Hiába a fenyegetések: Ausztrália után Kanada is fizettetne a Facebookkal a hírmegosztásért
Koalíció épülhet a techóriás térdre kényszerítésére, további 10-15 nemzet csatlakozására számítanak
Hiába a fenyegetések: Ausztrália után Kanada is fizettetne a Facebookkal a hírmegosztásért

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 19.
Kanada is ígéretet tett arra csütörtökön, hogy a Facebookot fizetésre fogja kötelezni a hírtartalmakért, röviddel azután, hogy Ausztrália hasonló törvényt hozott, és válaszul a techóriás úgy döntött, platformján nem engedélyezi ausztrál felhasználóinak a hírek megismerését vagy akár megosztását. Az észak-amerikai ország nem hagyja megfélemlíteni magát, és szövetségeseket keres az ügyhöz. 

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az egyre fokozódó vita arra vezethető vissza, hogy az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményezték egy, a médiapiacot szabályozó kódex bevezetését, amely rákényszerítené elsősorban a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, vagy különben pénzbírsággal sújtják.

A Facebook közleményében azt írta: "A javasolt törvény alapvetően félreértette a platformunk és a hírtartalmakat megosztó kiadók közötti kapcsolatrendszert". Fogalmazása szerint a törvény szigorú választás elé állítja:

megfeleljen egy olyan médiaszabályozási törvénynek, amely figyelmen kívül hagyja az említett "kapcsolatrendszerből fakadó tényeket", vagy szüntesse be a hírtartalmak engedélyezését ausztráliai szolgáltatásaiban. "Nehéz szívvel ez utóbbit választjuk" - áll a közleményben.

A következő hónapokban benyújtandó hasonló jogszabályok kidolgozásáért felelős kanadai örökségvédelmi miniszter, Steven Guilbeault elítélte a Facebook fellépését, és határozottan kijelentette, ez nem fogja elrettenteni Ottawát.

"Kanada az élen jár ebben a csatában ... valóban a világelsők közé tartozunk, akik meglépik ezt"

- mondta újságíróknak.

Tavaly a kanadai médiacégek a piac potenciális bedőlésére figyelmeztettek, amennyiben a kormány nem lép valamit az ügyben. Az ausztrál-módszer átvétele véleményük szerint 620 millió kanadai dollár pluszbevétellel segítené őket, ellenkező esetben 700 nyomtatott lapnál dolgozó újságíró veszítené el az állását a 3100-ból. 

“Azon dolgozunk, hogy meglássuk, melyik modell a legmegfelelőbb," - jelentette ki, hozzátéve, hogy a múlt héten tárgyalt francia, ausztrál, német és finn kollégáival arról, hogyan érhetnének el fair kompenzációt az online tartalmakért. 

“Gyanítom, hogy hamarosan további 10-15 ország fogad majd el hasonló szabályokat...vajon a Facebook Németországgal és Franciaországgal is megszakítja a kapcsolatokat?"

A miniszter szerint egy ponton túl a Facebook válaszlépései fenntarthatatlanok lesznek.

A napokban a Facebook a Hetek egyik tradicionális házasságot ábrázoló címlapjának értékesítését, és magának az előfizetésnek az elérhetőségét is letiltotta a Bolt funkciójában, mivel a hirdetés "nemiségre utaló módon pozicionál terméket". 

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!