Ukrajna behozza a háborút Európába
Exkluzív interjú a Magyar Külügyi Intézet elnökével
Ukrajna behozza a háborút Európába

(Forrás: Wikimedia Commons / Josef Reinegger)

2023. 12. 15.
A háborúban álló, rendkívül meggyengült pénzügyi és politikai helyzetben lévő Ukrajna a kormányzás és az európai normáknak való megfelelés kapcsán olyan súlyos problémákkal küzd, amelyek teljesen alkalmatlanná teszik a csatlakozási tárgyalások megkezdésére – mondta a Heteknek adott exkluzív interjúban Gladden J. Pappin, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) elnöke.

Bár az uniós csúcson 26 állam vezetői úgy döntöttek, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, „a háborúban álló ország jövőjéről alkotott világos kép és az EU konkrét tervének hiányában meglehetősen elhamarkodott az ország uniós tagságáról tárgyalni” – véli Pappin.

A külügyi elemző intézet vezetője szerint Ukrajna egyelen kritériumot sem teljesített az előzetes feltételekből, ezért az Európai Tanács döntése csak politikai állásfoglalás, mert – ahogyan azt a magyar kormány is jelezte — az ország jelenleg csak terhet jelentene az egész Európai Uniónak.

Pappin elmondta, hogy a háborúban álló, rendkívül meggyengült pénzügyi és politikai helyzetben lévő Ukrajna a kormányzás és az európai normáknak való megfelelés kapcsán olyan súlyos problémákkal küzd, amelyek teljesen alkalmatlanná teszik a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. 

Az elnök a fő kifogások közé sorolta, hogy Ukrajna nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos politikája továbbra is messze elmarad az európai normáktól. „Az ország felvétele behozná a háborút az Európai Unióba. Ukrajna gazdasági és politikai helyzete gyors ütemben romlik, és az ország jobban függ a külföldi segélyektől, valamint az ukrán államadósság külföldiek általi felvásárlásától mint valaha.”

Ha a külföldi támogatás elmarad, Ukrajna gazdasági helyzete még távolabb kerül az Európai Unióhoz való csatlakozás kritériumaitól. A csatlakozási tárgyalások megkezdése az Európai Unió bővítési stratégiáját is hiteltelenítené. Bár az Ukrajna elleni orosz invázió arra késztette az európai vezetőket, hogy igyekezzenek felgyorsítani a folyamatot, Ukrajna európai uniós tagsága távolabbinak látszik mint valaha – szögezte le Gladden J. Pappin a Heteknek adott interjúban.

Az angol nyelvű beszélgetés már meghallgatható a Hetek World csatornáján, hamarosan magyar felirattal is közzétesszük az adást. 

A Magyar Külügyi Intézet részletes jelentése Ukrajnáról itt olvasható

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!