Bizarr óriásplakátokon kampányolnak a „túlnépesedés” ellen Kanadában
„A legjobb ajándék, amit adhatsz első gyermekednek az, ha nem vállalsz másikat” - üzenik a zöldek
Bizarr óriásplakátokon kampányolnak a „túlnépesedés” ellen Kanadában

Fotó: Twitter/Miranda Fatur

2020. 09. 30.
Több helyen tűntek fel a napokban óriásplakátok Kanada kikötővárosa, Vancouver buszmegállóiban, melyek arra kérik az embereket, ne vállaljanak családot, vagy csak egészen aprót, a bolygó ökoszisztémája megmentése végett. 

A plakátokon az úgynevezett túlnépesedés ellen a következő propagandaszövegekkel igyekeznek felvenni a harcot, kvázi kriminalizálva azokat, akik több gyermeket vállalnak, hiszen ők a felelősek a környezetszennyezéstől elkezdve egészen a közlekedési dugókig:

„Egyet választunk!”, „A gyermektelenséget választjuk!”, „Mit használ a növekedés?”, „Túlnépesedés: mind a megoldás részei vagyunk”, „A forgalmi torlódás problémája a fogantatásnál kezdődik”, „Köszönjük, hogy kisebbíted az ökológiai lábnyomod”.

A kampány a World Population Balance (Világnépességi Egyensúly) szervezet vezetőjének, Dave Gardnernek fejéből pattant ki. "Sokan nem fogják fel, hogy a túlnépesedésre, és az az által okozott környezeti pusztítás nagy részére az a megoldás, hogy szabadon kis családot választunk.”

Kanadában a születési ráta kevesebb, mint feleakkora, mint hatvan éve, egyre több nő és pár választja azt, hogy kitolja az anyaságot, vagy egyáltalán nem vállal gyermeket. A kampány ezen döntéseket józan jól átgondolt választásként üdvözli. 

Aki mégis több gyermeket vállal, a One Planet, One Child (Egy bolygó, egy gyermek) weboldal szerint felelőssé tehető a létfontosságú ökoszisztémák rombolásáért, a klímaváltozásért, az erdőpusztításokért, fajok kihalásáért, ivóvízválságokért és számos más negatív folyamatért is. 

Gardner szerint pozitív kampányt folytatnak és senkire sem helyeznek nyomást, csak ünneplik az egygyermekes illetve gyermektelen családok döntését. 

„A túlnépesedés nagyon valóságos probléma az iparosodott világban, ahol minden új személy hozzáad a környezetre nehezedő hatáshoz. Bár a születési ráták alacsonyak a túlfejlett világban, még lejjebb kell nyomni őket, hogy elérhessünk egy fenntartható népességi szintet.”

A kampány kritikusai szerint ezen plakátok jóval többek, mint idegeneket célzó udvariatlan diktátumok, az „ökofasizmus” sötét helyeire vezetnek. 

Gabrielle Peters vancouveri író szerint azzal, hogy a túlnépesedést hibáztatják a környezet romlásáért, az óriásplakátok Malthusianizmus már megcáfolt elméletét elevenítik fel, mely a 18. század óta azt hirdeti, hogy az emberiség hamarosan túlnő élelmiszerkészletein.

Szigorú előrejelzései soha nem váltak valóra, de ez nem állított meg másokat, beleértve a náci eugenika híveit, abban, hogy továbbvigyék ideológiáját és felhasználják sajátjuk igazolásához - teszi hozzá az író.

(Newswire/CityNews1130/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!