"Felkelésre való felbujtással" vádolja Trumpot a ma bejelentett impeachment dokumentum
A 25. kiegészítés alapján történő eljárást blokkolták, a vádeljárásról még a héten szavazhatnak
"Felkelésre való felbujtással" vádolja Trumpot a ma bejelentett impeachment dokumentum

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 11.
Demokrata képviselők hivatalosan is benyújtották az impeachmentdokumentumot Donald Trump leköszönő elnök ellen, a republikánusok pedig blokkolták az elnök elmozdítására kezdeményezett 25. alkotmánykiegészítés szerinti eljárást a kongresszus hétfői ülésén.  A vád szerint Trump "felkelésre bujtott fel", ami végül a múlt heti capitoliumi ostromhoz vezetett, így "veszélyes" pozíciójában hagyni.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a múlt hét szerdai halálos kimenetelű capitoliumi incidens kapcsán mozgalom indult, hogy Donald Trumpot száműzzék a közösségi médiaplatformokról, de még pozíciójából is, annak dacára, hogy

kicsivel több, mint egy héten belül úgyis kénytelen lesz megtenni ezt Joe Biden január 20-ai elnöki beiktatásakor.

Demokrata és republikánus képviselők egy csoportja, élükön Nancy Pelosival azonban attól tart, hogy az elnök "további erőszakra szíthat", ezért minél hamarabb elmozdítanák tisztéből.

Az impeachment eljárás eszköze már csak azért is lenne preferált opció erre számukra, mivel így Trump 2024-ben nem indulhatna ismét az elnöki székért.

Online hangjának elnémításáról már minden nagyobb közösségi médiaoldal gondoskodott, sőt, a Google és az Amazon egy alternatív, konzervatív oldalt, a Parlert is ellehetetlenítette a napokban.

A republikánusok elutasították a képviselőház többségi vezetője, Steny Hoyer által benyújtott javaslatot a 25. alkotmánykiegészítése alapján Trump elnök elmozdítására tett javaslatot. Nancy Pelosi házelnök tegnap kijelentette, hogy ha blokkolják a dolgot, kedden kezdeményezni fogják az impeachment eljárást.

Az egy vádat tartalmazó benyújtásra előkészített impeachment-dokumentumban a következő áll:

"Trump a naggyűlés során szándékosan olyan kijelentéseket tett, amik nem sokkal később törvénytelen tevékenységet bátorították és előreláthatólag eredményezték is  a Capitoliumnál  .

Trump elnök által felbujtva a tömeg jogellenesen betört a Capitoliumba, megsebesítette a rendfenntartó személyzetet, beleavatkozott a közös ülésszak választási eredmények hitelesítésére irányuló ünnepélyes alkotmányos kötelességébe, és erőszakos, halálos kimenetelű, romboló és lázadó tetteket hajtottak végre. "

“Trump elnök 2021. január 6-i magatartása összhangban volt a 2020-as elnökválasztás eredményeinek akadályozására és aláaknázására irányuló a korábbi erőfeszítéseivel.Ezek a korábbi erőfeszítések nem kizárólagosan, de magukban foglalnak egy 2021. január 2-i telefonhívást, amelyben Trump elnök sürgette Brad Raffensperger georgiai választási biztost, találjon elég szavazatot a georgiai elnökválasztási eredmények megváltoztatására, illetve megfenyegette Raffensperger urat, ha ezt elmulasztja."

“Mindezzel Trump elnök súlyos veszélybe sodorta az Egyesült Államok, és kormányzati intézményeinek biztonságát. Fenyegette a demokratikus rendszer integritását, beleavatkozott a hatalom békés átadásába, és veszélyeztette az egyik hatalmi ágat is. Ennélfogva elárulta az elnökként bele vetett bizalmat."

“Trump elnök ilyetén eljárásával demonstrálta, hogy hivatalban maradása esetén továbbra is veszélyes marad a nemzetbiztonságra, demokráciára és az alkotmányra nézve, illetve azt is, hogy... a jogállamisággal súlyosan összeférhetetlen módon viselkedett. Éppen ezért indokolt a Trump elnök elleni impeachment vádeljárás, tisztéből való eltávolítása, minden tiszteletbeli, bizalmi vagy profittal kapcsolatos tisztség betöltésétől való diszkvalifikálása az Egyesült Államokban." 

Az impeachment eljárást holnap indíthatják el. Ez az elnök ellen indított második ilyen eljárás, ami teljesen példátlan az amerikai történelemben.

A dokumentumot David Cicilline, Jamie Raskin, és Ted Lieu demokrata képviselők jegyzik. Cicilline tegnap azt írta a Twitteren, hogy a kongresszus 210 tagja támogatja az elnök elmozdítására kezdeményezett lépést.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!