Ukrán náci veteránt méltatott a kanadai alsóház elnöke Zelenszkij látogatásakor - most bocsánatot kért
A CIJA kanadai zsidó szervezet „mélységesen nyugtalanítónak” nevezte a történteket
Ukrán náci veteránt méltatott a kanadai alsóház elnöke Zelenszkij látogatásakor - most bocsánatot kért

Facebook/Anthony Rota

2023. 09. 25.
A kanadai alsóház elnöke, Anthony Rota bocsánatot kért, amiért a múlt héten egy olyan ukrán veteránt méltatott a törvényhozásban, aki a második világháború idején a nácik oldalán harcolt.

A szóban forgó férfi a 98 éves Jaroszlav Hunka, aki a karzaton ült, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tett az előző héten Kanadában, és az  alsóház elnöke a veteránt felismerve hősnek titulálta őt, a parlamentben pedig állva tapsolták meg a képviselők az egykori katonát - számolt be róla a BBC.

Csakhogy a CIJA nevű kanadai zsidó szervezethez is eljutott ennek híre, és „mélységesen nyugtalanítónak” nevezte, hogy a zsidók európai kiirtásában részt vevő náci hadosztály veteránját a törvényhozásban így ünnepelték.

Azt üzenték, hogy ilyesminek soha többé nem szabadna megtörténnie.

Anthony Rota később közölte: „több olyan információ jutott a tudomásomra, amely miatt megbántam a döntésemet, hogy így jártam el”. És bocsánatot kért.

(BBC / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!