Törli a Youtube a Biden győzelmét vitató, választási csalást emlegető videókat
Törli a Youtube a Biden győzelmét vitató, választási csalást emlegető videókat

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 10.
A YouTube videomegosztó oldal úgy döntött, eltávolítja azokat a videókat felületéről, melyek az elnökválasztás eredményét megváltoztató széles körű választási csalásokról, eljárási hibákról szólnak, és azt merik álltani, hogy Donald Trump elnök emiatt vesztett a versenyben. Az oldal cenzorai szeptember óta nyolcezer oldallal "végeztek", amiért szerintük "káros és félrevezető" tartalmakat közvetítettek.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A Google tulajdonában álló videomegosztó óriásvállalatot az elmúlt hetekben sok kritika érte demokrata szenátorok részéről azzal kapcsolatban, hogy a többi közösségi média platformtól eltérően nem távolítanak el, vagy ellenőriznek tényszerűségi szempontból olyan tartalmakat, amik "tele vannak választási csalásról szóló alaptalan állításokkal".

Most, hogy hivatalosan is elmúlt határideje az eredményekkel kapcsolatos állami szintű jogorvoslat és vizsgálatok kezdeményezésének, a YouTube is beállt a sorba, és szerdán bejelentette, minden választási hibát, vagy széleskörű csalást említő videót eltávolít majd a felületéről. 

“Például eltávolítjuk azokat a videókat, amelyek szerint az egyik elnökjelölt széles körű szoftverhibák vagy számlálási hibák miatt nyert a választásokon"

- szögezte le a vállalat. 

A döntés Trumpot is érinti majd, aki naponta többször is kijelenti, hogy a választás el lett csalva, és igazából "földcsuszamlásszerű" győzelmet aratott. Az egyelőre hivatalosan meg nem erősített eredmények szerint Joe Biden nyerte a választásokat, a hatalomátadási folyamat elindult. 

A Transparency.tube információi szerint a széleskörű választási csalással kapcsolatos tartalmak november 3-a és 10-e között közel 137 milliós nézettséget generáltak. A Pew Research Center adatai szerint az amerikaiak 73 százaléka nagyjából megbízhatónak tartja azokat az információkat, melyekkel a YouTube-n találkozik. 

A YouTube közösségi irányelvei tiltják a felületek a "spam, átverések, manipulált média, összehangolt befolyásolásra irányuló és minden erőszakra ösztönző tartalom megosztását" A felület szeptember óta több, mint 8000 csatornát távolított el, ami megszegte a dezinformációs szabályaikat.

A vállalat szerint a 10 legkeresettebb választási videók 88 százaléka "mérvadó forrásokból" származott, a legnézettebb csatornák és videók a témában az NBC és a CBS voltak. A YouTube bevallottan igyekszik az általa "mérvadó forrásoknak" tekintett felületekhez irányítani felhasználóit, ennek érdekében frissítette tényellenőrző paneljeit is.

A döntést a szólásszabadsággal szembeni durva támadásként jellemezte Josh Hawley demokrata szenátor Twitter-bejegyzésében.

"A @Google tulajdonában álló @YouTube hivatalosan is bejelentette, hogy a szólásszabadság többé nem megengedett. Amennyiben aggódik a választások integritása miatt, üljön le, és fogja be a száját."

A videómegosztó portál döntésével párhuzamosan a Google bejelentette, hogy csütörtökön visszavonja politikai hirdetésekre vonatkozó tiltását, melyet a félretájékoztatás megelőzése céljából léptetett hatályba.

(The Washington Post/Breitbart/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!