Túl fekete-fehér? Gyűlöletbeszédként értelmezheti a sakk-kifejezéseket a mesterséges intelligencia
Egy egyetemi kutatás arra jutott, hogy a közösségi média algoritmusai könnyen "félreérthetik" a játékhoz kapcsolódó kommenteket
Túl fekete-fehér? Gyűlöletbeszédként értelmezheti a sakk-kifejezéseket a mesterséges intelligencia

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 22.
A sakkbábuk színével kapcsolatos eszmecsere a közösségi média oldalakon könnyen félreértésekhez, sőt, akár "gyűlöletbeszéd" miatti tiltáshoz is vezethet, amennyiben mesterséges intelligencia dönt az ügyben. Legalábbis erre jutott több pittsburghi egyetemi kutató, miután a témával kapcsolatban kísérleteket végzett. 

A Carnegie Mellon University kutatói egy múlt júniusi esetből indultak ki, melynek során Antonio Radić horvát sakkozó, becenevén "agadmator" népszerű YouTube-oldala letiltásra került "káros és veszélyes" tartalom miatt.  A médiaóriás nem adott bővebb magyarázatot az esetre, azonban vissza is állította az oldalt 24 órán belül.

Ashiqur R. KhudaBukhsh a CMU's Nyelvtechnológiai Intézetének tudósa szerint nagyon is lehetséges, hogy a "fekete vs. fehér" túl sokszor hangzott el Hikaru Nakamura nagymesterrel készített interjúja során, és ez a szoftvernél automatikusan rasszista nyelvezetként csapódott le. 

"Nem ismerjük pontosan milyen eszközöket használ a YouTube, de amennyiben mesterséges intelligenciára támaszodnak a rasszista nyelvezet kiszűrésében, simán történhet hasonló baleset,"

- magyarázta a kutató. Amennyiben pedig ez egy ilyen magas kvalitású személlyel megtörténik, csendben megtörténhet más, kevésbé ismert emberekkel is. 

Hogy mennyire is igaz a fenti állítás, azt KhudaBukhsh és Rupak Sarkar kutatómérnök le is tesztelte egy

gyűlöletbeszéd kiszűrésére megtanított mesterséges intelligencián alapuló szoftverekkel és 680 ezer sakkcsatorna alatti kommentből random kiválasztott 1000 hozzászólással, amiket legalább az egyik gyűlöletbeszédként azonosított.

A kommenteket átnézve ara jutottak, hogy nagy többségük, azaz 82 százalék, egyáltalán nem tartozott ebbe a kategóriába. Ezekben az esetekben a szoftvereket

a "fekete, fehér, támadás, veszély" szavak téveszthették meg. 

(EurekAlert!/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!