Tizenöt év után először csökkent a brit milliárdosok száma, a kormányfő is veszített vagyonából
Tizenöt év után először csökkent a brit milliárdosok száma, a kormányfő is veszített vagyonából

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 05. 22.
A The Sunday Times brit lap 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját a Nagy-Britanniában élő leggazdagabbak becsült vagyonáról.

Másfél évtizednyi növekedés után először csökkent a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma a több évtizede nem mért ütemű infláció közepette, és reálértéken számolva a vagyonuk is kisebb lett.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A most 35. alkalommal elkészített összesítés szerint az Egyesült Királyságban 171 milliárdos él, hattal kevesebb, mint egy éve.

A Rich List 2023 összeállítói hangsúlyozták, hogy a nagy-britanniai milliárdosok száma a 2007-2008-as globális pénzügyi válság óta most először csökkent.

Összvagyonuk jelenleg 683,86 milliárd font (csaknem 300 ezer milliárd forint), 30,7 milliárd fonttal, vagyis 4,5 százalékkal több, mint tavaly.

A tizenkét hónapra számolt nagy-britanniai inflációs ütem azonban hónapok óta tíz százalék felett jár, így a 4,5 százalékos nominális emelkedés azt jelenti, hogy a milliárdosok összesített vagyona reálértéken számolva valójában csökkent.

A felső 350-es mezőny egészének összvagyona csaknem 800 milliárd font (350 ezer milliárd forint), több, mint Svájc éves hazai össztermékének (GDP) értéke.

Először szerepel a listán III. Károly király, aki édesanyja, II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi halála óta az Egyesült Királyság uralkodója.

Károlynak az idei Rich List 600 millió fontos vagyont mutat ki, lényegesen többet, mint amennyivel a királynő tavaly utoljára felkerült a névsorba. (A néhai uralkodó vagyonát a 2022-es Rich List 370 millió fontra becsülte.)

III. Károly megtakarításainak fő forrása a Cornwall hercegsége gyűjtőnevű, több mint 54 ezer hektáron elterülő trónörökösi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány volt, amelyből Károlynak még a korona várományosaként magánjövedelme származott.

A Rich List 2023 szerkesztői szerint az idei lista legnagyobb vesztesei közé tartozik Sir Richard Branson nagyvállalkozó, a Virgin vállalatbirodalom alapítója, akinek becsült vagyona 46,2 százalékkal 2,41 milliárd fontra zuhant.

Ennek elsődleges oka az, hogy Branson műholdfelbocsájtó vállalkozása, a Virgin Orbit nemrégiben összeomlott.

Ugyancsak a nagy vesztesek között van Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök és felesége, Akshata Murty, akiknek együtt számolt családi vagyonát az idei Rich List készítői 529 millió fontra (230 milliárd forintra) becsülik.

Ez 201 millió fonttal kevesebb a tavaly kimutatott összegnél, és e meredek  vagyonvesztés elsődleges oka az, hogy a kormányfő hitvesének édesapja által alapított Infosys információtechnológiai óriásvállalat piaci tőkeértéke az elmúlt egy évben hozzávetőleg 25 százalékkal esett. A vállalatban Sunak felesége is részvényes.

Az idei felmérés szerint a miniszterelnöki házaspár mindent egybevetve a tavalyi 222. helyről az idei vagyonlistán a 275. helyre csúszott vissza.

Az idei milliárdos ranglistát továbbra is a Hinduja nagyvállalkozói dinasztia vezeti. A család vagyona a The Sunday Times számításai szerint a tavalyi 28,5 milliárd fontról 35 milliárd fontra gyarapodott.

A Buckingham-palota közvetlen közelében, hatszintes kastélyban élő Hinduja család multinacionális vállalkozási hálózatot irányít, amely az olaj- és az autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az ingatlan- és a médiapiacig terjed.

Az alapító, Sri Hinduja 87 esztendős korában e héten elhunyt, így a dinasztia élére legidősebb öccse, a 83 éves Gopi Hinduja került. A Hinduja-dinasztia ötödször áll a Rich List élén, és övék a legnagyobb egyéni vagyonérték a kimutatás eddigi történetében. Vállalatbirodalmuk 48 országban negyedmillió alkalmazottat foglalkoztat.

A vagyonlistát változatlanul a több mint 600 millió példányban eladott Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő szerzője, J. K. Rowling vezeti, akinek 875 millió font (380 milliárd forint) vagyont tulajdonítanak, 25 millió fonttal többet, mint tavaly.

Az írónő aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban, ma már viszont világviszonylatban is messze a leggazdagabb regényíró.

Az 57 éves Rowling már csatlakozhatott volna a nagy-britanniai milliárdosok klubjához, de ez azért nem történt meg, mert a vagyonából nagyvonalúan támogat különböző jótékonysági szervezeteket és programokat.

A leggazdagabb brit zenészek és zeneszerzők listáját továbbra is Sir Paul McCartney vezeti, akinek vagyona most már szintén közelít az egymilliárd fonthoz. A Beatles 81 éves egykori basszusgitárosának és dalszerzőjének a becslések szerint jelenleg 950 millió fontot tudhat bankszámláján, 85 millió fonttal többet, mint tavaly.

előfizetés

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!