Trump elutasította demokrata vádlói kérését, hogy az ellene indított eljáráson tanúskodjon
Ügyvédjei szerint az egész eljárás "alkotmányellenes" és egyszerű "PR-mutatvány"
Trump elutasította demokrata vádlói kérését, hogy az ellene indított eljáráson tanúskodjon

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 05.
Tanúvallomásra kérték csütörtökön Donald Trumpot az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) demokrata párti felelősei, azonban az előző amerikai elnök ezt visszautasította.

Az impeachment eljárás egyik megbízott demokrata vezetője levelet küldött Donald Trumpnak és ügyvédeinek, amelyben azt kéri, hogy a volt republikánus elnök a jövő kedden esedékes szenátusi tárgyalás előtt vagy közben tegyen tanúvallomást.

Jamie Raskin levelében arra hivatkozott, hogy Trump ügyvédjei - kedden ismertetett állásfoglalásukban - tagadják azokat a "vitathatatlan tényeket", amelyek szerint a volt elnök szerepet játszott a január 6-ai capitoliumi események kirobbanásában.

"Tekintettel arra, hogy vitatja ezeket a ténybeli állításokat, azért írok, hogy felkérjem önt, eskü alatt tegyen tanúvallomást, akár a szenátus vádemelésének tárgyalása előtt, akár annak során, a 2021. január 6-i tetteivel kapcsolatban"

- fogalmazott Raskin.

Trump ügyvédjei: ez is megerősíti, hogy nem tudják bizonyítani a vádakat

Jason Miller, a volt elnök vezető tanácsadója később közölte: Trump nem tesz vallomást "az alkotmányellenes eljárásban".

Trump jogi csapatának tagjai is hasonlóan nyilatkoztak. Bruce Castor és David Schoen "PR-mutatványnak" nevezték a kérést, és úgy fogalmaztak: "a levél is csak megerősíti, amit már mindenki tud:

nem tudják bizonyítani a vádakat, amelyeket az Egyesült Államok 45. elnökével szemben hoztak fel, aki ma már magánember".

A jövő heti tárgyalás előtt felmerült, hogy tanúkat is beidéznek az eljárás során. Ugyanakkor szakemberek szerint a demokraták és a republikánusok szenátorai is gyors tárgyalást sürgetnek, hogy a felsőház zavartalanul dolgozhasson az új kormányzat feladatain.

Egyes vélemények szerint mindez nem változtatna a végeredményen, ugyanis a múlt héten a republikánus szenátorok elsöprő többsége világossá tette, hogy ellenzi a Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárást. Ezt bizonyította az a január 26-i szavazás, amelynek során az

50 felsőházi republikánus képviselőből 45-en arra szavaztak, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes.

Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Amennyiben a felsőház elítélné a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson.

A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!