Több mint háromszáz nigériai iskolás fiú szabadult ki a Boko Haram terroristáinak karmaiból
A fiúkat egy észak-nyugat nigériai iskolából hurcolták el a dzsihadisták a múlt héten
Több mint háromszáz nigériai iskolás fiú szabadult ki a Boko Haram terroristáinak karmaiból

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 18.
A múlt héten a Boko Haram fegyveres iszlamista terroristái több száz nigériai diákot raboltak el az ország észak-nyugati területén elhelyezkedő Kankara állami iskolájából, akik közül most 344 megmenekült, azonban a hírek szerint további 330 gyermek van továbbra is fogságban.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A helyi kormányzó Aminu Bello Masari a nigériai állami televízióban jelentette be a hírt.

 

“Jelenleg a 344 diákot engedtek szabadon és adtak át a különleges erőknek. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a fiúk nagy részét hazahoztuk, ha nem is mindet"

- jelentette ki. Hozzátette, a hírek szerint mindegyikük úton van az erdős területről Nigéria Katsina területe felé, ahol orvosi vizsgálatnak vetik majd alá őket, és újra találkozhatnak családjaikkal.

A kormány mindent meg fog tenni, hogy együttműködjön a rendőrséggel és magán biztonsági céggel az iskolák megőrzése érdekében, és azért, hogy megelőzzék "az elmúlt hat nap randa tapasztalatait" - szögezte le a kormányzó.

A nigériai kormány a túszátadás előtt tárgyalásokat folytatott a támadókkal. Kiszabadításukról röviddel azután érkezett a hír, hogy a Boko Haram dzsihadistái videót tettek közzé, melyen az elrabolt fiúk is látszanak. A több, mint hatperces videón az egyik fogvatartó arra utasítja az elrabolt fiúk egyikét, ismételje el követeléseiket, azaz, hogy a kormány szüntesse be keresésükre indított katonai akcióját. 

A fiú emellett elmondja, hogy a Boko Haram egyik vezetője, Abubakar Sekau felelős elrablásukért, illetve, hogy nem minden elhurcolt fiú élte túl az akciót. 

A nigériai kormány tisztviselői szerint a rendőrségnek, a légierőnek és a hadseregnek sikerült az emberrablókat a Zango / Paula erdőben felállított rejtekhelyükig követnie, így találták meg a fiúkat. A hatóságok eleinte egyszerű banditákként utaltak a támadókra, akikről közismert volt, hogy gyermekkatonákat alkalmaznak.

"Azt hittük, a szomszéd faluban lövöldöznek"

Az egyik kiszabadult diák, Usama Aminu, elmondta az AP hírügynökségnek, hogy lövéseket hallottak a támadás elején, amiről először azt hitték, egy közeli faluból jön, röviddel később azonban rá kellett döbbenniük, hogy AK-47-esekkel felszerelkezett terroristák rohanják meg az iskolát. Kikászálódtak kollégiumi ágyaikból és átugorva a kerítésen, menekülésbe kezdtek. 

A támadók utánuk kiáltottak, hogy jöjjenek vissza, és ők azt hitték a rendőrség szól, így visszatértek.

"Összegyűjtöttek minket egy helyre. Akkor döbbentünk rá, hogy katonai egyenruhás banditák voltak."

Sétálniuk kellett a bozótosban, és tinédzser milicisták is kísérték őket. Amikor helikopterhangot hallottak, elrablóik kötelezték őket, hogy feküdjenek a földre, nehogy észrevegyék őket a hatóságok. Egy ponton sikerült elmenekülnie sötétedés után, és elbújnia egy mecsetben.

Fegyveres milicisták több, mint 1100 emberrel végeztek év eleje óta Nigéria északnyugati részén az Amnesty International adatai szerint. A Boko Haram dzsihadista terrorszervezet már tíz éve igyekszik azon, hogy véres úton szigorú iszám uralmat valósítson meg az ország északi részén.

Több ízben is támadtak meg már iskolákat, 2014 februárjában 59 fiút öltek meg Yobe állam egyik oktatási intézményében. ugyanazon év áprilisában 270 iskolás lányt raboltak el egy bentlakásos iskolából Chibokban. Közülük százan továbbra sem kerültek elő. 2018-ban a terroristák 110 iskolás lányt engedtek el, azzal a felszólítással, "soha többet ne rakjátok lányainkat iskolába!"

A nigériai kormányt sok kritika érte a múltban, amiért nem lép fel elég hatékonyan az emberrablások ellen.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!