos tapssal üdvözölték. Naftali Bennett hivatali esküje előtt kezet rázott Netanjahuval, majd leült székébe.

Ezek után Izrael 13. miniszterelnöke bemutatta minisztereit és politikai irányvonalát a Kneszet plénuma előtt, miközben az ellenzéki képviselők folyamatosan megzavarták beszédét bekiabálásokkal. A vallásos cionista párt vezetője, Bezalel Smotrich és társai "szégyent" kiáltottak, és a terrorizmus áldozatainak képeit mutogatták. Később ki is vezették őket.

Nem ők voltak az egyetlenek, akik hangzavart okoztak a teremben: az ultraortodox pártok (Sasz, Egyesült Tóra Judaizmus) képviselői is hazugnak és csalónak titulálták a frissen felesküdött miniszterelnököt. 

,,Büszke vagyok, hogy nagyon különböző véleményekkel rendelkező emberekkel ülhetek együtt. A döntő pillanatban vállaltuk a felelősséget.”

- reagált a bekianálásokra a miniszterelnök.

Bennett gyerekei tapssal és szívet mutatva bátorítják apjukat a likudos képviselők bekiabálásaival tarkított beszéd alatt:

Benett kijelentette, hogy kormánya meg fogja akadályozni, hogy Irán nukleáris fegyverhez jusson, és nem fogja megengedni, hogy izraeli civilekre rakétákat lőjenek ki a Gázai övezetből. Megköszönte továbbá Joe Biden amerikai elnöknek és kormányának támogatását a gázai háború alatt, és ígéretet tett a kétoldalú támogatás fenntartására az Egyesült Államokkal. 

A miniszterelnök emellett időt szakított arra is, hogy méltassa a távozó Benjamin Netanjahu kemény munkáját és odaszánását Izrael állama felé, valamint azért is köszönetet mondott neki, hogy kilépett az arab szektor felé is. Jair Lapid, aki majd Bennettet váltja a miniszterelnöki székében, lemondta beszédét a knesszetbeli rendzavarás miatt. 

Biden is gratulált az új izraeli kormánynak

Naftali Bennett miniszterelnöknek, Jaír Lapid miniszterelnök-helyettesnek és külügyminiszternek, valamint az új izraeli kabinet minden tagjának gratulált vasárnapi közleményében Joe Biden amerikai elnök.

"Várom, hogy együttműködhessek Bennett miniszterelnökkel a nemzeteink közötti szoros és tartós kapcsolat minden elemének megerősítésében"

- írta a közleményben az amerikai elnök. Mint fogalmazott: "Izraelnek nincs jobb barátja, mint az Egyesült Államok.

Miközben folytatjuk partnerségünk megerősítését, az Egyesült Államok továbbra is rendületlenül támogatja Izrael biztonságát".

Az amerikai elnök közleményében kiemelte: az általa vezetett adminisztráció "teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy az új izraeli kormánnyal együttműködve előmozdítsa a biztonságot, a stabilitást és a békét az izraeliek, a palesztinok és minden ember számára a tágabb régióban".

Az Egyesült Államok "melegen üdvözli az Izrael Állam új kormányáról szóló bejelentést" - ezt írta vasárnapi közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A tárcavezető úgy fogalmazott:

"bízunk benne, hogy minden szempontból megerősítjük az Egyesült Államok és Izrael közötti partnerséget, és együtt dolgozhatunk egy biztonságosabb és virágzóbb jövő érdekében."

A Pentagon tájékoztatása szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is gratulált Benjamin Ganznak, aki az új izraeli kormánynak is tagja, és változatlanul a védelmi miniszteri pozíciót tölti be.

"Austin miniszter alig várja, hogy folytassa a fontos együttműködést és párbeszédet Ganz miniszterrel az Egyesült Államok és Izrael közötti stratégiai partnerség elmélyítése érdekében. Az Egyesült Államok elkötelezettsége Izrael biztonsága iránt továbbra is sziklaszilárd"

- írta közleményében John Kirby, a Pentagon szóvivője.

(Jpost/MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!