Több mint húsz év börtönre ítélték a washingtoni zavargások egyik kulcsalakját
Ez eddig a legsúlyosabb ítélet a Capitolium ostroma kapcsán
Több mint húsz év börtönre ítélték a washingtoni zavargások egyik kulcsalakját

Forrás: Youtube/Vice NEWS

2023. 09. 06.
A bíró 22 év börtönre ítélte a 2021. január 6-i washingtoni zavargások egyik irányítójának tartott Enrique Tarriót.

A Proud Boys radikális szervezet korábbi első számú vezetőjére kimondott ítélet a legsúlyosabb a Capitolium ostromával végződő események miatt hozottak közül.

Az ítélethirdetés előtt a Tarrio elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért a rendőrségtől, a bírótól pedig könyörületet kért.

A férfi 2021. január 6-án nem tartózkodott Washingtonban, az ügyészség a bírósági eljárás során ugyanakkor igazolni tudta, hogy ennek ellenére ő volt az események egyik mozgatója.

Tarriót és három társát májusban államellenes szervezkedésben találta bűnösnek az esküdtszék. A polgárháború időszakából származó összeesküvés tényállását csak nagyon ritkán alkalmazzák az amerikai igazságszolgáltatásban.

A Proud Boys három másik vezetőjére, Ethan Nordeanre, Joseph Biggsre és Zachary Rehlre a bíró múlt héten 18 és 17-17 év büntetést szabott ki, súlyosbító tényezőként terrorcselekményt is figyelembe véve.

Egy ötödik vádlott, Dominic Pezzolla, akit az államellenes szervezkedés vádja alól felmentettek, erőszakos cselekményekért 10 év börtönt kapott.

Az ügyészség egyébként a kiszabottnál sokkal súlyosabb büntetést kért, és Tarrio, Nordean, illetve Biggs esetében is 33 évet tartott indokoltnak.

A január 6-i eseményekkel összefüggésben az eddigi legsúlyosabb börtönbüntetést egy másik szélsőséges szervezet, az Oath Keepers korábbi vezetőjére, Stewart Rhodes-ra szabta ki a bíróság, akinek 18 évet kell börtönben töltenie.

Az erőszakos tüntetéssel és zavargásokkal összefüggésben összesen mintegy 1100 ember ellen emeltek szövetségi bűncselekmények miatt vádat, eddig 600 esetben született ítélet, és többen hatósági őrizetben várják büntetőeljárásuk lezárását és az ítéletet.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!