"Ez a tárgyalás bukott ügy" - Elsöprő republikánus kiállás Trump mellett a szenátusi vádeljárás előtt
50-ből 45 republikánus képviselő szerint alkotmányellenes az impeachment, egyre kevesebb az esély az elmarasztaló ítéletre
"Ez a tárgyalás bukott ügy" - Elsöprő republikánus kiállás Trump mellett a szenátusi vádeljárás előtt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 27.
A republikánus szenátorok elsöprő többsége ellenzi, hogy folytassák a Donald Trump volt amerikai elnök elleni alkotmányos vádeljárást (impeachment). Ezt bizonyítja az a keddi szavazás, amelynek során az 50 felsőházi republikánus képviselőből 45-en arra szavaztak, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes. A kifogást a testület végül elutasította, de a szenátusi meghallgatásra nézve a Trump politikai ellehetetlenítéséért küzdők nagy bukását jelezheti előre.

A szenátusi szavazás során 55-en voksoltak arra, hogy helyezzék hatályon kívül Rand Paul kentuckyi szenátor kifogását, amely alkotmányellenesnek nyilvánította volna az impeachment-eljárást.

"A szenátus éppen az alkotmányos ügyrendemről szavazott" - tweetelt Paul nem sokkal a szavazás után.

"45 szenátor egyetértett abban, hogy ez a 'tárgyalás' alkotmányellenes. Ez bőven elegendő lesz a felmentéshez és a felelősségre vonási folyamat lezárásához.

Ez a „tárgyalás” már a szenátusba érkezéskor bukott ügy. ”

Paul indítványát többek között a szenátus kisebbségi republikánus vezetője, Mitch McConnell is támogatta, aki korábban kollégáinak állítólag az impeachment mellett foglalt állást. Bár az indítványt elutasították, mindez arra utal, hogy a szenátusban nem lesz meg a szükséges 67-szavazatos többség Trump elítéléséhez. 

Az alkotmányos felelősségrevonást összesen öt republikánus szenátor támogatta, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse és Pat Toomey szenátorok.

Ez azt jelenti, hogy Donald Trump első tárgyalása február 8-án - az eredeti ütemterv szerint - elkezdődik a szenátusban.

Az impeachent-eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melyben a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt. Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után tüntetők egy csoportja megrohamozta a törvényhozás épületét. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Amennyiben a felsőház elítélné a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson.

A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük. Erre még a frissen beiktatott elnök, Joe Biden szerint is csekély esély van. 

Határozottan kijelentette CNN-nek nemrégiben adott interjújában, hogy az impeachment eljárásnak "meg kell történnie", de nem hiszi hogy elegendő számú szenátor fog Trump ellen szavazni.

"A szenátus változott, amióta én ott voltam, de ennyit azért nem."

A hétfői napon az is kiderült, hogy az előző ellene indított vádeljárási tárgyalástól eltérően nem John Roberts, az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának főbírója, hanem Patrick Leahy demokrata szenátor elnököl majd.

(MTI/Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!