"Túszjátszma" Kínában: kémkedéssel vádolják a magyar származású exdiplomatát
Michael Kovrig a húszas éveit Budapesten töltötte
"Túszjátszma" Kínában: kémkedéssel vádolják a magyar származású exdiplomatát

Forrás: Youtube/International Crisis Group

2020. 06. 19.
Valóságos túszjátszma zajlik Kanada és Kína között, miután a két ország egymás állampolgárait őrizetbe vette. Vancouverben a Huawei pénzügyi igazgatóját fogták el, Peking válaszul kémkedés miatt emelt vádat két kanadai állampolgár ellen. Egyikük magyar származású. 

Kémkedés miatt vádat emeltek két kanadai állampolgár ellen Kínában - derült ki a kínai legfelsőbb ügyészség hivatalos Weibo mikroblogján pénteken megjelent közleményekből.

Adok-kapok

Michael Kovrig volt diplomatát és Michael Spavor üzletembert 2018 végén vették őrizetbe Kínában, röviddel azután, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok elfogták Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját - adta hírül az MTI. 

A magyar állampolgársággal is rendelkező Kovrig ellen egy pekingi ügyészség, Spavor ellen pedig a Liaoning tartománybeli Tantung város ügyészsége emelt vádat pénteken államtitkok külföldre szivárogtatása miatt.

A két kanadai őrizetbe vétele komoly feszültséget keltett a kanadai-kínai viszonyban, jóllehet Kína tagadja, hogy az ügynek bármi köze lenne Meng Van-csouhoz, akinek őrizetbe vétele után Peking súlyos ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A South China Morning Post című hongkongi lap szerint a két kanadai, aki az északkelet-ázsiai térség iránti érdeklődésük miatt jól ismerték egymást, háromoldalú "túszjátszma áldozatai": Meng Van-csout, a Huawei alapítójának, Zsen Cseng-fejnek a lányát 2018. december 1-én fogták el a vancouveri repülőtéren az Egyesült Államok kérésére az Iránnal kapcsolatos szankciók megsértésének gyanúja miatt, kiadatási eljárása pedig jelenleg is folyik Kanadában - zárta híradását az MTI.

Kicsoda Michael Kovrig?

A 444.hu még 2018 decemberében írt arról, hogy Kovrig ezer szállal kötődik Magyarországhoz. A kilencvenes években Budapesten élt, a Budapest Week újságírója volt, a Bankrupt zenekar énekeseként 3 éven át tevékenykedett. 2017 áprilisában állítólag a zenekar egyik fellépésén egy dal erejéig ő is színpadra lépett. 

Kovrig az International Crisis Group munkatársa (ez egy nemzetközi békepárti think tank), még két éve decemberben vették őrizetbe Pekingben. Korábbi pályafutásáról annyit tudni, hogy a Columbia Egyetemen szerzett diplomát nemzetközi kapcsolatokból, kiválóan beszéli a mandarin nyelvet. 

Az ENSZ Fejlesztési Program keretében New Yorkban és Kabulban is dolgozott. 2010 és 2016 között a Kanadai Külügyminisztérium munkatársaként állomásozott Hong Kongban és Pekingben. Miután 2018 december 10-én őrizetbe vették, több mint 220 prominens politikus írt nyílt kérelmet a szabadon bocsátásáért. 

Közbelép Magyarország és az EU? 

A magyar származásról a Reuters is hírt adott még az őrizetbe vételkor. Exkluzív hírként közölték, hogy Kovrig magyar állampolgársággal is rendelkezik, ezért esélyes, hogy az Európai Unió is közbeléphet a két ország konfliktusába. A hírügynökség forrásai úgy tudják, Magyarország pekingi nagykövetsége is lobbizik Kovrig szabadon bocsátásáért. 

A Reuters azt írta, hogy Kovrig a húszas éveit töltötte Budapesten, ahol egy rockbandában énekelt és egy budapesti újságba írt, miközben angol nyelvet tanított. Tekintve, hogy a magyar állampolgárságával Kovrig uniós állampolgár is, az Európai Unió is érintett lett az ügyben, bár Kína ezt a kettős állampolgárságot nem ismeri el, így csak Kanadával egyeztet. 

A másik őrizetbe vett kanadainak még érdekesebb a története. Michael Spavor tanácsadóként dolgozott egy olyan cégnél, ami szorosan együttműködött Észak-Koreával. A szervezet befektetéseket vitt az elszigetelt távol-keleti országba, valamint szervezte az oda irányuló turizmust is. Az üzletember még magával, az észak-koreai diktátorral is szoros kapcsolatot ápol, ő segítette elő például az amerikai NBA-sztár, Dennis Rodman találkozóját Kim Dzsongunnal. 

-

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!