Újabb WHO-vizsgálatot szorgalmazhatnak majd a G7-ek
Legalábbis egy kiszivárgott kommüniké tanúsága szerint
Újabb WHO-vizsgálatot szorgalmazhatnak majd a G7-ek

Forrás: Twitter/Boris Johnson

2021. 06. 10.
A G7-es nagyhatalmak vezetői várhatóan egy új, átlátható WHO-vizsgálatot kezdeményeznek majd a koronavírus eredetét illetően, derült ki egy kiszivárgott közleménytervezetből. Nem sokkal ezelőtt Joe Biden amerikai elnök úgy határozott, kiterjeszti a járvány forrására irányuló amerikai nyomozását, miután egyik hírszerző ügynöksége afelé az elmélet felé hajlik, hogy a vírus egy vuhani laborból szabadulhatott el. 

Az Egészségügyi Világszervezet egy évvel ezelőtti helyszíni vizsgálata azt állapította meg, hogy "rendkívül kicsi az esélye", hogy a pandémia egy laborból indult, azóta azonban

újabb információk kerültek nyilvánosságra, melyek ennek ellenkezőjére utalnak.

A kiszivárgott dokumentum állítólag azt is tartalmazza, hogy a Hetek elkötelezik magukat arra, hogy a következő év során egymilliárd adag vakcinát szállítsanak le a globális járványkezelési erőfeszítéseket elősegítendő. Emellett kitér a globális ellátóláncok és a kényszermunka problémájára, illetve az ujgur-kérdésre is.

Magában foglalja tovább az oltóanyag-export felesleges kereskedelmi korlátozásainak megszüntetésére vonatkozó ígéretet, a kibocsátásmentes járművekre való áttérés kötelezettségvállalását, valamint az éghajlati veszélyhelyzetek kezelésére irányuló új finanszírozás ígéretét, ugyanakkor hangsúlyozza az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának szükségességét.

Végül várhatóan felszólítják majd Oroszországot, lépjen fel a zsarolószoftveres csoportok ellen, melyek világszerte támadásokat hajtanak végre, virtuális pénznemeket használnak a váltságdíjak mosására és más számítógépes bűncselekmények végrehajtására.

A dokumentumot várhatóan vasárnap véglegesítik egy háromnapos, cornwalli találkozó után. 

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!