hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mekkora lehet Orbán Viktor nemzetközi mozgástere?
A Második Hidegháború malomkövei

2014. 11. 06.
Külpolitikai szakértők szerint kőkemény helyzetbe került a magyar kormány, mert „beszorult” Washington és Moszkva közé. A képet az árnyalja, hogy az Európai Unió és a NATO tagjaként az Egyesült Államok a szövetségesünk, míg Oroszország legfeljebb a partnerünk.

Krausz Tamás történész, Oroszország-szakértő, egyetemi tanár a Heteknek kifejtette, hogy szerinte Orbán Viktor ott követte el a hibát, hogy figyelmen kívül hagyta: pár év alatt az Egyesült Államok és Oroszország között kitört egyfajta hidegháború. Washington szeretné elkerülni azt, hogy Moszkva új energiahatalomként olyan globális játékossá, „ellensúllyá” váljon, amely önálló befolyási övezetekkel rendelkezik, amely képes lehet politikai rendszereket létrehozni, „illiberális demokráciák” létrejöttét inspirálni, amihez az energiahordozóikon keresztül akár anyagi hátországot is tud teremteni.

„Két malomkő közé került Magyarország, ami azt jelenti, hogy kicsi a mozgástere. Ha Moszkvának kedvez a magyar vezetés, akkor az amerikaiak vágnak ide, ha Washing­tonnak, akkor az oroszok részéről jön ellencsapás” – magyarázta Krausz Tamás. Szerinte a magyar Országgyűlésnek azért kellett gyorsan elfogadnia a törvénymódosítást, hogy bizonyítsák az érthetően nyugtalankodó oroszok felé, hogy nem szállnak ki a korábbi megállapodásokból.

A kormány kérésére a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság nyújtott be egy olyan technikai jellegű módosító indítványt, ami lehetővé teszi, hogy a Gazprom megkezdhesse a Déli Áramlat magyar területre eső előkészítési munkálatait.  A helyzet azonban az, hogy egy uniós direktíva, az úgynevezett 3-as számú energetikai csomag előírásai szerint az EU-ban nem lehet a termelő, a kereskedő és a földgázszállító cég egy kézben. Magyarán: nem lehet minden a Gaz­prom (amely cég a gazdasági életben egyet jelent Putyinnal) kezében. Az EU szerint egy ilyen gázvezetéket más termelő és kereskedő számára is hozzáférhetővé kell tenni, amivel a Kaszpi-tenger környéki gáztermelőkkel – akár – a Gazpromot megkerülve is lehetne üzletelni. Ám ha kizárólag a Gazpromé vagy az irányítása alatt álló leányvállalatoké a gáz mellett a gázvezeték is, akkor Moszkva akár Európával szembeni „energiafegyverként” is használhatná a Déli Áramlatot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!