Cambridge-ben is legalizálták a poliamor (többszerelmű) kapcsolatokat
Ebben az elit egyetemi városban található a Harvard és az MIT is
Cambridge-ben is legalizálták a poliamor (többszerelmű) kapcsolatokat

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 17.
A Massachusetts állambeli Cambridge városi tanácsa a közelmúltban változtatta meg rendeletét, mely legálissá teszi, hogy három vagy több felnőtt élettársi kapcsolatot folytasson egymással. Ezzel Cambridge a második amerikai város, ahol törvényessé tették a poliamoriát.

A tanács mút hét hétfőn hozta a döntést, az élettársi kapcsolat definícióját átírva "egymással nem rokoni kapcsolatban álló kettő vagy több felnőtt által alkotott entitásra", mely kölcsönös támogatáson, gondoskodáson és elkötelezettségen alapul. Ezen felül az adott partneri viszonyon kívül más partneri viszonyt nem folytathatnak, és "családnak tekintik magukat", tisztázza a szöveg. 

Az új rendelet nem várja el az élettársak együtt éljenek, illetve azt sem, hogy bizonyítsák kapcsolatuk bensőségességét a városnak.

A Polyamory Legal Advocacy Coalition (Poliamor jogi érdekképviseleti koalíció) tagjai, a Chosen Family Law Center, a Harvard Law School LGBTQ+ Érdekképviseleti Klinika és az Amerikai Pszichológiai Szövetség konszenzuson alapuló nem monogámiával foglalkozó bizottságának tagjai nyilatkozatban ünnepelték a döntést.

"A rendeletet az újonnan megalakult Polyamory Legal Advocacy Coalition (PLAC) közreműködésével dolgozták ki, és az érdekvédők remélik, csak az első a poliamor családok és kapcsolatok jogi elismerésének hullámában 2021-ben"

- mondta a PLAC.

A koalíció szerint az ilyen "családok" jogi elismerése csökkentené az őket övező társadalmi stigmát, és megkönnyíteni hozzáférésüket az állami szolgáltatásokhoz is. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, amerikai Somerville városi tanácsa volt az első tavaly júliusban, amely  csendben, ellenszavazatok nélkül elfogadott egy új rendeletet, mely ugyanolyan egészségügyi jogokat biztosít a poliámor (azaz több, mint két fős szerelmi kapcsolatban élő) csoportoknak, mint a házaspároknak. 

A februárban Kaliforniának sikerült jogi precedenst teremtenie arra, hogy egy gyermeknek ne csak két, hanem már három apukája is lehessen. 

A poliamor családok kérdések hazánkban is politikai indulatokat kavart, mikor a Jobbik miniszterelnök-jelöltje egyértelműen kijelentette, soha nem fogja támogatni, hogy egy gyermeknek három apja legyen, majd kijelentésére éles választ kapott Fekete-Győr Andrástól, a Momentum miniszterelnök-jelöltjétől.

(Christian Headlines/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!