hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztények százait mészárolják le a szétesés felé tartó Nigériában
Nem sikerül egységesíteni az etnikailag és vallásilag is megosztott országot
Keresztények százait mészárolják le a szétesés felé tartó Nigériában

Elrabolt lányra szerelt pokolgép robbant egy észak-nigériai piacon.(Fotó: AP / Jossy Ola)

2021. 05. 20.
A részben muszlim, részben keresztény Nigériában A Boko Haram nevű iszlamista terror­szervezet jelentős mértékben felelős az embertelen állapotokért. Keresztények százait mészárolják le muszlim csoportok.

Május elején legalább 27 embert – köztük katonákat, rendfenntartókat és 10 civilt – gyilkolt meg terrorakciója során a Boko Haram egyik fegyveres különítménye. Április végén pedig az említett terrorcsoport több helyen, köztük Lagosban, Nigéria legnagyobb és egyben Afrika második legnépesebb városában több ponton sikeresen felvonta lobogóját. Kaure városról úgy nyilatkozott Abubakar Bello kormányzó, hogy ott is kitűzték zászlóikat a Boko Haram terroristái – ezzel jelezve azt, hogy immár övék a város. Ugyanezen szervezet terroristái erőszakkal magukkal hurcolták a helyi lakosok feleségeit és gyermekeit – nyilatkozta Bello. Mindez Nigéria fővárosától, Abujától 140 kilométerre történt, és a kormányzó szerint ez már a főváros biztonságát is veszélyeztetheti.

A terroristák ugyanakkor nemcsak emberéleteket, hanem váltságdíjat is követeltek a Nigéria keleti részén található Adamawa államból elrabolt 52 ember életéért cserébe. Őket még egy hónappal korábban rabolták el, közülük legtöbben nők és gyermekek.

Sajnálatos módon nem a Boko Haram az egyetlen csoportosulás, amelyik a közállapotok rohamos romlásában aktív szerepet játszik. Számos egyéb bűnszervezet sajátította el a váltságdíjért folytatott emberrablást,  mint „finanszírozási formát”. December óta ezek a csoportok több mint 800 iskoláslányt raboltak el, és az utóbbi hónapokban számos civilt, illetve a biztonsági erők több tagját is megölték. Az emberrablások nagy száma, a közbiztonság hiánya és a terrorszervezetek elburjánzása miatt pedig a szakértők már régóta igyekeznek felhívni a figyelmet a Nigériában tapasztalható tarthatatlan közállapotokra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!